Κλίμα

03 Αυγούστου 2024 21:44

Κρήτη: Εκατοντάδες νεκρά ψάρια λόγω του φαινομένου της ανοξίας (βίντεο)

Πως εξηγούν οι επιστήμονες το φαινόμενο το οποίο έκανε ιδιαίτερα δυσάρεστη εντύπωση στους ντόπιους. Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή του.

Κρήτη: Εκατοντάδες νεκρά ψάρια λόγω του φαινομένου της ανοξίας (βίντεο)
-

Αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη ήρθαν κάτοικοι της περιοχής του Καρτερού Κρήτης όταν εντόπισαν νεκρά ψάρια σε κατάσταση σήψης, στην κοίτη του ποταμού στον Άγιο Ιωάννη.

Το Λιμεναρχείο Ηρακλείου επικοινώνησε με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) προκειμένου να διαπιστωθεί τι συμβαίνει. Πέρα από την επιστημονική εξήγηση του φαινομένου, οι κάτοικοι ζητούν από τις αρμόδιες Αρχές να απομακρύνουν τα ψάρια από την περιοχή για λόγους υγιεινής και αισθητικής.

Όπως μετέδωσε το cretalive.gr, ο διευθυντής του ΙΘΑΒΒΥΚ Δρ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς δήλωσε αρμοδίως ότι το φαινόμενο που κρύβεται πίσω από τα νεκρά ψάρια στον Καρτερό, όπως και τον Αποσελέμη, είναι η ανοξία.

«Τους χειμερινούς μήνες, λόγω τρικυμίας, το νερό του ποταμού ενώνεται με τη θάλασσα, έτσι εισέρχονται στον ποταμό ψάρια. Όταν, όμως, έρχεται το καλοκαίρι, ο Αποσελέμης και πολλά άλλα μικρά ποτάμια, δεν έχουν πια σύνδεση με τη θάλασσα. Με αποτέλεσμα τα ψάρια να παγιδεύονται στα νερά του. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, το νερό ζεσταίνεται, είναι στάσιμο, δεν υπάρχει κίνηση για να οξυγονωθεί, και το περιβάλλον γίνεται υποξικό. Παράλληλα, τα φυτά που έχει το νερό, το φυτοπλαγκτόν παράγει πολλή βιομάζα, τη νύχτα τα φυτά καταναλώνουν οξυγόνο χωρίς να παράγουν νέο, έτσι τα επίπεδα του οξυγόνου στο νερό πέφτουν. Με λίγα λόγια, τα ψάρια παθαίνουν ασφυξία και πεθαίνουν», ανέφερε.

Για το εάν τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας, ο επιστήμονας απάντησε πως ο ποταμός δεν έχει μολυνθεί. Βέβαια, θα είναι σκόπιμο οι Αρχές να απομακρύνουν τα ψάρια: «Αν θέλουν οι αρμόδιοι να αποφεύγονται αυτά τα φαινόμενα, που στον Καρτερό δεν είναι συνηθισμένα, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία μόνιμη εγκατάσταση με τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα παρέχει οξυγόνο στο νερό. Οι εγκαταστάσεις αυτές λειτουργούν σαν ανεμιστήρες που “αερίζουν” το ποτάμι».

Ειδήσεις σήμερα:

Διδυμότειχο – βιασμός: Την κρατούσε φυλακισμένη και την κακοποιούσε καθημερινά

Σάντερλαντ: Ταραχές μετά την δολοφονία τριών κοριτσιών (εικόνες)

ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως 9 Αυγούστου

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)