Έρευνες

14 Δεκεμβρίου 2024 18:19 Τελευταία ενημέρωση : 14 Δεκεμβρίου 2024 20:54

Συρία - Τζολάνι: Τι προσπαθεί να “αποτινάξει” από πάνω του ο νέος ηγέτης της χώρας

Τo Ant1news.gr εξέτασε δεκάδες σελίδες επίσημων εγγράφων του ΟΗΕ για τη Συρία, όπου καταγράφονται με λεπτομέρειες εγκλήματα και φρικαλεότητες των ομάδων του νέου ηγέτη της χώρας, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, από το 2012 και μετά.

Συρία - Τζολάνι: Τι προσπαθεί να “αποτινάξει” από πάνω του ο νέος ηγέτης της χώρας

Άκουσε το άρθρο

 
 
-

Του Χάρη Καρανίκα

Στις 9 Δεκεμβρίου 2024, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκίαρ Πέντερσεν ανέφερε το ενδεχόμενο να βγει η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) από τη λίστα του διεθνούς οργανισμού με τις τρομοκρατικές ομάδες. Είπε ότι η HTS δεν θα μπορούσε να επιδιώξει να κυβερνήσει ολόκληρη τη χώρα με τον τρόπο που είχε κυβερνήσει την Ιντλίμπ, τη βόρεια επαρχία όπου είχε την έδρα της και από όπου ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.

Ο Πέντερσεν ενημέρωνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε κλειστή συνεδρίαση εκείνη τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι τα πρώτα σημάδια από τις ένοπλες ομάδες στη Δαμασκό ήταν ενθαρρυντικά επειδή εμφανίζονταν συνεργάσιμες.

Αναφερόμενος στο θέμα του τρομοκρατικού καθεστώτος της HTS, είπε ότι η απόφαση του ΟΗΕ, η οποία χαρακτήριζε την πρόδρομη μορφή της σημερινής ομάδας -το Μέτωπο αλ-Νούσρα- ως τρομοκρατική οργάνωση είναι αναμφισβήτητη. “Είναι ένας περίπλοκος παράγοντας για όλους μας”, σημείωσε. “Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να δούμε τα γεγονότα. Έχουν περάσει εννέα χρόνια από την έγκριση αυτού του ψηφίσματος και η πραγματικότητα μέχρι στιγμής είναι ότι η HTS και άλλες ένοπλες ομάδες στέλνουν καλά μηνύματα στον συριακό λαό για ενότητα και συμμετοχή”. Βασική προϋπόθεση για να βγει η HTS από τη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων του ΟΗΕ είναι να περάσει τη βασική δοκιμασία σχηματισμού μιας μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς.

Την ίδια ώρα, ηγέτης της HTS Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες να αποτινάξει το σκληροπυρηνικό τζιχαντιστικό παρελθόν και να επανεφεύρει τη δημόσια εικόνα του εμφανιζόμενος ως υπέρμαχος του πλουραλισμού και της ανεκτικότητας. Είναι όμως έτσι ή οι αποτρόπαιες πράξεις των οργανώσεών του θα έπρεπε να ανησυχούν τη διεθνή κοινότητα και να την κάνουν ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντί του; Το ant1news.gr ανέλυσε περισσότερες από 200 σελίδες επίσημων αναφορών όπου περιλαμβάνονται εγκλήματα και φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ομάδες του αλ Τζολάνι από το 2012 και μετά, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία. Και αυτά είναι μόνο τα καταγεγραμμένα.

Η δράση του αλ Τζολάνι στη Συρία ξεκίνησε το 2011 με την ίδρυση του Μετώπου αλ-Νούσρα, μίας ομάδας συνδεδεμένης με την Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Τον Φεβρουάριο του 2013 η πρώτη έκθεση της ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής για τη Συρία υποβάλλεται στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Μόλις τρεις μήνες πριν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακήρυξε το Μέτωπο αλ-Νούσρα “τρομοκρατική οργάνωση”.

Ανάμεσα στα ευρήματα της ανεξάρτητης επιτροπής για το Μέτωπο αλ-Νούσρα περιλαμβάνονται δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Τον Αύγουστο του 2012 ο Αλί Αμπάς, δημοσιογράφος του συριακού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων σκοτώνεται έξω από το σπίτι του σε προάστιο της Δαμασκού. Λίγες ημέρες μετά το Μέτωπο αλ-Νούσρα αναλαμβάνει την ευθύνη για την δολοφονία του. Τον Οκτώβριο του 2012 ξεκινούν  βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 48 άτομα και τραυματίστηκαν 122. Στόχοι ήταν μία λέσχη αξιωματικών του συριακού στρατού του Άσαντ, καθώς και ένα ξενοδοχείο και μία καφετέρια. Τον επόμενο μήνα πραγματοποιείται άλλη επίθεση αυτοκτονίας σε κέντρο αγροτικού συνεταιρισμού στη Χάμα, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα - υπήρχαν πληροφορίες ότι το κέντρο χρησιμοποιούνταν από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Τα μέλη της ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής κατά την αποστολή τους στη Συρία πήραν συνέντευξη από έναν ανήλικο που εντάχθηκε στην οργάνωση του αλ Τζολάνι, ο οποίος περιέγραψε τραυματισμούς και απαγωγές στρατιωτών έπειτα από επίθεση που είχαν εξαπολύσει. Σε σχέση με τους στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην επίθεση, ο ανήλικος μαχητής δήλωσε: ”Δεν με νοιάζει, ήταν μόνο δύο και τους αφήσαμε να πεθάνουν. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να τους πάρουμε, και σκότωσαν άλλους, οπότε τους άξιζε να πεθάνουν”.

Μία ακόμα υπόθεση που διερευνούσαν τα μέλη της επιτροπής ήταν η εκτέλεση οκτώ έως δέκα τραυματισμένων κυβερνητικών στρατιωτών στα μέσα με τέλη Νοεμβρίου του 2012. “Εικάζεται ότι η εκτέλεση έγινε από το Μέτωπο αλ-Νούσρα. Τα περιστατικά εκεί, εάν επιβεβαιωθούν, θα ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου. Οι προσπάθειες για συνεντεύξεις με δράστες ή αυτόπτες μάρτυρες έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη”, σημείωναν στην αναφορά τους τα μέλη της επιτροπής. 

Τον Φεβρουάριο του 2014 ακολουθεί νέα αναφορά της επιτροπής για τη Συρία στο Γενικό Συμβούλιο του ΟΗΕ. Σε αυτή αναφέρεται ότι από τον Ιούλιο του 2013 και μετά το Μέτωπο αλ-Νούσρα κατά καιρούς σε συντονισμό με άλλες ένοπλες ομάδες, πραγματοποίησε μια σειρά δολοφονιών Κούρδων αμάχων σε περιοχές της Βόρειας Συρίας. Στην αναφορά σημειώνεται ότι θανατώθηκε και Κούρδος Γιαζίντι που αρνήθηκε να ασπαστεί το Ισλάμ.

Τον ίδιο μήνα, στην επαρχία του Χαλεπίου, πολίτες συνελήφθησαν αυθαίρετα και κρατήθηκαν παράνομα από τους από την αλ-Νούσρα και το ISIS. Tον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2013 Κούρδοι πολίτες απήχθησαν για λύτρα από την αλ-Νούσρα, ενώ κάποιοι άλλοι ξυλοκοπήθηκαν και υπέστησαν βασανιστήρια με ηλεκτροπληξία. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η ομάδα του αλ Τζολάνι μαζί με μικρότερες τζιχαντιστικές ομάδες στοχεύουν σύμπλεγμα χωριών των Αλαουιτών όπου κατά τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άμαχοι.

Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι

Επιπλέον, στην αναφορά επισημαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 το Μέτωπο αλ-Νούσρα μαζί με τον ISIS πραγματοποίησαν δημόσιες εκτελέσεις στην Ράκα για να “επιβεβαιώσουν την παρουσία τους αφού πήραν τον έλεγχο της περιοχής και να ενσταλάξουν τον φόβο στον γενικότερο πληθυσμό”. Ακόμα, ότι σε άλλη επίθεση κατά χωριών Αλαουιτών, σκοτώθηκαν αρκετές ηλικιωμένες γυναίκες και άνδρες, καθώς και παιδιά.

Τον Νοέμβριο του 2014 η αλ-Νούσρα εντάχθηκε στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων του ΟΗΕ ενώ στις αρχές 2015 σε δήλωσή του ο Πάουλο Πινέιρο, πρόεδρος της ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής ερευνών για τη Συρία ανέφερε: “Ενώ οι περισσότεροι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί από αντάρτες έγιναν κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε στρατιωτικές θέσεις που βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, πολλά άλλα περιστατικά βομβαρδισμών σκόπιμα στόχευσαν πολίτες είτε λόγω της υποτιθέμενης υποστήριξής τους στην κυβέρνηση είτε ως αντίποινα (…) Το ISIS και το Μέτωπο αλ-Νούσρα έχουν επίσης βομβαρδίσει κατοικημένες περιοχές με αδιάκριτο τρόπο (…) Οι δύο τρομοκρατικές ένοπλες ομάδες βασίστηκαν κυρίως σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά τις επιθέσεις τους σε στρατιωτικούς στόχους, προκαλώντας συνήθως εκτεταμένες ζημιές και μεγάλο αριθμό θυμάτων σε άμαχο πληθυσμό. Ένας αριθμός τέτοιων επιθέσεων, όπως στην πόλη Χομς και στη Dayr Az-Zawr, όπου ο πρωταρχικός στόχος τους ήταν άμαχοι, επιδεικνύουν την ξεκάθαρη πρόθεσή τους να σκορπίσουν τον τρόμο”.

Φυλακές Δαμασκού - Συρία

Στην αναφορά της επιτροπής ερευνών του 2016 υπό τον ΟΗΕ, που εξετάζει το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, καταγράφονται φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από την αλ-Νούσρα, όπως η εκτέλεση επτά ανδρών στην Χομς λόγω κατηγοριών για ομοφυλοφιλία. “Ένα μη εξουσιοδοτημένο δικαστήριο, που λειτουργεί για λογαριασμό όλων των ένοπλων ομάδων από την περιοχή, διέταξε τις εκτελέσεις” σημείωσαν τα μέλη της επιτροπής.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η αλ-Νούσρα και ορισμένες αντικυβερνητικές ένοπλες ομάδες κατέλαβαν αεροπορική βάση της περιφέρειας Ιντλίμπ, που έως τότε λειτουργούσε υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Άσαντ. Ακολούθησε η εκτέλεση περισσότερων από 70 τραυματιών στρατιωτών του καθεστώτος, η οποία γυρίστηκε σε βίντεο που εμφανίστηκε τον Νοέμβριο. Σε αυτό κληρικός του Μετώπου προειδοποιούσε τους στρατιώτες να αποστατήσουν ή αλλιώς θα έχουν την ίδια μοίρα.

Συρία - Δαμασκός

Στην ίδια αναφορά περιλαμβάνεται και μία υπόθεση απαγωγής περίπου 60 γυναικών και παιδιών από την περιοχή του Χαλεπίου το 2013. “Μόνο ορισμένοι από αυτούς τους απαχθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι σε ανταλλαγές κρατουμένων με κυβερνητικές δυνάμεις”, σημειώνουν τα μέλη της επιτροπής. Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι το Μέτωπο αλ-Νούσρα μερικές φορές έχει εκτελέσει κρατουμένους αφού διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε ενδιαφέρον να διαπραγματευτεί την απελευθέρωσή τους. Οι σκοτωμοί αμάχων από την πλευρά της αλ-Νούσρα συνεχίζονται καθόλη τη διάρκεια του 2015 είτε με αυτοσχέδιες βόμβες είτε με ρουκέτες και οβίδες, ενώ μπαίνουν πλέον στο στόχο και νοσοκομεία και πανεπιστήμια στη περιοχή της Λαττάκειας

Τον Οκτώβριο του 2015, τα λείψανα 22 ανδρών που ανήκουν στη μειονοτική μουσουλμανική αίρεση των Μουρσίντι ανακαλύφθηκαν σε περιοχή κατά της οποίας το Μέτωπο αλ-Νούσρα και αντικυβερνητικές ένοπλες ομάδες είχαν ξεκινήσει μια συντονισμένη επίθεση τον Αύγουστο. Όλα τα θύματα έφεραν σημάδια σοβαρών βασανιστηρίων και πολλά βρέθηκαν με δεμένα χέρια και βγαλμένα τα δόντια. Δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί εάν οι νεκροί ήταν άμαχοι ή αιχμάλωτοι.

Τον Ιούλιο του 2016, το Μέτωπο αλ-Νούσρα ανακοίνωσε δημόσια ότι αποσχίστηκε από την Αλ Κάιντα και μετονομάστηκε σε Jabhat Fateh al-Sham. Στόχος της μετονομασμένης ομάδας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, “να κυριαρχήσει στην ένοπλη αντιπολίτευση με απώτερο σκοπό την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ και τη δημιουργία ενός τζιχαντιστικού εμιράτου στη Συρία”. Στις πληροφορίες που περιλαμβάνονται και ανανεώονται τακτικά στην λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων του ΟΗΕ επισημαίνονται τα εξής για τη συγκεκριμένη αλλαγή: “Τον Ιούλιο του 2016 ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ο ηγέτης του Μετώπου αλ-Νούσρα ανακοίνωσε ότι η ομάδα είχε αλλάξει το όνομά της σε Τζαμπάτ Φατάχ αλ-Σαμ και δεν ήταν πλέον συνδεδεμένη με καμία εξωτερική οντότητα. Παρά την ανακοίνωση και τις προσπάθειες να “ανεξαρτητοποιηθεί” από το Μέτωπο αλ- Νούσρα, η ομάδα παραμένει ευθυγραμμισμένη με την Αλ Κάιντα και συνεχίζει να πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιχειρήσεις με αυτό το νέο όνομα”.

Στην αναφορά της ανεξάρτητης επιτροπής για τη Συρία την περίοδο 2016-2017, καταγράφεται ότι η τρομοκρατική ομάδα Τζαμπάτ Φατάχ αλ-Σαμ επιμένει να πραγματοποιεί εκτελέσεις, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, και να στρατολογεί παιδιά στην επαρχία Ιντλίμπ. “Οι συντονισμένες επιθέσεις της τρομοκρατικής ομάδας μαζί με ένοπλες ομάδες κατά τις οποίες εξαπολύθηκαν πυρά πυροβολικού είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες θύματα αμάχων, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών. Η ζωή υπό το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από εκτελέσεις και αυστηρές σωματικές τιμωρίες αμάχων που κατηγορούνται για παραβίαση της ιδεολογίας της οργάνωσης”.

Συρία - Αντάρτες

Στις 27 Ιουλίου 2016, μια ομάδα γυναικών κρατουμένων που έπασχαν από ασθένειες απελευθερώθηκαν από φυλακή στη Ντούμα. Είχαν τεθεί υπό κράτηση από τις 11 Δεκεμβρίου 2013, όταν μέλη ένοπλων ομάδων συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής ομάδας Τζαμπάτ Φατάχ αλ-Σαμ (τότε Μέτωπο αλ-Νούσρα ) εισέβαλαν σε γειτονική πόλη της Δαμασκού και πήραν ομήρους Αλαουίτες άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Ενώ ήταν φυλακισμένοι, στοιχεία ένοπλων ομάδων χώριζαν τους άνδρες από τις γυναίκες και όλους τους κρατούμενους επισκεπτόταν περιοδικά ένας κληρικός που τους ενθάρρυνε να ασπαστούν το δόγμα του σουνιτικού Ισλάμ. Το καλοκαίρι του 2014, μια επιπλέον ομάδα γυναικών ομήρων είχε μεταφερθεί στη φυλακή, αυξάνοντας τον αριθμό των κρατουμένων σε 43, μαζί με εννέα παιδιά κάτω των 13 ετών που συνόδευαν τις μητέρες τους. Όλες οι γυναίκες όμηροι ήταν μέλη μειονοτικών θρησκευτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Αλαουιτών, Ισμαηλιτών, Δρούζων και Χριστιανών.

Στα τέλη Αυγούστου 2016, μέλη της Τζαμπάτ Φατάχ αλ-Σαμ λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου μια γυναίκα στην επαρχία Ιντλίμπ, αφού είχε κατηγορηθεί ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις. Η γυναίκα συνελήφθη στο σπίτι του άνδρα με τον οποίο είχε σχέση και οδηγήθηκε αμέσως για εκτέλεση. Μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατό της, η οικογένεια της γυναίκας δεν ζήτησε τη σορό της και εξέφρασε δημόσια την υποστήριξή της στην κρίση της Τζαμπάτ Φατάχ αλ-Σαμ, προκειμένου να “καθαρίσει” την τιμή της. Ο άνδρας εκτελέστηκε με πυροβολισμό αμέσως μετά τη σύλληψή του.

Τον Δεκέμβριο του 2016 η Τζαμπάτ Φατάχ αλ-Σαμ ενεργώντας μαζί με ένοπλες ομάδες εξαπέλυσε μια συντονισμένη επίθεση εναντίον γειτονιών που ελέγχονταν από την κυβέρνηση κοντά στην πόλη Ντάρα με μάρτυρες να περιγράφουν πλήθος ρουκετών που έπεσαν σε σπίτια πολιτών ξεκληρίζοντας οικογένειες.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2017, η ομάδα του αλ Τζολάνι προχωράει σε νέα ανακοίνωση, ότι ηγείται ενός νέου σχήματος στο οποίο περιλαμβάνονται τέσσερις ακόμα ομάδες: το όνομα της νέας οργάνωσης είναι Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, ή αλλιώς HTS. Σύμφωνα με τον αλ Τζολάνι η διακοπή των δεσμών με την Αλ Κάιντα ήταν κρίσιμη “για να διευρυνθεί η απήχηση του τζιχαντιστικού σχεδίου της HTS ώστε να σώσει τον ένοπλο αγώνα”.

Όπως προκύπτει από αναφορά της ανεξάρτητης επιτροπής του ΟΗΕ για τη Συρία, μόλις λίγες ημέρες μετά την ίδρυση της HTS, στις 12 Φεβρουαρίου 2017, καθοδηγούμενοι πύραυλοι σκοτώνουν ένα 11χρονο αγόρι στη συνοικία αλ-Σαχάρι της πόλης Νταράα, την ώρα που πήγαινε στο σχολείο. Το σπίτι των γονιών του επίσης χτυπήθηκε λίγες μέρες μετά. Αυτές οι επιθέσεις πιστεύεται ότι ξεκίνησαν από περιοχή που ελέγχονταν από την ομάδα του αλ Τζολάνι. Από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τη μέρα που υποβλήθηκε η αναφορά της ανεξάρτητης επιτροπής τον Μάρτιο του 2017 όλα τα σχολεία στη συγκεκριμένη συνοικία είχαν κλείσει, ενώ περίπου 300 σπίτια είχαν καταστραφεί ολοσχερώς από αδιάκριτες επιθέσεις.

Την ίδια ακριβώς περίοδο ξεκινούσαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Διαδικασίας της Αστάνα, μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν, των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και του καθεστώτος Άσαντ - μία διαδικασία που δημιούργησε “ζώνες αποκλιμάκωσης” σε όλη τη Συρία και οι οποίες κατανεμήθηκαν στους κύριους παίκτες. Στα πλαίσια αυτά, από τον Οκτώβριο του 2017 η HTS επέτρεπε στα τουρκικά στρατεύματα όχι μόνο να εισέλθουν στη Συρία, αλλά να δημιουργήσουν 12 στρατιωτικές θέσεις στην Ιντλίμπ, την περιοχή υπό τον έλεγχο της HTS. Αυτή η συνεργασία της ομάδας του αλ Τζολάνι με την Τουρκία σηματοδότησε μια αξιοσημείωτη ρήξη με σκληροπυρηνικούς τζιχαντιστές που θεωρούσαν τους Τούρκους “αποστάτες και άπιστους”. Τότε, κληρικοί και μέλη της HTS υπό την καθοδήγηση του αλ Τζολάνι, επιχείρησαν να αποτινάξουν τις κατηγορίες και να δικαιολογήσουν τη συνεργασία. Τον Νοέμβριο του 2017, αμέσως μετά την είσοδο του τουρκικού στρατού στην Ιντλίμπ, μέλος της HTS υποστήριξε ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία ήταν απαραίτητη για την προστασία της “συνέχισης της τζιχάντ”, θέση που υιοθετήθηκε από το θρησκευτικό συμβούλιο της ομάδας. Μερικούς μήνες αργότερα, στα τέλη Ιουνίου του 2018, ιδεολόγος τζιχαντιστής και μέλος της HTS με δημόσια δήλωσή του πανηγύριζε για την επανεκλογή του Ερντογάν στην Τουρκία, ως “νίκη επί των αποστατών απίστων που μισούν το Ισλάμ”.

Στην αναφορά της ανεξάρτητης επιτροπής του ΟΗΕ για την Συρία που ολοκληρώθηκε εντός του 2018 αναφέρονται τα εξής: “Ούτε μια οικογένεια στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας δεν έχει γλιτώσει από την καταπίεση του Ισλαμικού Κράτους. Κάθε σπίτι μετρούσε έναν αγνοούμενο ή κάποιον που είχε γίνει μάρτυρας στα χέρια του. Το Ισλαμικό Κράτος κρατούσε αιχμάλωτους 8.653 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων 1.081 παιδιών, τα οποία βασανίζονταν σε καθημερινή βάση, μεταξύ άλλων για πράξεις όπως το κάπνισμα ή η μη τήρηση ενός αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα. Δημοσιογράφοι και άλλοι κρατούμενοι που θεωρούνταν απειλή μεταφέρονταν συστηματικά μεταξύ μυστικών κέντρων κράτησης όπου αντιμετώπιζαν σκληρή μεταχείριση. Περίπου 1.380 παιδιά είχαν εξαφανιστεί από καταυλισμούς. Από τα τέλη του 2014, άλλες ομάδες, όπως το Μέτωπο αλ-Νούσρα, η Τζαμπάτ Φατάχ αλ-Σαμ και, αργότερα, η HTS (δηλαδή όλες οι ομάδες που βρέθηκαν υπό την ηγεσία του αλ-Τζαουλάνι), έχουν αιχμαλωτίσει περίπου 1.844 άτομα μόνο στην Ιντλίμπ στο κέντρο κράτησης του Αλ-Ακάμπ, το οποίο είχε γίνει η πιο διαβόητη φυλακή του Μετώπου αλ-Νούσρα”.

Το 2019, στην έκδοση του εγχειριδίου για τα Ινστιτούτα Κατάρτισης Δικαστικών Λειτουργών του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), επισημαίνεται για την HTS ότι από τον Ιούλιο του 2017 εκτιμάται ότι έχει 30.000 μαχητές και ότι αποτελεί “το μεγαλύτερο ασφαλές καταφύγιο της Αλ Κάιντα από την 11η Σεπτεμβρίου 2001” στην επαρχία Ιντλίμπ. “Προκειμένου να επωφεληθούν τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά από οποιαδήποτε παρακμή του Ισλαμικού Κράτους, ο αριθμός των μαχητών είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς ενσωματώνει μονάδες από άλλες ηττημένες ομάδες ανταρτών”, αναφέρεται στο εγχειρίδιο του ΟΗΕ για τους δικαστικούς.

Την ίδια χρονιά, σε άλλο εγχειρίδιο του UNODC που παρέχεται σε αιτούσες χώρες για θέματα ποινικής δικαιοσύνης σε σχέση με τρομοκρατικές ομάδες, η HTS περιλαμβάνεται ανάμεσα σε αυτές που εφαρμόζουν ως πάγια πρακτική τη σεξουαλική και την έμφυλη βία: “Τεκμηριωμένες κραυγαλέες μορφές σεξουαλικής βίας και βίας με βάση το φύλο περιλαμβάνουν τον βιασμό και άλλες μορφές σεξουαλικής επίθεσης γυναικών και κοριτσιών, καθώς και ανδρών και αγοριών, καταναγκαστικό γάμο, συμπεριλαμβανομένου του αναγκαστικού γάμου παιδιών, σεξουαλική σκλαβιά, αναγκαστική εγκυμοσύνη και αναγκαστική έκτρωση. Οι γυναίκες έχουν επίσης πέσει θύματα δολοφονιών με βάση το φύλο, έχουν υποστεί βία επειδή δεν συμμορφώνονται με τους ρόλους των φύλων και χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες ή σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Πολλές πρακτικές σε σχέση με τις γυναίκες και τα κορίτσια συνδέονται με απαγωγές, εμπορία προσώπων με σκοπό τη σεξουαλική δουλεία, καταναγκαστικούς γάμους και καταναγκαστική εργασία”, αναφέρεται.

Το 2020 το πρακτορείο ειδήσεων North Press Agency που εδρεύει στη Συρία μεταδίδει πληροφορίες περί συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και HTS για τη δημιουργία “κλειστών καμπ”. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ανώτατος αξιωματούχος της HTS πρότεινε στις τουρκικές δυνάμεις τη δημιουργία τους, με τη συμμετοχή όλων των υποστηριζόμενων ομάδων από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της HTS. Ο εν λόγω αξιωματούχος, όπως ανέφερε το δημοσίευμα, ήταν εξουσιοδοτημένος να λαμβάνει από την Τουρκία τα χρήματα που θα δαπανούσαν οι ομάδες, δηλαδή τους μισθούς των μελών καθώς και τα έξοδα για τον εξοπλισμό τους. Πηγή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων υπό το καθεστώς της ανωνυμίας ανέφερε ότι η Tουρκία συμφώνησε με την πρόταση.

Συνεργασία της HTS με την Τουρκία φέρεται να εφαρμόστηκε και κατά τις προσπάθειες της τελευταίας να αλλέξει τα δημογραφικά στοιχεία περιοχών όπου κατοικούσαν Κούρδοι. Όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) για τις καταχρήσεις και την ατιμωρησία στη Βόρεια Συρία, το 2018 κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Αφρίν ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέφυγαν σε άλλες περιοχές της χώρας οι οι τουρκικές αρχές έσπευσαν να ενορχηστρώσουν την εγκατάσταση εκατοντάδων σουνιτικών αραβικών οικογενειών σε σπίτια Κούρδων κατοίκων της περιοχής. Πληθυσμός προς το Αφρίν ώστε να καταλάβει τα σπίτια των Κούρδων που εκτοπίστηκαν φέρεται να μεταφέρθηκε και από την Ιντλίμπ, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο της HTS - μάλιστα, σημειώνεται ότι ανάμεσά τους ήταν και μαχητές. “Αυτό ήταν ένα σαφές παράδειγμα της προσπάθειας της Τουρκίας να αλλάξει τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής προκειμένου να αποδυναμώσει την κουρδική παρουσία εκεί”, αναφέρεται στην έκθεση. Το ίδιο μοτίβο παρατηρήθηκε και σε άλλη περιοχή της Βόρειας Συρίας, έπειτα από στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας το 2019.

Ειδήσεις σήμερα:

Φώτης Ιωαννίδης: Ο Παναθηναϊκός, το “καυτό καλοκαίρι” και το συμβόλαιο (βίντεο)

Λάρισα: Την λήστεψαν, την έδεσαν και την πατούσαν στο κεφάλι με τα πόδια

ΗΣΑΠ - Άγιος Ελευθέριος: Συνελήφθη 35χρονος για τη δολοφονία άνδρα έξω από τον σταθμό

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)