Υγεία

18 Ιουνίου 2024 14:26 Τελευταία ενημέρωση : 18 Ιουνίου 2024 20:13

ΕΣΥ: “Κόπηκαν” στις εξετάσεις οι μισοί διοικητές

Πως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές το μεγάλο ποσοστό αποτυχίας των νυν επικεφαλής των μονάδων υγείας στις γραπτές εξετάσεις και τι λένε για τον αξιοκρατία του νέου συστήματος.

ΕΣΥ: “Κόπηκαν” στις εξετάσεις οι μισοί διοικητές
-

Ένας στους δύο ανθρώπους που κατέχουν σήμερα θέση διοικητή σε δημόσιες δομές υγείας δεν πέρασε τις εξετάσεις για την επαναπρόσληψή του στην ίδια ή παραπλήσια θέση μέσω του νέου συστήματος αξιολόγησης που ισχύει από τον Νοέμβριο του 2023.

Αιτήσεις για συνολικά 173 θέσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, εκ των οποίων οι 21 για διοικητές και υποδιοικητές ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες) και οι υπόλοιπες για τη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων υπέβαλαν 1.277 άτομα.

Υπολογίζεται ότι έως το τέλος Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά την πρόσληψη νέων διοικητών ΥΠΕ, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία για την επιλογή και τοποθέτηση διοικητών νοσοκομείων.

Οι εξετάσεις, που αποτελούν πλέον αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσληψη στις θέσεις των διοικητών και υποδιοικητών των ΥΠΕ και των δημόσιων νοσοκομείων πραγματοποιήθηκαν μέσω ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού) γραπτά και ηλεκτρονικά στο τέλος Μαρτίου και δεν σχετίζονταν με τεστ γνώσεων.

Γιατροί - Νοσηλευτικό προσωπικό - Νοσοκομείο

Πρόκειται για δοκιμασίες αξιολόγησης που αφορούν τον παραγωγικό και επαγωγικό συλλογισμό και τη διαχείριση εργασιακών σεναρίων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εξετάσεων για ανάλογες θέσεις.

Οι εξεταζόμενοι, για παράδειγμα, καλούνται να βρουν την ακολουθία ανάμεσα σε εικόνες που εμπεριέχουν σχήματα, γράμματα και μοτίβα με βάση τους κανόνες της λογικής (επαγωγικός συλλογισμός). Χρειάζεται επίσης να διαχειριστούν σενάρια οργάνωσης του προσωπικού, συνδυάζοντας διαφορετικές παραμέτρους, όπως διαθέσιμο χρόνο και αρμοδιότητες των ανθρώπων που συμμετέχουν σε ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ (παραγωγικός συλλογισμός).

Οι εν ενεργεία

Πολλοί από τους ήδη υπηρετούντες σ’ αυτές τις θέσεις κατέθεσαν εκ νέου αίτηση, ωστόσο μόνο το 55% εξ αυτών κατάφερε να περάσει τις εξετάσεις.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το ποσοστό επιτυχίας τόνισαν ότι αποδεικνύει ότι το νέο σύστημα εξασφαλίζει την αξιοκρατία, καθώς «δεν παρουσιάζονται ούτε ότι όλοι οι εν ενεργεία ήταν καλοί ούτε ότι όλοι δεν είχαν καμία ικανότητα». Παράλληλα «διαψεύδονται και όσοι υποστήριζαν ότι και πάλι οι ίδιοι ημέτεροι θα τοποθετηθούν σ’ αυτές τις καίριες θέσεις ευθύνης», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι οι μισοί από τους ανθρώπους που βρίσκονταν για χρόνια σε αυτές τις θέσεις δεν πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα επιλογής και δεν διέθεταν βασικά εργαλεία διοίκησης.

Με το νέο σύστημα επιλογής διοικητών δημοσίων οργανισμών (πάνω από 600 θέσεις ευθύνης σε όλο τον δημόσιο τομέα) που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2023 και η τότε υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είχε αποκαλέσει «ΑΣΕΠ ανώτερων στελεχών», οι επικεφαλής των φορέων του Δημοσίου δεν διορίζονται από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό, όπως ίσχυε. Είναι χαρακτηριστικό ότι παλαιότερα σε θέσεις διοικητών νοσοκομείων, για παράδειγμα, είχε βρεθεί κομμωτής και ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ.

Νοσοκομείο - διάδρομος νοσοκομείου

Με το νέο σύστημα οι επικεφαλής των φορέων του Δημοσίου δεν διορίζονται από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό, όπως ίσχυε.

Με βάση το νέο σύστημα, μετά την αίτηση που καταθέτουν οι υποψήφιοι για συγκεκριμένες θέσεις και εφόσον πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις της νομοθεσίας (σπουδές, 10ετή προϋπηρεσία κ.λπ.) περνούν εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ όπου πρέπει να απαντήσουν σε τεστ δεξιοτήτων. Οι εξετάσεις αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό φίλτρο αξιοκρατίας για την ανάδειξη των στελεχών της διοίκησης, επισήμαναν κυβερνητικές πηγές.

Οι 15 πρώτοι επιτυχόντες στη συνέχεια υποβάλλονται σε συνέντευξη από συμβούλια, τα μέλη των οποίων έχουν οριστεί επακριβώς από τη νομοθεσία προκειμένου να επιλεγούν τρεις υποψήφιοι. Η τελική απόφαση για το ποιος εκ των τριών θα καταλάβει τη θέση ανάμεσα σε αυτούς που έχουν φτάσει στην τελική ευθεία βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου υπουργού, με το σκεπτικό ότι θα πρέπει «να υπάρχει πολιτική ώσμωση», ώστε να αποδώσει η συνεργασία σε κρίσιμους τομείς. «Την πολιτική ευθύνη την έχει ο υπουργός, δεδομένου ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με τους διοικητές για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής», σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Οσον αφορά τα αποτελέσματα στους διοικητές και υποδιοικητές ΥΠΕ, αύριο Τετάρτη εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων από τους ενδιαφερομένους, ώστε να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα και να συνεχιστεί η διαδικασία. Η τελική 7άδα για κάθε θέση θα καθοριστεί με βάση τη μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων και τη συνέντευξη σε επιτροπή στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ. Θα προκύψουν έτσι οι τρεις επικρατέστεροι για κάθε θέση και ο υπουργός Υγείας θα αποφασίσει ποιος τελικά θα προκριθεί για τη θέση.

Στο δημοσιεύμα της Καθημερινής σημειώνεται, ωστόσο, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να τοποθετηθούν οι διοικητές ΥΠΕ προκειμένου να προχωρήσει η επιλογή των διοικητών και υποδιοικητών των νοσοκομείων, καθώς στην επιτροπή συνεντεύξεων για τους διοικητές νοσοκομείων συμμετέχει και ο αρμόδιος διοικητής ΥΠΕ, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία.

Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωση της αναφέρει «Το γεγονός ότι ένας στους δύο διοικητές ΥΠΕ και Νοσοκομείων, «εκλεκτών» της Ν.Δ. απέτυχαν στις εξετάσεις που διενεργήθηκαν μέσω ΑΣΕΠ για την επαναπρόσληψη τους, επιβεβαιώνει πλήρως την Ελληνική Λύση. Η κυβέρνηση των «αρίστων», απεδείχθη κυβέρνηση του «ρουσφετιού» και της «αχρηστίας». Θύμα της κυβερνητικής ασυδοσίας, το ίδιο το Έθνικό Σύστημα Υγείας, δηλαδή η υγεία των Ελλήνων πολιτών».

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός - “Hot Dry Windy”: Αυξημένος κίνδυνος για φωτιές

Κυψέλη: Επίδοξος κλέφτης μηχανής μαχαίρωσε ανήλικους

Τροχαίο: 19χρονος δίνει “μάχη” για να κρατηθεί στη ζωή (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)