Κλίμα
Λειψυδρία - Λίμνη Μόρνου: Αναδύθηκε το βυθισμένο χωριό Κάλλιο (εικόνες)
Η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες, που έχουν αυξήσει την ανάγκη για υδροδότηση και ποτίσματα καλλιεργειών έφεραν στην επιφάνεια το χωριό που "βούλιαξε" όταν έγινε η τεχνητή λίμνη του Μόρνου.
Η μείωση των νερών στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου, από όπου μεταξύ άλλων υδρεύεται η Αττική, φαίνεται πως έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία έχουν συρρικνώσει τη λίμνη και οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να αναδυθούν κάποια κτίσματα και ερείπια από το χωριό Κάλλιο.
Το χωριό Κάλλιο πήρε το όνομα του από την αρχαία Καλλίπολη, πόλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας που βρισκόταν στο πέρασμα του «Στενού», τη μοναδική δίοδο από τη Θεσσαλία στην Αιτωλία. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, οι Καλλιείς ήταν η ανατολικότερη φυλή των Οφιονέων και η Καλλίπολις ήταν η πρωτεύουσα. Πριν το χωριό καλυφθεί με νερό οι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές στον χώρο και μετέφεραν τα ευρήματα στο αρχαιολογικό μουσείο Λιδωρικίου.
Τα ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκονται σήμερα στην κορυφή του βουνού και μερικά στον πάτο της λίμνης.
Μπορείτε να δείτε τα ερείπια όπως είναι τώρα σε φωτογραφίες του Γιώργου Χάλκου:
Σε ανάρτηση του, μαζί με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις 18 Αυγούστου, ο Γιώργος Χάλκος γράφει:
"Το 1979 ολοκληρώθηκε η κατασκευή φράγματος, το οποίο ανακόπτει την πορεία τού ποταμού Μόρνου, και έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία τεχνητής λίμνης, η οποία από το 1981 αποτελεί επέκταση του γενικότερου υδραγωγείου της Αθήνας. Εντός των ορίων της λίμνης υπήρχε το χωριό Κάλλιο, το οποίο καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το νερό. Σε περιόδους ξηρασίας, η στάθμη τής λίμνης κατεβαίνει, και φαίνονται κάποια από τα βυθισμένα κτίσματα τού Καλλίου. Από τις φωτογραφίες (18-08-2024) φαίνεται ότι φέτος η στάθμη έχει κατέβει κατά πολύ".
Οπως αποτυπώνουν οι χάρτες, από δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στις 12 Ιουλίου 2023 η έκταση της τεχνητής λίμνης, από την οποία υδροδοτείται μεταξύ άλλων η Αττική, ανερχόταν σε 16,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Έναν χρόνο μετά, στις 16 Ιουλίου 2024, η καλυμμένη με νερό έκταση ανερχόταν σε 12,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα.