Πολιτισμός

14 Μαΐου 2024 13:46

Μοχάμαντ Ρασούλοφ: Ο Ιρανός σκηνοθέτης που καταδικάστηκε σε μαστίγωμα και έφυγε από την χώρα

Η νέα ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ των Καννών, χωρίς να είναι γνωστό αν ο ίδιος θα παρευρεθεί.

Μοχάμαντ Ρασούλοφ: Ο Ιρανός σκηνοθέτης που καταδικάστηκε σε μαστίγωμα και έφυγε από την χώρα
-

Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο καταξιωμένος Ιρανός σκηνοθέτης, του οποίου η τελευταία ταινιά θα λάβει μέρος στο φεστιβάλ των Καννών, "δραπέτευσε" από την χώρα του, έπειτα από την καταδίκη του σε 8 χρόνια φυλάκισηςκατάσχεσης της περιουσίας του και μαστίγωμα.

Σε δήλωση του στις 12 Μαΐου, ο Ρασούλοφ έκανε γνωστό πως βρίσκεται σε χώρα της Ευρώπης την οποία δεν προσδιόρισε. "Έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στην φυλακή και στο να φύγω από το Ιράν. Με βαριά καρδιά διάλεξα την εξορία", είπε στην δήλωσή του. 

Στην δήλωση ο Ρασούλοφ ανέφερε πως έλαβε αυτή την απόφαση έναν μήνα νωρίτερα, όταν έγινε γνωστή η επικύρωση της ποινής τους από τα Ιρανικά δικαστήρια, προσθέτοντας μάλιστα πως ήταν βέβαιος ότι η ποινή του θα αυξηθεί μετά από την κυκλοφορία της νέας του ταινίας "The Seed of Sacred Fig" (Ο σπόρος του Ιερού Σύκου), η οποία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ των Καννών στις 24 Μαΐου.

O Τιερί Φερνό, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Καννών δήλωσε πως "Το φεστιβάλ "μιλάει" μέσα από τις ταινίες. Η ταινία του Ρασούλοφ μιλάει για το πόσο ύπουλα η δικτατορία του Ιράν τρυπώνει μέσα στις οικογένειες της χώρας¨.

Ο Ρασούλοφ μίλησε για την πίεση που ασκήθηκε στους συνεργάτες του. Όπως είπε ορισμένοι ηθοποιοί χρειάστηκε α φύγουν από την χώρα πριν γίνει γνωστή η παραγωγή της ταινίας, ενώ άλλοι ανακρίθηκαν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους. Είπε μάλιστα πως η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία του διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας.

Μιλώντας για τους συνεργάτες του είπε πως "πολλοί άνθρωποι βοήθησαν να δημιουργηθεί αυτή η ταινία. Οι σκέψεις μου είναι μαζί τους. Φοβάμαι για την ασφάλεια και την ευημερία τους".

Ο σκηνοθέτης, του οποίου το διαβατήριο κατασχέθηκε από την κυβέρνηση του Ιράν τον Σεπτέμβριο του 2017, άσκησε κριτική στην έκταση και σφοδρότητα που έχει λάβει η καταπίεση από τις αρχές της χώρας προς τους πολίτες και κάλεσε την κινηματογραφική κοινότητα να σταθεί δίπλα στους παραγωγούς για να υπερασπιστούν την ελευθερία της έκφρασης απέναντι στην λογοκρισία. 

Η ανακοίνωση του, ανέπτυξε φημολογία σχετικά με την παρουσία του στο κινηματογραφικό φεστιβάλ.

Οι αρχές του Ιράν είχαν πιέσει τον σκηνοθέτη, ο οποίος είχε κερδίσει το φεστιβάλ Βερολίνου το 2020 με την δραματική ταινία "There Is No Evil", να αποσύρει την ταινία του από το φεστιβάλ των Καννών.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλεξανδρούπολη: 5χρονη το “έσκασε” από το σπίτι και τριγύριζε στην πόλη

Θεσσαλονίκη: Νεκρή σε νοσοκομείο βρέθηκε αγνοούμενη γυναίκα 

Μητσοτάκης - Ερντογάν: οι συμφωνίες, η “ήπια” κόντρα και τα “ήρεμα νερά”

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)