Υγεία

18 Μαρτίου 2020 23:13

Οι αλλεργίες της άνοιξης και πώς αντιμετωπίζονται

Γράφει ο Δρ Δημήτριος Κ. Χατζής, Αλλεργιολόγος Παίδων και Ενηλίκων, Υπεύθυνος Τμ. Αλλεργιολογίας Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, Επιστημ. Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ &ΥΓΕΙΑ.

Οι αλλεργίες της άνοιξης και πώς αντιμετωπίζονται
-

 

Η άνοιξη αποτελεί την ωραιότερη εποχή του χρόνου, με τα άνθη, τις γύρεις, τα αρώματα, και την ευχάριστη ψυχική διάθεση που επιφέρει.

Εξαιρούνται, δυστυχώς, τα αλλεργικά άτομα, διότι οι γύρεις, εκτός από  την ευωδία που προσφέρουν, προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας, από τα οποία πολλοί άνθρωποι (περίπου 1 στους 4 με 5) υποφέρουν. Οι ανοιξιάτικες  γύρεις που ευθύνονται, για τις αλλεργίες, προέρχονται από τα γρασίδια και τα δένδρα (με την ελιά ως το κυριότερο αίτιο, τις λεύκες, την ακακία, κα).

Ποια είναι η πιο κοινή ανοιξιάτικη αλλεργία; 

Η πιο κοινή ανοιξιάτικη αλλεργία είναι η ρινίτιδα με τα συνεχή πρωινά φτερνίσματα, την φαγούρα και την καταρροή («η μύτη τρέχει σαν νερό» ή «είμαι συνέχεια με ένα χαρτομάντηλο στο χέρι», λένε χαρακτηριστικά οι πάσχοντες). Αλλεργικό βρογχικό άσθμα συνυπάρχει, συχνότατα, με την ρινίτιδα και εκδηλώνεται με βήχα, σφίξιμο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και τα χαρακτηριστικά ακροαστικά (προσφυής κοινή ονομασία: «γατάκια» ή «βράσιμο»). Αν οι κρίσεις άσθματος είναι σοβαρές, τότε, οδηγούν στο Νοσοκομείο. Άλλες φορές, πάλι, η ρινίτιδα συνοδεύεται από κόκκινα μάτια, που δακρύζουν και έχουν έντονη φαγούρα.

Υπάρχει θεραπεία;

Η καλύτερη θεραπεία για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι η πρόληψη, δηλαδή η αποφυγή του αιτίου. Αυτό, όμως, δεν είναι και τόσο εύκολο. Οι γύρεις μεταφέρονται, με τον αέρα, και σε μεγάλες, μάλιστα, και ποσότητες και αποστάσεις (χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της ανθοφορίας!). Προσπάθεια, ωστόσο, αποφυγής πρέπει πάντοτε να γίνεται με κλειστά τζάμια και χρήση συστήματος κλιματισμού (air condition), στο σπίτι και το αυτοκίνητο, ειδικά το πρωί, όταν απελευθερώνονται οι γύρεις στην ατμόσφαιρα. Επιστρέφοντας στο σπίτι, και με σκοπό την απομάκρυνση των γύρεων, συνιστάται λούσιμο και καθαρισμός σώματος, ενώ τα ενδύματα τοποθετούνται έξω από τα υπνοδωμάτια, και πλένονται το συντομότερο δυνατόν.

Ο ρόλος των αντιισταμινικών φαρμάκων

Επειδή η πρόληψη δεν είναι πάντοτε εφικτή, αναγκαστικά ο γιατρός καταφεύγει στην συνταγογράφηση φαρμάκων. Σήμερα, τα νεότερα αντιισταμινικά φάρμακα καταστέλλουν τα ενοχλήματα πολύ ικανοποιητικά. Τα φάρμακα αυτά δεν προκαλούν υπνηλία ή καταστολή. Αυτό έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στην σχολική ή εργασιακή απόδοση. Επιπλέον, αποσοβούνται σοβαροί κίνδυνοι, που θα μπορούσαν να εμφανιστούν με τα παλαιότερα (κατασταλτικά) αντιισταμινικά στον εργασιακό χώρο (π.χ. χειρισμός μηχανημάτων) ή κατά την οδήγηση. Τα αντιισταμινικά μπορούν να συνδυαστούν και με άλλα φάρμακα, όταν χρειάζεται, για μεγαλύτερο θεραπευτικό όφελος. Για το άσθμα, ειδικά, τα διάφορα εισπνεόμενα σκευάσματα (βρογχοδιασταλτικά ή κορτιζονούχα) έχουν δοκιμαστεί, για χρόνια, με σαφώς ανακουφιστική επιτυχία.  

Η ριζική, βέβαια, αντιμετώπιση της αλλεργίας είναι η απευαισθητοποίηση, διότι δημιουργεί ανοχή στα αλλεργιογόνα. Η μέθοδος αυτή, με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, βασίζεται στην αιτιολογική διάγνωση της αλλεργίας, που είναι δουλειά του ειδικού, χρησιμοποιώντας ειδικές διαγνωστικές μεθόδους.

Metropolitan - ΧΑΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 





*Άρθρο του Δρ Δημήτριου Κ. Χατζή, Αλλεργιολόγος Παίδων και Ενηλίκων, Υπεύθυνου Τμ. Αλλεργιολογίας Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, Επιστημ. Συνεργάτη ΜΗΤΕΡΑ &ΥΓΕΙΑ

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)