Τεχνολογία

25 Αυγούστου 2024 23:59

Αδριανός Γολέμης: Ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)

Έλληνας γιατρός που ζει στη Γαλλία, ετοιμάζεται να κατακτήσει το διάστημα, καθώς επελέγη ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφίους αστροναύτες, για μια μελλοντική διαστημική αποστολή.

Αδριανός Γολέμης: Ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)
-

Ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Ο Λαρισαίος γιατρός των αστροναυτών, Αδριανός Γολέμης, κάνει αυτό που αγαπά και νιώθει ευγνώμων που ασχολείται με το Διάστημα.

Όπως λέει στον ΑΝΤ1, από πολύ μικρή ηλικία, ένιωθε έλξη για το σύμπαν. 

«Από το 2018 εργάζομαι ως γιατρός στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και είναι αυτό το ιδιαίτερο πραγμα που ονομάζουμε Διαστημική Ιατρική. Αυτό τι σημαίνει; Ότι φροντίζουμε την υγεία των αστροναυτών πριν φύγουν από τη Γη, για περίπου έναν χρόνο κάνουμε κάποια ιατρικά τεστ, ώστε να είναι σε άριστη κατάσταση, αλλά και κατά τη διάρκεια της αποστολής τους μέσω τηλεϊατρικής», δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο Αδριανός Γκολέμης. 

Συχνά επιστρέφει στις ρίζες του και για επαγγελματικούς σκοπούς, καθώς η Ελλάδα από το 2005 αποτελεί μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αστροναυτών, αλλά και για δει την οικογένεια του. 

Όπως δηλώνει στον ΑΝΤ1, «ξέρουμε ότι η χώρα μας κάνει προσπάθεια στον χώρο των δορυφόρων. Νομίζω υπάρχει σημαντική κινητικότητα, βλέπουμε αναπτύσσεται ραγδαία στις αποστολές των αστροναυτων». 

Είναι ο μοναδικός Έλληνας που κατάφερε να περάσει την επιλογή των αστροναυτών, μια διαδικασία που στην Ευρώπη γίνεται κάθε 15 χρόνια για να επιλεχθούν αυτοί που θα ταξιδέψουν στο μέλλον στο Διάστημα, για να εκτελέσουν τα ερευνητικά προγράμματα ή ακόμα και να εξερευνήσουν την Σελήνη. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε «Είχα την χαρά και την τιμή να γίνω ο πρώτος Έλληνας που ολοκληρώνει αυτή τη διαδικασία που παίρνει 1,5 χρόνο. Ήμασταν 22.500 άτομα και στο τέλος έμειναν πολλοί λίγοι, 25 άτομα. Αυτό που είναι σημαντικό, κάθε ένας και κάθε μια, σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, είναι να έχει την υποστήριξη της χώρας του. Επίσης, να συμπληρώσουμε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο Διάστημα έχει πολλά οφέλη, όχι μόνο ερευνητικά, αφού τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και η νέα γενιά να συμμετεχει σε ένα νέο δυναμικό πεδίο που είναι το Διάστημα, αλλά και οικονομικά». 

Σε μια περίοδο που οι αποστολές των αστροναυτών αυξάνονται, βασική επιδίωξη του Αδριανού Γολέμη είναι η ανάδειξη μιας μικρότερης χώρας, όπως η Ελλάδα, αλλά και το προσωπικό του όνειρο να γίνει εθνική επιτυχία.

Ειδήσεις σήμερα:

Τιμολόγια ρεύματος - Επιδότηση Αυγούστου: Ποιοι την δικαιούνται, ποιοι όχι

Άλμα επί κοντώ: Ο Καραλής έσπασε το φράγμα των 6 μέτρων! (βίντεο)

Δωδεκάνησα: Φλεγόμενος μετεωρίτης έγινε ορατός από πολλά νησιά (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)