Οικονομία
Καρανίκας : Ο εμπορικός κόσμος δεν θέλει ένα δεύτερο χαμένο Πάσχα
Το εμπόριο έχει αδικηθεί ως σήμερα σε σημαντικές παρεμβάσεις, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
«Το ζήτημα για την «επόμενη μέρα», είναι να διασφαλισθεί η επιβίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και όχι μόνο λίγων, μεγάλων και ισχυρών εταιριών». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας στο διαδικτυακό συνέδριο της συνομοσπονδίας, με τίτλο «Ευκαιρίες και Στρατηγικές στη νέα κανονικότητα».
Το webinar πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Fortune Greece και αποτελεί το δεύτερο, από μια σειρά συνεδρίων που διοργανώνει η ΕΣΕΕ, με στόχο την αποτύπωση των δεδομένων του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα καθώς και την ανάδειξη των βέλτιστων λύσεων για τον μετασχηματισμό της αγοράς, τα επόμενα χρόνια.
Αναφερόμενος στα σημερινά προβλήματα του εμπορικού κόσμου, βολιδοσκοπώντας την «επόμενη μέρα» της πανδημίας, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η μεγάλη αγωνία του εμπορικού κόσμου σήμερα είναι η περίοδος του Πάσχα. Δεν θέλουμε να υπάρξει ένα δεύτερο χαμένο Πάσχα. Ο στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι το ασφαλές άνοιγμα της αγοράς, ώστε να λειτουργήσει το εμπόριο τον Απρίλιο. Επίσης χρειάζεται να υπάρχει δικαιοσύνη στα μέτρα στήριξης με στόχευση ειδικά προς τους πληττόμενους κλάδους, όπως το κόσμημα, η ένδυση και η υπόδηση που σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναδείχθηκαν το 2020 «πρωταθλητές» στη βουτιά του τζίρου. Το εμπόριο έχει αδικηθεί ως σήμερα σε σημαντικές παρεμβάσεις όπως ήταν η «μη επιστρεπτέα επιχορήγηση» από τις Περιφέρειες. Απαιτούνται κι άλλες γενναίες αποφάσεις, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου, που είναι μέτρα άδικα και αντιαναπτυξιακά. Αντίστοιχα, τα κριτήρια χρηματοδότησης των τραπεζών πρέπει να είναι αντικειμενικά και όχι στη βάση της ξεχωριστής πολιτικής της κάθε τράπεζας, ώστε να μην αποκλείουν τις βιώσιμες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Το ζήτημα για την «επόμενη μέρα» είναι να διασφαλισθεί η επιβίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και όχι μόνο λίγων, μεγάλων και ισχυρών εταιριών».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου, που επικεντρώθηκε στη βελτίωση της αγοραστικής εμπειρίας του πελάτη, συμμετείχαν οι: Τζάκο Καράσσο, Founder, CEO Agnotis , Κωνσταντίνος Στρουμπάκης, CEO & Founder Apifon, Ρενάτα Φωτεινού Head of Marketplace & Content της Public και Έλενα Χαϊλαζοπούλου, Partner, Chief Product Officer και Deputy CEO Convert Group. Στη συζήτηση, αναλύθηκαν τα εργαλεία και οι τακτικές ενίσχυσης της αγοραστικής διαδρομής και των πωλήσεων στο e-commerce, η σημασία της εξατομίκευσης στην εξυπηρέτηση αλλά και οι πυλώνες ανάπτυξης του κλάδου για την ενδυνάμωση του customer engagement.
Στη δεύτερη ενότητα που αφορούσε στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα για τις επιχειρήσεις και στον ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κοινοτικών πόρων, συνομίλησαν οι: Βασίλης Πετίνης, Managing Partner RSM Greece, Αθηνά Χατζηπέτρου, CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και Δημήτρη Οικονόμου, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή, Επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Small Business Segment, Eurobank.
Χατζηθεοδοσίου: τεράστια η ανάγκη επιχειρήσεων και επαγγελματιών για ρευστότητα
Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε δήλωση του επισημαίνει ότι «πάνω από 1 δις ευρώ ζητούν οι επιχειρήσεις της Αττικής από την Περιφέρεια, όταν διαθέσιμα είναι μόλις 250 εκατ. ευρώ».
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η ανάγκη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών για ενίσχυση της ρευστότητας τους αποδεικνύεται και από την ανταπόκριση που έχει σχετικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ε.Ε.Α., πάνω από 1 δισ. ευρώ είναι οι ανάγκες των σχεδόν 50.000 επιχειρήσεων που έχουν κάνει αίτηση για στήριξη. Και αν λάβουμε υπόψη μας ότι το διαθέσιμο ποσό του Προγράμματος είναι μόλις 250 εκατ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι τελικά θα ενισχυθεί 1 στις 5 επιχειρήσεις της Αττικής, από όσες έσπευσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Αυτό είναι κάτι που οφείλει να δει με μεγάλη προσοχή η κυβέρνηση, καθώς δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα μικρομεσαίοι και επαγγελματίες.
Μοναδικός δρόμος για αποτελεσματικότερη στήριξη όσων αγωνίζονται για την επαγγελματική τους επιβίωση, είναι η αξιοποίηση όποιων κονδυλίων είναι εφικτό και η πίεση που πρέπει να ασκήσει η χώρα προς την ΕΕ για αύξηση των χρηματοδοτικών εργαλείων με κοινοτική χρηματοδότηση.
Σε μία στιγμή που όλα δείχνουν ότι είναι θέμα ωρών η ανακοίνωση της παράτασης του lockdown, η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα και η κυβέρνηση οφείλει να ανακουφίσει τους πληττόμενους από την ύφεση επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Η αδυναμία ανάσχεσης της πανδημίας, κάτι που φαίνεται από τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, δείχνει ότι προφανώς κάτι γίνεται λάθος. Και αποδεικνύει ότι η επιχειρηματικότητα δεν έχει ευθύνη για τη διασπορά του κορονοϊού, αφού στην πλειονότητα τους οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να δει ότι η κίνηση στους δρόμους και τις πλατείες έχει αυξηθεί.
Η επιχειρηματικότητα φταίει και σε αυτό; Άρα πρέπει να σταματήσουν οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί ότι αν κρατήσουμε κλειστά τα καταστήματα και την εστίαση προστατευόμαστε από τον κορονοϊό και να δούμε πως μπορούμε με συντεταγμένο τρόπο και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, να επαναλειτουργήσουμε το λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες. Ή ξεκινά και πάλι η οικονομική δραστηριότητα ή η κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να βρει τα αναγκαία κεφάλαια ενίσχυσης των πληττόμενων επιχειρήσεων. Άλλη λύση δεν υπάρχει».
Κορκίδης: περιμένουμε αγωνία το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στην Αττική
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣ Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, σε δήλωση του για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στην Αττική, αναφέρει τα εξής:
Το λιανικό εμπόριο της Αττικής περιμένει με αγωνία να μάθει ποια θα είναι εντός του Μαρτίου η “Μεγάλη Δευτέρα” της αγοράς, που θα επαναλειτουργήσουν με τον τρόπο των Σούπερ Μάρκετ όλα τα καταστήματα. Από ό,τι φαίνεται από το επιδημιολογικό φορτίο, στην Αττική δεν θα είναι η Δευτέρα 1η Μαρτίου και δεν μπορεί, βεβαίως, να είναι η Καθαρή Δευτέρα.
Πάντως, επιχειρηματικότητα και κυβέρνηση, γνωρίζουν καλά πως η εβδομαδιαία αιμορραγία των 500 εκ. ευρώ από τις απώλειες της κατανάλωσης πρέπει να σταματήσει πριν είναι πολύ αργά. Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να προστατεύσουν εργαζόμενους και καταναλωτές.
Το άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς click away και click inside είναι προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν ουσιαστικά ελεύθερα και τους καταναλωτές να κάνουν εντός τριών ωρών τις αγορές που επιθυμούν με φυσική παρουσία. Ορθή και έγκαιρη απόφαση είναι, επίσης, η επιβεβλημένη παράταση της εκπτωτικής περιόδου έως το τέλος Μαρτίου, προκειμένου οι εμπορικές επιχειρήσεις να ρευστοποιήσουν τα εμπορεύματα στα ράφια τους, ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν νέα προϊόντα.
Όλα αυτά, όμως, πρέπει να γίνουν με πολύ προσοχή, γι’ αυτό είναι εύλογο να αποστέλλεται από τους καταναλωτές μήνυμα στο ξεχωριστό πενταψήφιο αριθμό 13032, προκειμένου να πραγματοποιούν τις αγορές τους. Αναγνωρίζουμε την αγωνιώδη προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης να ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, γι’ αυτό πρέπει όλοι να συμβάλουμε με αλληλοσεβασμό και αυτοέλεγχο, τόσο για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όσο και για την υγεία της αγοράς και της οικονομίας.