Οικονομία

14 Νοεμβρίου 2024 09:05

Ακτοπλοΐα: Οι 6 αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας

Τι ανακοίνωσε η ηγεσία του ΥΠΕΝ για τις πρωτοβουλίες και τις προτεραιότητες για τον εκσυγχρονισμό της ακτοπλοΐας.

Ακτοπλοΐα: Οι 6 αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας

Άκουσε το άρθρο

 
 
-

Τις έξι στρατηγικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αναβάθμιση της ασφάλειας και τον εκσυγχρονισμό της ακτοπλοΐας παρουσίασε  ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αναφέρθηκε:

  • Στην Ψηφιακή Πύλη «Δικαιώματα Επιβατών»
  • Στις Χρονοθυρίδες  Ψηφιακός απόπλους / κατάπλους
  • Στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤγια πράσινα πλοία σε άγονες γραμμές
  • Στο Masterplan ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου
  • Στο Συνεργατικό Σχήμα (Clusterγια ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας και
  • Στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του Υπουργείου και του Λιμενικού Σώματος  Ελληνικής Ακτοφυλακής

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός  η ενίσχυση της ασφάλειας στις θαλάσσιες συγκοινωνίες αποτελεί κύρια προτεραιότητα του υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης. Όπως δε υπογράμμισε χαρακτηριστικά, τα θέματα ασφάλειας, ειδικά στην ακτοπλοΐα, είναι μη διαπραγματεύσιμα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής. Και πρόσθεσε: «Το τρίπτυχο ασφάλεια – εκσυγχρονισμός – αναδιάρθρωση αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο σχεδιάζονται και υλοποιούνται οι στρατηγικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με τόλμη και ρηξικέλευθα να προωθούμε πρωτοβουλίες μέσα σε αυτό το πλαίσιο».

Χρήστος Στυλιανίδης

Ψηφιακή Πύλη «Δικαιώματα Επιβατών»

Η ενιαία ψηφιακή πύλη «Δικαιώματα Επιβατών» συγκεντρώνει σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες-επιβάτες για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες-μεταφορές και προσφέρει απαντήσεις σε ενδεχόμενες απορίες που μπορεί να προκύψουν.

Στόχος είναι η ενημέρωση του πολίτη και του κάθε ενδιαφερομένου με άμεσο και εύκολο τρόπο.

Τα δικαιώματα των επιβατών, είναι απόρροια ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ισχύουν σε όλη την Ε.Ε.  Είναι δημοσιοποιημένα εδώ και πολλά χρόνια στο ευρύ κοινό, ενώ υπάρχουν υποχρεωτικά, σε έντυπη μορφή, μέσα σε κάθε ένα πλοίο.

Αυτό που προσφέρει η νέα σελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι ότι σε αυτή συγκεντρώνει σε ένα «χώρο», εύχρηστα και φιλικά προς τον χρήστη, όλα τα θέματα που αφορούν στα «δικαιώματα των επιβατών».

Απεργία ΠΝΟ - Ουρές - Λιμάνια

Η ψηφιακή πύλη αποτελείται από τέσσερις (4) ενότητες:

Α. Δικαιώματα Επιβατών

Στην ενότητα «Δικαιώματα Επιβατών» στις θαλάσσιες μεταφορές παρέχονται πληροφορίες που αφορούν στα δικαιώματα των επιβατών όπως προκύπτουν από τη σχετική Νομοθεσία (Ευρωπαϊκή και Ελληνική) δίνοντας, επίσης, τη δυνατότητα στο χρήστη να υποβάλει έντυπο υποβολής παραπόνων (ελληνικά και αγγλικά). Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν αναρτημένα τα αρχεία με:

  • Τον Κανονισμό (ΕΕ) 1177/10 για τα δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004.
  • Την Υπουργική Απόφαση "Καθορισμός των διαδικασιών υποβολής παραπόνων των επιβατών στις θαλάσσιες μεταφορές, του περιεχομένου του ειδικού εντύπου παραπόνων, καθώς και της διαχείρισης αυτών" (ΦΕΚ Β 1453 / 2013).
  • Τον Νόμο 4948/2022 για την Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας θαλάσσιων ενδομεταφορών και δικαιωμάτων επιβατών (Α'125/2022).
  • Την Έκθεση Δραστηριότητας του Ελληνικού Εθνικού Φορέα Εφαρμογής (ΕΦΕ). 

Τέλος, για συγκεκριμένες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τα δικαιώματα επιβατών πλοίου και πώς να διεκδικήσετε αυτά τα δικαιώματα, υπάρχει άμεση σύνδεση με το σύνδεσμο «Η Ευρώπη σας» αλλά και εύκολη αναζήτηση για λύση πιθανού προβλήματος μέσω ερωτο-απαντήσεων. 

Β. Παρατηρητήριο Τιμών

Η ψηφιακή εφαρμογή «Παρατηρητήριο Τιμών» δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης των πραγματικών τιμών και συγκεκριμένα της μέσης τιμής του μεικτού ναύλου (τιμή τελικού εισιτηρίου) σε περίπου 1.000 συνδέσεις λιμένων.

Δηλαδή, παρουσιάζονται οι τιμές των πραγματικών εισιτηρίων που έχουν εκδοθεί από τα πρακτορεία ή ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Δεδομένου ότι οι πλοιοκτήτριες εταιρείες υποχρεούνται να υποβάλλουν στοιχεία αναφορικά με τα εκδοθέντα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων, η συλλογή δεδομένων των παραπάνω στοιχείων ναύλων  πραγματοποιείται μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Κράτησης Θέσεως και Έκδοσης Εισιτηρίων Επιβατών και Αποδείξεων Μεταφοράς Οχημάτων (Η.Σ.Κ.ΘΕ.Ε.Α.).

Για τις ανάγκες του Παρατηρητηρίου Τιμών από τα υποβληθέντα στοιχεία χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, δεδομένα που αφορούν στους λιμένες αναχώρησης/προορισμού, στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, στον τύπο του πλοίου, στην ημερομηνία διενέργειας του δρομολογίου,  στην θέση επί του πλοίου και στην κατηγορία του οχήματος.

Αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα και με αντικειμενική επεξεργασία μπορούν εξαχθούν συμπεράσματα αναφορικά με την τιμολόγηση των υπηρεσιών των ακτοπλοϊκών εταιρειών, τις μεταβολές των τιμών των ναύλων και τη διαχρονική τους εξέλιξη.

Στην ενότητα Παρατηρητήριο Τιμών θα δημοσιεύονται σε εβδομαδιαία, μηνιαία και σε ετήσια βάση Δελτία Τύπου στα οποία θα παρέχονται στοιχεία για σαράντα (40) ενδεικτικά συνδέσεις, οι οποίες δύναται να τροποποιούνται ανάλογα με το ενδιαφέρον αξιολόγησή τους.

Από τις 40 αυτές γραμμές οι 20 αφορούν συνδέσεις με μεγάλη ακτοπλοϊκή κίνηση, κυρίως από τον Πειραιά, οι 10 ενδονησιωτικές (συνδέσεις μεταξύ νησιών) και οι υπόλοιπες 10 αφορούν άγονες γραμμές.

 Λιμάνι Πειραιά - έξοδος εκδρομέων

Σύστημα Χρονοθυρίδων (ψηφιακός απόπλους-κατάπλους)

Το Σύστημα Χρονοθυρίδων (slots) αποτελεί μια καινοτόμο πλατφόρμα ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ακτοπλοΐα, με  την ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών απόπλου-κατάπλου των πλοίων, σχεδιασμού και παρακολούθησης των δρομολογίων. Σκοπός του συστήματος είναι η βελτίωση της ασφάλειας στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των επιβατών.

Θα προσφέρει:

  • Αναβάθμιση της ασφάλειας: Με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, οι διαδικασίες απόπλου-κατάπλου και ελέγχου των δρομολογίων θα γίνονται σε πραγματικό χρόνο, ενισχύοντας την ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων.
  • Βελτίωση της εξυπηρέτησης των επιβατών: μείωση των καθυστερήσεων και διευκόλυνση της διαδικασίας επιβίβασης και αποβίβασης.
  • Καλύτερη κατανομή λιμενικών πόρων: Το σύστημα θα οδηγήσει στην καλύτερη κατανομή των διαθέσιμων πόρων, όπως οι θέσεις ελλιμενισμού, μειώνοντας τον συγχρωτισμό και τις καθυστερήσεις.
  • Προγραμματισμός δρομολογίων: Θα υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός και διαχείριση των δρομολογίων, με δυνατότητα παρακολούθησης των χρόνων άφιξης και αναχώρησης των πλοίων, καθώς και των αναγκαίων χρόνων για τον ελλιμενισμό και αποβίβαση επιβατών.
  • Αναβάθμιση Υποδομών: Το σύστημα θα εξασφαλίσει την ορθολογική χρήση των λιμενικών υποδομών και την αποφυγή συμφόρησης στους λιμένες, κάνοντάς τους πιο λειτουργικούς και ανταγωνιστικούς.

 Λιμάνι - Λαύριο

ΣΔΙΤ για πράσινα πλοία σε άγονες γραμμές

Ο κύριος στόχος είναι η ανανέωση και το πρασίνισμα του ακτοπλοϊκού στόλου που δραστηριοποιείται σε άγονες γραμμές. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προωθεί καινοτόμες λύσεις για την ανάπτυξη πράσινων ακτοπλοϊκών πλοίων χαμηλών εκπομπών αερίων ρύπων και τη χρήση μη ορυκτών καυσίμων, χρησιμοποιώντας τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) με πολυετείς συμβάσεις. Το σχέδιο αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Υπουργείου να προωθήσει την πράσινη μετάβαση στον κλάδο της ναυτιλίας, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ακτοπλοΐας και ενισχύοντας την αειφορία στον τομέα των θαλάσσιων συγκοινωνιών.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Μεταφορές 2021-2027», με εξασφαλισμένα 80 εκατομμύρια ευρώ και τη δυνατότητα υπερδέσμευσης που μπορεί να φτάσει έως και τα 360 εκατομμύρια ευρώ.

Η καινοτομία του έργου έγκειται στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ναυπήγηση «πράσινων» πλοίων, δηλαδή πλοίων με χαμηλές εκπομπές αερίων ρύπων, τα οποία θα εξυπηρετούν τις άγονες γραμμές και θα συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ακτοπλοΐας. Η μετάβαση στην πράσινη ακτοπλοΐα είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει ηγετικό ρόλο στον τομέα της ναυτιλίας. Στόχος είναι  η προσαρμογή στις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και τις ευρωπαϊκές στρατηγικές για τη μείωση των εκπομπών CO2.

Η ναυπήγηση των πλοίων θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από πόρους του ΕΣΠΑ, ενώ το υπόλοιπο κόστος θα καλυφθεί από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Αυτές οι εταιρείες θα υποχρεούνται να δρομολογούν τα πλοία σε συγκεκριμένες άγονες γραμμές για τουλάχιστον 12 χρόνια και να τα συντηρούν. Ως ανταπόδοση, θα λαμβάνουν σταθερό μίσθωμα κάθε μήνα και απόδοση επένδυσης για την εκτέλεση των γραμμών.  Μέσω του ΣΔΙΤ, το Υπουργείο επιδιώκει να συνδυάσει τη βιωσιμότητα και την οικονομική αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα, με την αναγκαία περιβαλλοντική ευθύνη, προωθώντας ταυτόχρονα την πράσινη ναυτιλία. Ο στόχος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι να κατατεθούν όλες οι σχετικές αιτήσεις και να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες μέχρι το τέλος του 2027».

Ειδήσεις σήμερα:

Προκαταβολή φόρου: Ξανά στο 55% - Αντιδρούν οι επαγγελματίες

Επίδομα Θέρμανσης: Οι προθεσμίες και πότε θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές

Γεωργιάδης: Ο προσωπικός γιατρός, τα απογευματινά χειρουργεία και το ΕΣΥ (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)