Κοινωνία

23 Αυγούστου 2024 20:20

Αυτοψία του ΑΝΤ1: Τα “λιμάνια της αγωνίας” - Οι δυσκολίες προσέγγισης πλοίων στην Άνδρο (βίντεο)

Μετά τις αντιδράσεις για την επεισοδιακή αναχώρηση πλοίου, ο ΑΝΤ1 επιστρέφει στην Άνδρο και καταγράφει τις κινήσεις έμπειρου πλοιάρχου να δέσει και να λύσει κάβους, σε ένα από τα δυσκολότερα λιμάνια των Κυκλάδων.

Αυτοψία του ΑΝΤ1: Τα “λιμάνια της αγωνίας” - Οι δυσκολίες προσέγγισης πλοίων στην Άνδρο (βίντεο)
-

Ρεπορτάζ της Δώρας Βογιατζάκη, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι του Γαυρίου, στην Άνδρο.

Γέφυρα και μηχανή είναι σε εγρήγορση για τον κατάπλου σε ένα από τα πιο δύσκολα λιμάνια των Κυκλάδων, που παρουσιάζει όμως αυξανόμενη επιβατική κίνηση από καλοκαίρι σε καλοκαίρι.

Ο Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Νίκας, εξηγεί ότι θα υπάρχει μια μικρή αναμονή για την προσέγγιση του πλοίο στο λιμάνια, καθώς «Τις μέρες που έχει δυνατό άνεμο μπαίνει ένα - ένα πλοίο στο λιμάνι. Αυτή τη στιγμή είναι μέσα στο λιμάνι άλλο πλοίο, που αναχωρεί σε λίγα λεπτά, οπότε θα περιμένουμε να φύγει, για να μπουμε εμείς».

Η κάμερα του ΑΝΤ1 βρίσκεται στο ίδιο σημείο που είχε δέσει το πλοίο SAONISSOS, το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου. Το πλοίο έφυγε άρον – άρον με επεισοδιακό τρόπο, προκαλώντας αντιδράσεις από τους επιβάτες και την σύλληψη του πλοιάρχου του, καθώς προκλήθηκαν ζημιές σε ένα αυτοκίνητο απο τον καταπέλτη του πλοίου, εν μέσω έντονου κυματισμού, ενώ άλλοι επιβάτες δεν κατάφεραν ποτέ να μπουν στο καράβι.

Άνδρος - ΣΑΟΝΗΣΟΣ

Ο κ. Νίκας αναφέρει ότι υπάρχουν πολύ δύσκολες συνθήκες στο λιμάνι, καθώς πνέουν άνεμοι έως και 12 μποφόρ, εξηγώντας ότι «το τοπικό φαινόμενο του Γαυρίου οφείλεται στο βουνό - άνεμος καταβάτης. Με τα μελτέμια το καλοκαίρι, οι άνεμοι εδώ φθάνουν τους 60 με 70 κόμβους, δηλαδη 12 μποφόρ. Ξέσυρε η άγκυρα, αποκολλήθηκε δηλαδή από τον βυθό και άρχισε να παρασύρεται το καράβι, με κίνδυνο να πέσει στα βράχια του κυματοθραύστη».

Στην αργκό των οδηγών το "στρίβω με τις μπάντες" σημαίνει επικίνδυνη κλειστή στροφή τόσο που το αυτοκίνητο γέρνει από τη μία μεριά. Στο λιμάνι του Γαυρίου ωστόσο οι πλοίαρχοι αν δεν βγουν με τις μπάντες όταν φυσάει, κινδυνεύουν να χάσουν το πλοίο, που θα εγκλωβιστεί μέσα στη λιμενολεκάνη.

«Πολλές φορές δεν μπορούμε να βγούμε και βγαίνει το βαπόρι κάθετα, η πλώρη κοιτάει τα βράχια, δηλάδη βγαινουμε με τις μπάντες, γιατί η δύναμη του βαποριού είναι μικρότερη από τη δύναμη του αέρα για να μπορέσουμε να γυρίσουμε...», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Νίκας.

Το λιμάνι του Γαυρίου πήρε τη σημερινή του μορφή στα τέλη του '90, για πλοία μέχρι 90 μέτρα. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης, έφερε και τον εκσυγχρονισμός της ακτοπλοΐας, με πλοία 120 μέτρων, που ξεπέρασαν τις λιμενικές υποδομές, οι οποίες πλέον είναι ανεπαρκείς.

Ο κ. Νίκας υποστηρίζει ότι «πρέπει να φτιαχτεί μια προβλήτα εξωτερικά του λιμανιού, ώστε να μην χρειαζεται να μπαίνουμε μέσα στο λιμάνι, όπως τώρα που είμαστε διερχόμενοι. Έτσι θα έχουμε και τον άνεμο στη πρύμνη μας».

Τα προβλήματα του λιμανιού στο Γαύριο έχουν αναλυθεί εκτενώς και στη φετινή ετήσια έκθεση της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, ενώ ο Σύνδεσμος Εταιριών Επιβατηγού Ναυτιλίας διαπιστώνει ότι, εκτός από τις αναγκαίες παρεμβάσεις στις υποδομές, χρειάζεται και αλλαγή νομικού πλαισίου, ώστε να μην βρίσκονται υπόλογοι οι πλοίαρχοι, ακόμα και για παραλείψεις τρίτων.

Ειδήσεις σήμερα:

Χαλκιδική - Μανδράου: “Το λούνα παρκ λειτουργούσε με ληγμένο πιστοποιητικό” (βίντεο)

ΑΑΔΕ: e-φοροδιαφυγή εκατομμυρίων από πωλήσεις διάσημης πλατφόρμας

Κύπελλο Ελλάδας: Η κλήρωση των τριών πρώτων φάσεων

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)