Κλίμα
Ηλεία: Νεκρή χελώνα Caretta-Caretta ξεβράστηκε από το κύμα (εικόνες)
Σε ποια ακτή της περιοχής εμφανίστηκε η σορός του άτυχου ζώου. Γιατί οι λουόμενοι νόμισαν ότι η χελώνα ήταν ζωντανή. Λεπτομέρεις για το υπό εξαφάνιση είδος.
Με ένα άσχημο θέαμα ήρθαν αντιμέτωποι λουόμενοι της παραλίας του Επιταλίου Ηλείας. Όπως μεταδίδει το patrisnews.gr, μία θαλάσσια χελώνα caretta-caretta ξεβράστηκε στην ακτή.
Το περιστατικό συνέβη το πρωί της περασμένης Δευτέρας όταν πολίτες οι οποίοι διαμένουν πλησίον της παραλίας, εντόπισαν την χελώνα νεκρή μεταξύ νερού και αμμουδιάς.
Όπως διαπιστώθηκε, η χελώνα ήταν και χτυπημένη, καθώς όπως ανέφεραν οι κάτοικοι, αιμορραγούσε από το πλάι και έφερε χτυπήματα είτε από ψαροντούφεκο είτε από κάποια προπέλα σκάφους.
Η παρουσία της χελώνας είχε γίνει αντιληπτή επί τουλάχιστον τρεις ημέρες, ωστόσο κανείς δεν είχε καταλάβει ότι η χελώνα ήταν νεκρή. Οι λουόμενοι σχημάτισαν την εντύπωση πως απλώς επέπλεε, μέχρι που τα ρεύματα της θάλασσας την ξέβρασαν στην ακτή.
Αμέσως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες Αρχές, ενώ το χέλυό της παρέμεινε στην στεριά μέχρις ότου γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίας περισυλλογής και ταφής της σορού της. Αρχικά, οι λουόμενοι πήραν την πρωτοβουλία να την θάψουν πρόχειρα σε έναν αμμόλοφο προκειμένου να αποφευχθεί όσο γίνεται η δυσοσμία, χθες Τρίτη όμως, έπειτα από την σχετική ενημέρωση η οποία έγινε από τη Λιμενική Αρχή Κατακόλου, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Πύργου μετέβη στο Επιτάλιο και περισυνέλεξε προς υγειονομική ταφή τη νεκρή θαλάσσια χελώνα.
Είδος υπό εξαφάνιση
Οι θαλάσσιες χελώνες θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Η χελώνα Caretta περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη θάλασσα και σε εκβολές ποταμών, με τα θηλυκά να βγαίνουν για λίγο στην ξηρά για να γεννήσουν τα αυγά. Έχει χαμηλό ρυθμό αναπαραγωγής: τα θηλυκά γεννούν στα μέσα του Μαΐου και του Ιουνίου κατά μέσο όρο τέσσερις ομάδες αυγών και στη συνέχεια μένουν ανενεργά και δεν ξανά-ωοτοκούν για δύο έως τρία έτη. Τα αυγά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε χερσαίους θηρευτές. Μόλις οι χελώνες ενηλικιωθούν, το μεγάλο μέγεθός τους προσφέρει προστασία από τους περισσότερους θηρευτές, με εξαίρεση ορισμένους καρχαρίες. Ο παρατημένος και εν χρήσει αλιευτικός εξοπλισμός είναι υπεύθυνος για πολλούς θανάτους θαλάσσιων χελωνών. Ειδικές συσκευές έχουν τοποθετηθεί στα δίχτυα παρέχοντας μια οδό διαφυγής για τις χελώνες, στο πλαίσιο προσπαθειών για τη μείωση της θνησιμότητάς τους, Η απώλεια των κατάλληλων παραλιών ωοτοκίας και η εισαγωγή νέων αρπακτικών, έχουν επίσης επηρεάσει τον πληθυσμό των χελωνών.
Κακοκαιρία στη Θεσσαλία: Η Πυροσβεστική δέχθηκε 55 κλήσεις λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων
Κορονοϊός: Σημεία για rapid test δωρεάν την Τετάρτη
Καιρός: Νεφώσεις, βροχές και τοπικές καταιγίδες την Τετάρτη
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!