Πολιτική

03 Σεπτεμβρίου 2024 12:59

Die Welt: O ακροδεξιός Ραφαέλε Φίτο αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Ο Φίτο θα είναι το πρώτο μέλος ακροδεξιού κόμματος που θα αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα

Die Welt: O ακροδεξιός Ραφαέλε Φίτο αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της Κομισιόν
-

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα εμπιστευτεί θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου αρμόδιου για την Οικονομία στον ακροδεξιό υποψήφιο Ραφαέλε Φίτο που προτάθηκε από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζα Μελόνι, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο ευρωπαίους διπλωμάτες και πηγές από την Κομισιόν, αναφέρει επίσης ότι ο Γάλλος ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, που είναι εκ νέου υποψήφιος, θα καταλάβει θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου με αρμοδιότητα τη Βιομηχανία και τη Στρατηγική Αυτονομία.

Ο Ραφαέλε Φίτο, ο οποίος το τρέχον διάστημα υπηρετεί ως υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση Μελόνι, θα γίνει το πρώτο μέλος λαϊκιστικού κόμματος της άκρας δεξιάς που θα αναλάβει θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Ο Ιταλός πολιτικός και πρώην ευρωβουλευτής, στο παρελθον χρημάτισε συμπρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και θεωρείται πιστός σύμμαχος της κυρίας Μελόνι. Στην παράταξη της Ιταλίδας πρωθυπουργού (Αδέλφια της Ιταλίας) εντάχθηκε αφού υπήρξε για μεγάλο διάστημα ανερχόμενο αστέρι του Forza Italia, του δεξιού κόμματος του πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος απεβίωσε το 2023.

Σύμφωνα με τη Die Welt, η κυρία φον ντερ Λάιεν, η οποία εξασφάλισε την επανεκλογή της τον Ιούλιο, θα ονομάσει επίσης εκτελεστικούς αντιπροέδρους της Κομισιόν τον Λετονό Βάλντις Ντομπρόβσκις (Διεύρυνση και Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας) και την Ισπανίδα Τερέσα Ριβέρα Ροδρίγκεθ (Μετάβασης).

Νέος ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας αναμένεται να ονομαστεί ο νυν υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας Γιόζεφ Σικέλα.

Η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας προαλείφεται από τον Ιούνιο για να αναλάβει χρέη επικεφαλής της εξωτερικής διπλωματίας της ΕΕ.

Δυο ευρωπαίοι επίτροποι θα συνεργάζονται απευθείας με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τη Die Welt, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν θέλει τα ζητήματα της απορρύθμισης να βρεθούν στην καρδιά της δεύτερης θητείας της. Ο Σλοβάκος Μάρος Σέφτσοβιτς θα είναι αρμόδιος για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τις διοργανικές σχέσεις, ενώ ο Πολωνός Πιοτρ Σεραφίν θα είναι αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, καταλήγει η εφημερίδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο στη Λευκάδα: Νεκρός νεαρός που δούλευε σεζόν

Εθνική Ουρουγουάης – Σουάρες: “Τέλος εποχής” για τον…Pistolero

Λάρισα: Άνδρας με μαχαίρι “σκόρπισε” τον πανικό

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)