Τεχνολογία

07 Αυγούστου 2024 10:31

Instagram - Τουρκία: Οι όροι για να ανοίξει ξανά η εφαρμογή στη χώρα

Δεν ανοίγει το Instagram στην Τουρκία καθώς υπάρχουν νόμοι, όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης.

Instagram - Τουρκία: Οι όροι για να ανοίξει ξανά η εφαρμογή στη χώρα
-

Αμετακίνητη η Τουρκία για το άνοιγμα της πλατφόρμας Instagram το οποίο έκλεισε από τις 2 Αυγούστου. Ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς υποστηρίζει ότι «υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται οι εταιρείες. Υπάρχουν υπεύθυνοι βάσει του νόμου, η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών  (BTK) χρησιμοποίησε τις εξουσίες της. Αυτό είναι κράτος δικαίου, όλοι θα ακολουθήσουν τους κανόνες». Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία κατά τις διαβουλεύσεις των τουρκικών αρχών με αρμοδίους της εταιρείας, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου. 

Σε ερώτηση αν και πότε θα ανοίξει το Instagram, ο Γιλμάζ Τουντς είπε ότι «υπάρχουν αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο των εξουσιών που παρέχονται από τους ρυθμιζόμενους νόμους. Υπάρχουν εγκλήματα που ονομάζουμε εγκλήματα καταλόγου. Όταν συμβαίνουν, η εξουσία διακοπής της εκπομπής έχει δοθεί στην BTK. Η BTK έχει χρησιμοποιήσει αυτήν την εξουσία».

Όπως είπε ο Τούρκος Υπουργός, «η BTK εκδίδει αρχικά μια ειδοποίηση για την κατάργηση της εκπομπής, αλλά αν δεν αφαιρεθεί, η μετάδοση διακόπτεται. Επί του παρόντος, οι λόγοι της BTK έχουν κοινοποιηθεί στην αρμόδια εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης». 

Πρόσθεσε ότι «η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι κράτος δικαίου. Με αυτούς τους νόμους θα συμμορφώνονται και οι πολίτες που ζουν στην Τουρκία, όπως και οι ξένες εταιρείες. Κανείς δεν είναι ελεύθερος από αυτό».

Ανέφερε ότι και ο ομόλογό του Τούρκος Υπουργός Μεταφορών είπε επίσης ότι δεν υπάρχει το άνοιγμα του Instagram. «Ως προς αυτό, θα ληφθεί υπεράσπιση από τη διοίκηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ελήφθη αυτή η απόφαση. Τότε η δικαιοσύνη μας θα λάβει αυτή την απόφαση. Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους της Δημοκρατίας της Τουρκίας», ανέφερε.

3 όροι Τουρκίας για να ανοίξει το Instagram

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στη συνάντηση που έγινε μεταξύ των στελεχών της BTK, του τουρκικού Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και των στελεχών του Instagram, τέθηκαν 3 όροι ενώπιον της εταιρείας Instagram:

* Δώστε προσοχή στα δικαιώματα των καταναλωτών. Οι αναρτήσεις των χρηστών του Instagram θα πρέπει να αξιολογούνται στο πλαίσιο της προσωπικής ελευθερίας έκφρασης.

* Καταργήστε γρήγορα περιεχόμενο για εγκλήματα καταλόγου.

* Η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι η κόκκινη γραμμή μας. Υπάρχουν επίσης προβλήματα στην αφαίρεση περιεχομένου από αυτή την άποψη. 

Οι ίδιες πηγές λένε ότι, ενώ το Instagram αποδέχτηκε τον όρο του ΡΚΚ της Τουρκίας , αλλά δεν έδωσε καμία υπόσχεση σχετικά με τον δολοφονηθέντα ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε.

Γιατί έκλεισε το Instagram;

Σε ανακοίνωση που έκανε η BTK την Παρασκευή 2 Αυγούστου, ανακοινώθηκε ότι η πρόσβαση στο Instagram αποκλείστηκε. Στις αποφάσεις για το instagram.com στον επίσημο ιστότοπο της BTK αναφέρθηκε ότι « το instagram.com έχει αποκλειστεί από την πρόσβαση με απόφαση της Αρχής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών με ημερομηνία 02/08 2024 και με αριθμό 490.05.01.2024.-608903». Ωστόσο ανεπίσημα αναφέρθηκε ότι η Τουρκία κατηγόρησε την εταιρεία ότι λογόκρινε Τούρκους αξιωματούχους και Τούρκους πολίτες αφαιρώντας αναρτήσεις τους υπέρ του Χανίγε.

Ειδήσεις σήμερα:

Κουρταλιώτικο Φαράγγι: Τραγική κατάληξη για τον 32χρονο αγνοούμενο

Μενίδι: Γυναίκα βρέθηκε μαχαιρωμένη έξω από στρατόπεδο

Τσεχία: Εθελοντής στον πόλεμο στην Ουκρανία φυλακίστηκε για λεηλασίες

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)