Πολιτική
Τσούνης σε Δένδια: Οι ΗΠΑ εκτιμούν την Ελλάδα ως βασικό εταίρο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ
Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ είχε ο υπουργός Εξωτερικών. Μήνυμα Δένδια κατά του αναθεωρητισμού από το υπουργικό συμβούλιο του ΟΑΣΕ.
Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.
Είχαν μια «εποικοδομητική συζήτηση για τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.
Ι held a meeting today at @GreeceMFA with @USAmbassadorGR for a constructive discussion on current regional & international developments. pic.twitter.com/5Szgqjm7na
— Nikos Dendias (@NikosDendias) December 1, 2022
«Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση με το κ. Δένδια για να συζητήσουμε την πρόοδο στη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και τους κοινούς μας στόχους για την προώθηση της ευημερίας και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής», ανέφερε από την πλευρά του σε ανάρτησή του στο twitter ο Αμερικανός πρέσβης.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ιδιαιτέρως την Ελλάδα ως βασικό εταίρο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».
I had a great meeting w/@NikosDendias to discuss progress in the U.S.-Greece relationship and our shared goals for promoting prosperity and stability in the Western Balkans, Eastern Mediterranean and beyond. The United States strongly values Greece as a key partner and NATO Ally. pic.twitter.com/9EcxBw2y0G
— George J. Tsunis (@USAmbassadorGR) December 1, 2022
Δένδιας: Ο αναθεωρητισμός επιχειρεί να βρει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο
«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς ο αναθεωρητισμός επιχειρεί να βρει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην ομιλία του στο 29ο υπουργικό συμβούλιο του ΟΑΣΕ στο Λοτζ της Πολωνίας. Όπως σημείωσε, η φετινή υπουργική σύνοδος πραγματοποιείται υπό τη σκιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο αν η Ρωσία είχε επιλέξει να κάνει το αυτονόητο, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο», επεσήμανε χαρακτηριστικά. «Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι ο σκληρός πυρήνας της προβλεψιμότητας στις διεθνείς σχέσεις. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του διεθνούς μας συστήματος. Και μόνο ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου μπορεί να μας καθοδηγήσει προκειμένου να βγούμε από την παρούσα κρίση ασφαλείας».
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι ένα θέμα καίριας σημασίας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. «Η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας είναι οι θεμελιώδεις αρχές και είναι αδιαπραγμάτευτες», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι αρχές αυτές «δεν εξαρτώνται από τις ξεχωριστές αξίες ή το ιστορικό υπόβαθρο που μπορεί να έχει μια χώρα ή από το αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες».
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δεσμευτεί για την προώθηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε. «Λύσεις μπορούν να βρεθούν μέσα από ένα διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και ο ΟΑΣΕ έχει ρόλο να παίξει». «Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις θέσεις της ΕΕ, όπως αυτές εκφράζονται στη δήλωσή της», σημείωσε ο κ. Δένδιας και κατέληξε λέγοντας πως η χώρα θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στην τρέχουσα και στην επερχόμενη προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας σε αυτό το δύσκολο έργο.
"Καταδίκη κάθε αναθεωρητισμού από οπουδήποτε και αν προέρχεται"
«Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε το περιβάλλον ασφάλειας, τόσο σε Ευρω-Ατλαντικό πλαίσιο, όσο και σε Ευρω-Ασιατικό πλαίσιο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συμμετοχής του στην 29η Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στην Πολωνία, σημειώνοντας πως αυτό είναι το «καθοριστικό, το διαφοροποιό στοιχείο αυτού του Οργανισμού».
Όπως ανέφερε είχε τέσσερις διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και δύο χωρών της Κεντρικής Ασίας, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν, «χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερα συχνές επαφές, παρότι μας συνδέει μαζί τους η μακρά παράδοση του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
«Κοινή γραμμή όλων των τοποθετήσεών μου, τόσο στην Υπουργική Σύνοδο, όσο και στις διμερείς επαφές, ήταν οι πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: Η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων ανεξαρτήτως των κρατών, και, κυρίως, η καταδίκη κάθε αναθεωρητισμού από οπουδήποτε και αν προέρχεται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
“Κιβωτός του Κόσμου”: Νέα καταγγελία από ανήλικο για ασέλγεια από ηγετικό στέλεχος
Δίκη Κλοντιάνας Τσέλο: Η ποινή στην εικαστικό που πυροβόλησε τον πατέρα του παιδιού της
HIV: Εθνικό Μητρώο ασθενών και χορήγηση αντιρετροϊκών
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!