Κλίμα

22 Αυγούστου 2024 14:07

Κλιματική κρίση - Guardian: Μελέτη προβλέπει έως και τριπλάσιους θανάτους στη νότια Ευρώπη μέχρι το τέλος του αιώνα

Η μελέτη συμπίπτει χρονικά με μια σειρά από καύσωνες που έχουν προκαλέσει όλεθρο σε ολόκληρη την ήπειρο.

Κλιματική κρίση - Guardian: Μελέτη προβλέπει έως και τριπλάσιους θανάτους στη νότια Ευρώπη μέχρι το τέλος του αιώνα
-

Οι θάνατοι από τις υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, με τους αριθμούς να αυξάνονται δυσανάλογα σε χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, σύμφωνα με μια μελέτη που επικαλείται ο Guardian.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι το κρύο σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τη ζέστη στην Ευρώπη, και ορισμένοι υποστήριξαν ότι η κλιματική αλλαγή θα ωφελήσει την κοινωνία μειώνοντας αυτούς τους θανάτους. Ωστόσο, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Public Health, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των θανάτων θα ευθυγραμμιζόταν σταδιακά με την υπερθέρμανση του κλίματος και θα παρουσιάσει αυξητικές τάσεις καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και είναι πιο ευάλωτοι σε επικίνδυνες θερμοκρασίες. Εάν η παγκόσμια θέρμανση φτάσει τους καταστροφικούς 3 ή 4 βαθμούς Κελσίου, συμπέραναν οι ερευνητές, η αύξηση των θανάτων λόγω θερμότητας θα ξεπεράσει κατά πολύ την πτώση των θανάτων από το κρύο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να δημιουργήσει «πρωτοφανείς προκλήσεις» στα δημόσια συστήματα υγείας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καύσωνα. «Πολλοί περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αναμένεται να συμβούν καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν, ενώ οι θάνατοι από το κρύο μειώνονται ελάχιστα», δήλωσε ο David Garcia-Leon από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκ των συντακτών της μελέτης.

Συγκεκριμένα οι θάνατοι από το ζεστό καιρό θα μπορούσαν να στοιχίσουν τη ζωή σε 129.000 ανθρώπους ετησίως, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σήμερα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη ανέρχονται σε 44.000. Ωστόσο, ο ετήσιος αριθμός θανάτων από το κρύο και τη ζέστη στην Ευρώπη μπορεί να αυξηθεί από 407.000 ανθρώπους σήμερα σε 450.000 το 2100, ακόμη κι αν οι παγκόσμιοι ηγέτες επιτύχουν τον στόχο τους για την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Καύσωνας - Αθήνα

Η έρευνα συμπίπτει χρονικά με μια σειρά από καύσωνες που έχουν προκαλέσει όλεθρο σε ολόκληρη την ήπειρο. Τα αποτελέσματά της αμφισβητούν τα επιχειρήματα των αρνητών του κλίματος ότι η παγκόσμια θέρμανση είναι καλή για την κοινωνία επειδή λιγότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν από το κρύο. Ακόμη και στην Ευρώπη, την πιο δροσερή κατοικημένη ήπειρο, οι ζωές που θα χαθούν από την μεγαλύτερη ζέστη θα αντισταθμίσουν αυτές που θα σωθούν από το πιο λιγότερο κρύο, διαπίστωσε η μελέτη. Χώρες σε όλη την Ασία, την Αφρική, την Ωκεανία και την Αμερική ‘ψήνονται’ σε ακόμη πιο θανατηφόρες θερμοκρασίες. «Αυτή η έρευνα είναι μια έντονη υπενθύμιση του αριθμού των ζωών που θέτουμε σε κίνδυνο αν αποτύχουμε να δράσουμε αρκετά γρήγορα κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Madeleine Thomson, επικεφαλής των κλιματικών επιπτώσεων και προσαρμογής στο φιλανθρωπικό ίδρυμα έρευνας για την υγεία Wellcome που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Ο προβλεπόμενος τριπλασιασμός των άμεσων θανάτων λόγω θερμότητας στην Ευρώπη «δεν ήταν καν η πλήρης εικόνα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας την έρευνα που συνδέει την υπερβολική ζέστη με τις αποβολές και τη χειρότερη ψυχική υγεία. «Και μετά υπάρχουν οι έμμεσες επιπτώσεις. Έχουμε ήδη δει πώς τα ακραία φαινόμενα καύσωνα μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στις καλλιέργειες, καταστροφή από τις πυρκαγιές, να βλάψουν κρίσιμες υποδομές και να πλήξουν την οικονομία – όλα αυτά θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας», παρατήρησε.

Κλιματική Αλλαγή - Καύσωνας - Ζέστη - άνοδος θερμοκασίας

Οι ερευνητές μοντελοποίησαν δεδομένα σε 854 πόλεις για να εκτιμήσουν τους θανάτους από τις υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ήπειρο. Διαπίστωσαν ότι η ζέστη θα σκότωνε περισσότερους ανθρώπους σε όλα τα μέρη της Ευρώπης, αλλά ότι το μεγαλύτερο βάρος θα έπεφτε στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς και μέρη της Γαλλίας. Προέβλεψαν ότι ο αριθμός των θανάτων από τις υψηλότερες θερμοκρασίες θα αυξηθεί κατά 13,5% εάν ο πλανήτης θερμανθεί 3 βαθμούς Κελσίου – ένα επίπεδο κλιματικής κατάρρευσης ελαφρώς υψηλότερο από αυτό που αναμένεται να προκληθεί λόγω των υφιστάμενων πολιτικών – οδηγώντας σε 55.000 επιπλέον θανάτους. Οι περισσότεροι από αυτούς που θα πεθάνουν θα είναι άνω των 85 ετών. Ο Γκάρι Κωνσταντινούδης, επιδημιολόγος από το Κέντρο Περιβάλλοντος και Υγείας του MRC, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι η μελέτη είναι υψηλής ποιότητας και παρέχει πολύτιμες γνώσεις, αλλά προειδοποίησε ότι η πρόβλεψη θανάτων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία ήταν περίπλοκη και θα ενέχει πάντα αβεβαιότητα. Η ανάλυση βασίστηκε σε προηγούμενη μελέτη που υπέθεσε ότι η επίδραση της θερμοκρασίας στα ποσοστά θνησιμότητας ήταν σταθερή μεταξύ 2000 και 2019, είπε, αλλά άλλες μελέτες ανέφεραν μείωση λόγω παραγόντων όπως η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και οι αλλαγές στις υποδομές. «Η μη συνεκτίμηση αυτού αναμένεται να υπερεκτιμήσει τη μελλοντική επίδραση της θερμότητας στη θνησιμότητα», τόνισε.

Ειδήσεις σήμερα:

Γάζα: “Σβήνουν” οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στην θύλακα

Κακοκαιρία - Ιωάννινα: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η πόλη

Ηράκλειο - Κρούσματα σαλμονέλας: Στην εντατική βρέφος και 10χρονο παιδί

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)