Οικονομία

16 Οκτωβρίου 2024 10:44 Τελευταία ενημέρωση : 16 Οκτωβρίου 2024 10:47

Ομόλογα: Ιταλία και Γαλλία δανείζονται ακριβότερα από την Ελλάδα

Γιατί οι αγορές δανείζουν με μικρότερο κόστος για την Ελλάδα, από όσο για την Ιταλία και για την Γαλλία.

-

Του Νίκου Ρογκάκου

Ιταλία και Γαλλία βρίσκονται αντιμέτωπες με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (μετά από επιδόσεις 5%-7% του ΑΕΠ), όταν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας προβλέπεται ότι έως και το 2028 θα κινείται κοντά στο 1% του ΑΕΠ.

Επιπροσθέτως, τόσο η ιταλική όσο και η γαλλική κυβέρνηση δυσκολεύονται να εφαρμόσουν μέτρα αύξησης φόρων και περικοπών δαπανών που φτάνουν ακόμα και τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αγορές, τιμολογούν τον κίνδυνο και απαιτούν μεγαλύτερη απόδοση για τα ομόλογα Ιταλίας και Γαλλίας σε σχέση με τις αντίστοιχες αποδόσεις της Ελλάδας σε όλες τις διάρκειες έως την πενταετία.

Ενδεικτικά, οι χθεσινές αποδόσεις των πενταετών ομολόγων όπως αποτυπώνονται στο ημερήσιο δελτίο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δίνουν 2,529% για την Ελλάδα, 2,938% για την Ιταλία και 2,604% για τη Γαλλία.

Η Ισπανία πολύ κοντά στην Ελλάδα με 2,555% , επίσης χαμηλότερα από Γαλλία και Ιταλία και ακόμα καλύτερα η απόδοση του πενταετούς πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στο 2,282%.

Εκτός από το ρυθμισμένο χρέος και τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις, η Ελλάδα έχει και ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα τώρα που οι δημοσιονομικές φουρτούνες δοκιμάζουν δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας φτάνουν τα 44,5 δισεκατομμύρια ευρώ ( με τη συνδρομή εσόδων αποκρατικοποιήσεων από ΕΤΕ η τελευταία «ένεση»), καλύπτοντας απολύτως τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε ορίζοντα πενταετίας ακόμα και μετά τη νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων GLF ύψους 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η τελευταία αυτή αποπληρωμή έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 15 Δεκεμβρίου και ήδη ο ΟΔΔΗΧ έχει αρχίσει να συλλέγει τις σχετικές επιστολές (waiver letters) από τον EFSF και τον ESM ενώ ακολουθούν τις επόμενες ημέρες οι απαιτούμενες εγκρίσεις και από τα κοινοβούλια 15 κρατών μελών της ευρωζώνης.

Οι αγορές παράλληλα γνωρίζουν πως το ρυθμισμένο ελληνικό χρέος απαιτεί ανακύκλωση σε ορίζοντα 20 ετών, όταν το ιταλικό χρέος απαιτεί ανακύκλωση στα 7 με 7,5 χρόνια και επιπλέον οι δαπάνες τόκων που στην Ελλάδα είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ιταλία είναι 100 δισεκατομμύρια ευρώ του χρόνου.

Πρακτικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να μην δανειστεί καθόλου τα επόμενα χρόνια και ο ΟΔΔΗΧ αναζητά χώρο για εκδόσεις , ώστε να διατηρηθεί η επικοινωνία με την αγορά, περιορίζοντας δραστικά τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Το ύψος των εντόκων από 12,4 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι έχει ήδη περιοριστεί στα 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να συρρικνωθεί κατά επιπλέον 400 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος όταν το μέγιστο που αναμένεται να αναζητήσει ο ΟΔΔΗΧ από τις αγορές εκτιμάται στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρινέλλα: Μεταφέρθηκε σε απλό δωμάτιο - Εκτός ΜΕΘ μετά από 21 ημέρες

Ανομβρία: Λιτανείες και δεήσεις στις Κυκλάδες για να βρέξει (βίντεο)

Επίορκοι εφοριακοί - Κέρκυρα: Προφυλακίστηκε ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)