Πολιτική

07 Σεπτεμβρίου 2024 18:07 Τελευταία ενημέρωση : 07 Σεπτεμβρίου 2024 19:28

ΔΕΘ: Το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

Φορολογικές ελαφρύνσεις, στήριξη του εισοδήματος και της οικογένειας και μέτρα για τη στέγαση. Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

ΔΕΘ: Το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός
-

Του Νίκου Ρογκάκου

Όλο το πακέτο ελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός ενισχύσεις, στήριξη της οικογένειας και επίλυση του προβλήματος στέγη είναι οι 4 άξονες των 29 μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στο πλαίσιο της ομιλίας του από το βήμα της ΔΕΘ.

Μεταξύ των μέτρων και ο διπλασιασμός της επιδότησης για νέους αγρότες. Στόχος της κυβέρνησης είναι το κόστος να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ και να είναι συμβατό με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Ειδικότερα στον τομέα των φορολογικών απαλλαγών τα μέτρα αφορούν:

1. Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που ξεκίνησε από φέτος με την μείωση του κατά 50% μαζί με βέβαια με την επιβολή του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης για τους μη μισθωτούς.

2. Το δεύτερο είναι το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%. Τόσο το Μαξίμου όσο και οι Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικοί με το μέτρο αφού συμβάλει και στην αύξηση της απασχόλησης. Για τον λόγο αυτό η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2025 μπορεί να αυξηθεί στο 1% αν συμφωνηθεί και με τις Βρυξέλλες.

3. Το τρίτο μέτρο που εξετάζεται εν όψει ΔΕΘ είναι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους με σύνταξη πάνω από τα 1.400 ευρώ.

4. Μονιμοποιείται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες με κόστος 100 εκατ. ευρώ.

5. Σε συνεπείς φορολογούμενους εξετάζεται έκπτωση φόρου στο 5% από 3% για όσους εξοφλούν τον φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές με εφάπαξ καταβολή. Επιπλέον, εξετάζεται η μείωση του επιτοκίου κατά 50% για μελλοντικές οφειλές προς το Δημόσιο και οι ταχύτερες επιστροφές φόρων.

6. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει τα φορολογικά κίνητρα για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές επιχειρήσεων μέσα σε ειδικό νομοσχέδιο που θα προωθήσει στη Βουλή.

7. Βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τη φορολόγησή των αυταπασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι φορολογούνται από φέτος με βάση τεκμαρτό εισόδημα.

8. Την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές και για το 2025.

Εισοδηματικές ενισχύσεις

Ένα μεγάλο τμήμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού θα αφορά τις εισοδηματικές ενισχύσεις που θα υλοποιηθούν το 2025 και αφορούν:

9. Την αύξηση των συντάξεων κατά 2% - 2,5% για τους συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά.

10. Την θεσμοθέτηση επιδόματος για τους γιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν στην παραμεθόριο. Ανάλογα με την ειδικότητα το επίδομα θα κυμαίνεται από 200 έως και 600 ευρώ. Αλλά και την αύξηση του επιδόματος που παίρνουν οι γιατροί του ΕΣΥ για τις εφημερίες.

11. Επιδότηση έως 42.500 ευρώ για νέους αγρότες.

12. Προσαρμογή των επιδομάτων των ένστολών σε συνέχεια των αλλαγών που είχαμε στο τέλος του 2023.

13. Την αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας που θα ξενικά από το 70% του τελευταίου μισθού και θα αποκλιμακώνεται σταδιακά.

14. Την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος

15. Νέα αύξηση του κατώτερου μισθού

16. Την διεύρυνση των δικαιούχων του έκτακτου επιδόματος που θα δοθεί τα Χριστούγεννα για τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση το 2025. Συγκεκριμένα θα ενταχθούν τα ΑμεΑ δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, οικογένειες δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, καθώς και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Στήριξη της οικογένειας

Ένα μεγάλο κομμάτι του πακέτου της ΔΕΘ είναι τα μέτρα στήριξης της οικογένειας. Συνεχίζοντας την σειρά των μέτρων στο πεδίο αυτό περιλαμβάνονται:

17. Η μερική εξίσωση αλλά όχι ταύτιση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους.

18.  Η αύξηση του επιδόματος τέκνων κατά 20% σε σχέση με τα υφιστάμενα ποσά.

19. Η παροχή φοροαπαλλαγής σε επιχειρήσεις που δίνουν μπόνους στους εργαζόμενους τους για την απόκτηση παιδιού.

20. Η παροχή φοροαπαλλαγών σε επιχειρήσεις που δίνουν στους εργαζόμενους με παιδιά voucher για παιδικό σταθμό.

21. Η καταβολή των επιδομάτων με προπληρωμένες κάρτες.

22. Η αύξηση τριών από τα επιδόματα που ΟΠΕΚΑ .

Πλέγμα μέτρων για το στεγαστικό

Βασικό κεφάλαιο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού θα είναι και το πλέγμα μέτρων για την επίλυση του προβλήματος της στέγης στο οποίο περιλαμβάνονται:

23. Το νέο πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, το οποίο διεκδικεί χρηματοδότηση 2 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και εθνικούς πόρους και θα φέρει διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων για ηλικίες μέχρι 50 ετών. Άρα θα περιλαμβάνει και υφιστάμενες οικογένειες και νεότερα ακίνητα. Παράλληλα, θα έχουμε και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα δεσμεύσει 1 δις πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα συμπληρωθεί με 1 δις ευρώ από τις εμπορικές τράπεζες Το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει επιτόκιο μισό από το τραπεζικό και θα υπάρχει μέριμνα για μηδενικό επιτόκιο στους πολύτεκνους.

24. Με στόχο να ανοίξουν σπίτια που είναι σήμερα κλειστά αναμένεται να δοθεί τριετής απαλλαγή από την φορολογία για ακίνητα που ανακαινίζονται και νοικιάζονται με μακροχρόνιες μισθώσεις.

25. Τριετής απαλλαγή από το φόρο και για τα ακίνητα που θα διακόπτουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και θα διατίθενται πλέον σε μακροχρόνιες μισθώσεις.

26. Θα πάψουν να δίνονται άδειες για ακίνητα που θα διατίθενται με βραχυχρόνιες μισθώσεις ειδικά σε στεγαστικά κορεσμένες αστικές περιοχές όπως τα κέντρα μεγάλων πόλεων.

27. Στις περιοχές αυτές θα υπάρξουν νέοι χρονικοί περιορισμοί για μισθώσεις τύπου Air BNB.

28. Θα αυξηθούν τα κίνητρα για την ένταξη στο πρόγραμμα "Επισκευάζω -νοικιάζω" το οποίο θα καλύπτει πλέον το 69% της δαπάνης ανακαίνισης από το 40% του υφιστάμενου προγράμματος.

29. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να τρέξει και ο πρώτος διαγωνισμός για την Κοινωνική Αντιπαροχή. Μέσω του προγράμματος, ιδιώτες κατασκευαστές θα αναλάβουν την ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου, τα οποία στη συνέχεια θα δίνονται για κοινωνική στέγαση με προσιτό ενοίκιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέος δικαστικός χάρτης - Δικηγόροι: Πρόταση για καθολική αποχή

Κρήτη - Ξυλοδαρμός Ελληνοκαναδού: Προφυλακιστέοι οι κατηγορούμενοι

Τρίκαλα: Κλείδωνε γυναίκα και παιδιά στο σπίτι, όταν έφευγε για δουλειά

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)