Πολιτική
Γερμανικές αποζημιώσεις: Η απάντηση Στάινμαγερ και οι αντιδράσεις των κομμάτων (βίντεο)
Ζήτημα κατοχικών αποζημιώσεων έθεσαν στο Γερμανό Πρόεδρο, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας, τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο Πρωθυπουργός, με τον Στάινμάγερ να απαντά ότι το θέμα θεωρείται λήξαν.
Του Χρήστου Μαζανίτη, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1
Το θέμα των Πολεμικών Επανορθώσεων της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας είναι υπαρκτό και δεν έχει διαγραφεί ως διεκδίκηση από τη χώρα μας υπενθύμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η ελληνογερμανική φιλία βασίζεται στον αλληλοσεβασμό. Με βάση αυτό θα ήθελα να τονίσω το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων, που παραμένει εκκρεμές» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Γερμανό Πρόεδρο να αναφωνεί «nein».
«Οι νομικές μας θέσεις επί του ζητήματος των επανορθώσεων διαφέρει και το γνωρίζετε. Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν» υποστήριξε ο ίδιος.
Οι απαιτήσεις της Ελλάδας για τις πολεμικές επανορθώσεις χωρίζονται σε 4 επιμέρους τομείς, με ψηλά στη λίστα το Κατοχικό Δάνειο.
Τα ποσά διαφέρουν, με άλλους να υποστηρίζουν ότι είναι 30 δις, άλλους 300 δις και άλλες πηγές 1,3 δις. με το γερμανικό Spiegel να υποστηρίζει ότι είναι 168 δις.
Η δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη εξηγεί ότι «για να υπολογιστεί θα πρέπει να υπάρξει ξεχωριστή έρευνα διότι μιλάμε για προπολεμικά μάρκα. Πρόκειται για δάνεια που επέβαλαν οι δυνάμεις κατοχής για τα στρατεύματά τους».
Επιπλέον του κατοχικού δανείου είναι οι υποδομές, όπως δρόμοι, γέφυρες και σιδηρόδρομοι που ανατίναξαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατά την υποχώρησή τους. Όπως ξεχωριστό κομμάτι αποτελούν και τα θύματα, με τις θηριωδίες που έγιναν στο Δίστομο, τα Καλάβρυτα, στην Κρήτη, την Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο. Ο Στάινμάγερ θα επισκεφθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την μαρτυρική Κάνδανο στην Κρήτη, υπενθυμίζοντας ότι για την Ελλάδα οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι σε εκκρεμότητα. «Θα ήθελα, όμως, να σας ευχαριστήσω, προσωπικά αλλά και ως Κρητικός, για το γεγονός ότι επιλέξατε να επισκεφθείτε αύριο την ιδιαίτερη πατρίδα μου, το νησί της Κρήτης, και να επισκεφθείτε την Κάνδανο, για να αναγνωρίσετε με την παρουσία σας τις ναζιστικές θηριωδίες που έλαβαν χώρα στο νησί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τέταρτο ζήτημα αποτελούν οι πολιτιστικοί θησαυροί, με τους Γερμανούς να αρπάζουν αρχαιότητες και άλλα ιστορικής αξίας αντικείμενα. «Πραγματοποίησαν ανασκαφές… είναι αρχαιοκάπηλοι. Δεν έχει μπορέσει να γίνει ακόμη πλήρης καταγραφή» εξηγεί η Χριστίνα Σταμούλη .
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
«Δεν είναι “λήξαν” γιατί πρόκειται για ένα νομικά δίκαιο, πολιτικά ορθό, ηθικά επιβεβλημένο αίτημα της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας» τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου.
«Τίποτα δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί. Στην Ιστορία δεν χωρούν παραγραφές» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Οι εθιμοτυπικού χαρακτήρα αναφορές για τις γερμανικές αποζημιώσεις, όταν δεν συνοδεύονται με πρακτικές ενέργειες για τη διεκδίκησή τους (…) μικρή σημασία έχουν» τονίζει το ΚΚΕ.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρει ότι «υπάρχει όμως η ηθική δέσμευση της Ελληνικής Λύσης ότι θα πάρουμε και το τελευταίο ευρώ από τους Γερμανούς».
Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου τονίζει ότι «πρέπει να διεκδικηθούν από μία κυβέρνηση η οποία τιμά την ιστορία μας, σέβεται τον λαό μας».
Τζορτζ Μπάλντοκ: “Ράγισαν” καρδιές στην κηδεία του ποδοσφαιριστή
Φονικές πλημμύρες στην Βαλένθια: Μαρτυρία Ελληνίδας στο Antenna.gr
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης εκτός υποψηφιοτήτων