Τεχνολογία

05 Σεπτεμβρίου 2024 19:22 Τελευταία ενημέρωση : 06 Σεπτεμβρίου 2024 09:25

Politico: Οι αποκαλύψεις του FBI για τη ρωσική παραπληροφόρηση και τον “ψυχολογικό πόλεμο” του Πούτιν στην Ευρώπη

Στόχος της εκστρατείας του Κρεμλίνου στην Ευρώπη ήταν να σπείρει διχασμό, να δυσφημίσει την Αμερική και να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, σύμφωνα με το Politico

Politico: Οι αποκαλύψεις του FBI για τη ρωσική παραπληροφόρηση και τον “ψυχολογικό πόλεμο” του Πούτιν στην Ευρώπη
-

Δημοσίευμα του Politico επισημαίνει την εκτεταμένη και καλά οργανωμένη φύση των ρωσικών επιχειρήσεων επιρροής που στοχεύουν τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες (4/9) σε δύο ρώσους πολίτες και κατέσχεσε περισσότερους από 30 διαδικτυακούς τομείς που σχετίζονται με εκστρατεία για να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από το FBI αποκάλυψαν επίσης μία άλλη σημαντική υπόθεση. Πρόκειται για ρωσική επιχείρηση χειραγώγησης Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών και Βρετανών πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων influencers, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας.

Δημιουργώντας ψεύτικες ειδήσεις, χειραγωγώντας αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδίδοντας παραπληροφόρηση μέσω πλαστών domains, που μοιάζουν με αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης, η Ρωσία επιδιώκει να δυσφημήσει τα δυτικά κράτη, να αποδυναμώσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία και να εκμεταλλευτεί τις εσωτερικές διαιρέσεις.

Η συγκεκριμένη στόχευση χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι η Ρωσία επιλέγει προσεκτικά τα τρωτά σημεία σε κάθε κράτος, όπως η ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας ή οι πολιτικές εντάσεις στη Γαλλία. Η Υπηρεσία Κοινωνικού Σχεδιασμού, που λειτουργεί υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου, χρησιμοποιεί αυτές τις τακτικές για να αποσταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή κοινωνία και να προωθήσει τα ρωσικά συμφέροντα παγκοσμίως, επισημαίνεται μεταξύ άλλων. [FBI dossier reveals Putin’s secret psy-ops in Europe]

Βλάντιμιρ Πούτιν

Σε συναφές δημοσίευμα του Politico αναφέρεται πως Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κατασχέσει περισσότερους από 30 διαδικτυακούς τομείς (web domains) ως μέρος μιας ευρύτερης, συνεχιζόμενης, κρυφής προσπάθειας της ρωσικής κυβέρνησης να επηρεάσει τις εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ και την αμερικανική κοινή γνώμη, ανακοίνωσαν (4/9) οι ομοσπονδιακές αρχές.

Οι κατασχεθέντες ιστότοποι συνδέονταν με μια ρωσική εκστρατεία γνωστή ως «Doppelganger», μια από τις πιο παραγωγικές και δημόσιες εκστρατείες διάδοσης παραπληροφόρησης που συνδέεται με τη Μόσχα τα τελευταία χρόνια. Οι ειδικοί εντόπισαν πρόσφατα στοιχεία ότι η εκστρατεία διέδιδε ρωσική παραπληροφόρηση σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Donald Trump και η κυβέρνηση Biden εργάστηκε για να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της εκστρατείας τους τελευταίους μήνες. [DOJ announces new crackdown on Russian disinformation in 2024 election]

Οι ΗΠΑ κατέθεσαν (4/9) κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εναντίον δύο υπαλλήλων του ρωσικού κρατικού δικτύου ΜΜΕ RT για σχέδιο πρόσληψης αμερικανικής εταιρείας για την παραγωγή διαδικτυακού περιεχομένου με σκοπό να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν ότι οι δύο υπάλληλοι χρησιμοποίησαν εταιρείες-κέλυφος και ψεύτικες προσωπικότητες, προκειμένου να καταβάλουν 10 εκ. δολάρια σε μια ανώνυμη εταιρεία του Τενεσί για την παραγωγή διαδικτυακών βίντεο με στόχο την ενίσχυση των πολιτικών διχασμών στις ΗΠΑ

Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανία - Πύργος Γκρένφελ: Καταπέλτης το πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά

Κρήτη: Σύλληψη για ρακή με... φύλλα κάνναβης!

“Η Σφαγή του Μονάχου”: Η φονική επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες (εικόνες) 


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)