Κοινωνία

25 Αυγούστου 2024 22:07 Τελευταία ενημέρωση : 25 Αυγούστου 2024 22:11

Εποχικοί πυροσβέστες: Η “μάχη” με τις φλόγες, η πολυετής εμπειρία και η 6μηνη σύμβαση (βίντεο)

Συνολικά 2.500 εποχικοί πυροσβέστες επιχειρούν σε ενεργά μέτωπα σε όλη την Ελλάδα. Πολλοί εξ αυτών συμμετείχαν στην αντιμετώπιση της πιο δύσκολης φετινής φωτιάς, που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα Αττικής.

Εποχικοί πυροσβέστες: Η “μάχη” με τις φλόγες, η πολυετής εμπειρία και η 6μηνη σύμβαση (βίντεο)
-

Του Σπύρου Λεβειδιώτη, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 

Το μεσημέρι της Κυριακής, 11 Αυγούστου, ο πενταετής πυροσβέστης Μιχάλης Δρόσος είχε υπηρεσία. Εκείνη την ημέρα, η Αττική βρισκόταν σε «κόκκινο συναγερμό» για κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ξεκίνησε μαζί με τους συναδέλφους τους για να πάνε στη βορειοανατολική Αττική. 

Όπως λέει στον ΑΝΤ1 «κληθήκαμε μετά τις 15:30, που είχε αρχίσει η φωτιά στον Βαρνάβα να συμμετάσχουμε. Είμασταν από τα πρώτα πληρώματα. Είχε απλωθεί αρκετά η φωτιά, ήταν αρκετά δύσκολη η κατάσταση, με πολύ αέρα, πολλές εκατοντάδες μέτρα το μέτωπο. Κληθήκαμε να επιχειρήσουμε σε μία περιοχή που είχε σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις, οπότε έπρεπε να σταθούμε σε κάποια σημεία συγκεκριμένα. Ήταν πολύ δύσκολο να σταματήσεις τη φωτιά». 

Περισσότεροι από 700 πυροσβέστες συμμετείχαν στις προσπάθειες για να περιοριστούν οι φλόγες που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες. 

«Συμμετείχαμε μαζί με μια ομάδα της ΕΜΟΔΕ (σημ: δασοκομάντος), με ανθρώπους που τους ξέρουμε και μας ξέρουν χρόνια. Αλλά ήταν μια δύσκολα διαχειρίσημη κατάσταση, γιατί ήταν πολύς ο αέρας», παρατηρρεί ο κ. Δρόσος. 

Οι ήρωες με τις μπεζ στολές

Συνολικά 2.500 εποχικοί πυροσβέστες, που φορούν μπεζ στολές, ώστε να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, ρίχτηκαν και φέτος στη μάχη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Η εργασία τους ξεκινά την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου, η 6μηνη σύμβαση τους δηλαδή διαρκεί όσο η αντιπυρική περίοδος. Πενταετείς και εποχικοί πυροσβέστες είναι πάντα έτοιμοι ώστε να πάνε στην πρώτη γραμμή των δασικών πυρκαγιών.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Αθανάσιος Ψαρόπουλος, δηλώνει στον ΑΝΤ1 πως «όλο το προσωπικό της Πυροσβεστικής μας θέλει. Είμαστε έτοιμοι πυροσβέστες με εργασιακή εμπειρία, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και επειδή τα κενά είναι τεράστια, ζητάμε από την Πολιτεία μας, ζητάμε από το Υπουργείο μας, ζητάμε από την Κυβέρνηση να βγάλει μία προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ».

«Η εμπειρία μας, έξι χρόνων πλέον στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν θα πρέπει να πάει χαμένη σε καμία περίπτωση, μιλάμε για μία εμπειρία η οποία είναι πολύτιμη», λέει από την πλευρά του ο Γεώργιος Τζελέπης, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

Ειδήσεις σήμερα:

Τιμολόγια ρεύματος - Επιδότηση Αυγούστου: Ποιοι την δικαιούνται, ποιοι όχι

Άλμα επί κοντώ: Ο Καραλής έσπασε το φράγμα των 6 μέτρων! (βίντεο)

Δωδεκάνησα: Φλεγόμενος μετεωρίτης έγινε ορατός από πολλά νησιά (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)