Κόσμος

05 Αυγούστου 2024 13:27 Τελευταία ενημέρωση : 05 Αυγούστου 2024 14:53

Χειμάρρα - Ελληνική Μειονότητα: Καταγγέλλουν αλλοίωση και φοβούνται για τις περιουσίες τους

Τα αναλυτικά αποτελέσματα σε ψήφους και ποσοστά από τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην πόλη. Πώς οε εκλεκτός του Έντι Ράμα κατάφερε τελικά να εκλεγεί.

Χειμάρρα - Ελληνική Μειονότητα: Καταγγέλλουν αλλοίωση και φοβούνται για τις περιουσίες τους
-

Νέος δήμαρχος Χειμάρρας είναι από σήμερα ο Βαγγέλη Τάβο. Ο εκλεκτός του σοσιαλιστικού Κόμματος και του Έντι Ράμα επικράτησε του Πέτρου Γκικούρια ο οποίος είχε τη στήριξη του Φρέντι Μπελερη και της ενωμένης αντιπολίτευσης. Κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας καταγγέλλουν οι Έλληνες ομογενείς.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 Βαγγέλης Κοκολάκος, ο Τάβο επικράτησε με περίπου 1500 ψήφους διαφορά του Γκικούρια. Ο υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος συγκέντρωσε 5022 ψήφους και ποσοστό 58,62%, έναντι 3545 ψήφων και 41,38% του Γκικούρια.

«Η τρομοκρατία δυστυχώς κέρδισε», ήταν η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Ομόνοιας, της παράταξης του Φρέντι Μπελερη. Ο Τάβο ευχαρίστησε θερμά τον  Έντι Ράμα και τις δομές του σοσιαλιστικού κόμματος για την υποστήριξη, και επανέλαβε την πρόταση του στον Γκικούρια να συνεργαστεί μαζί του, ως αντιδήμαρχος του. «Γνωρίζω ότι αυτό είναι άνευ προηγουμένου στην εκλογική ιστορία των τελευταίων τριών δεκαετιών, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, είμαι ο πρώτος που ξεκινάει με το συγκεκριμένο παράδειγμα συνεργασίας και ενότητας που αξίζει σε αυτόν τον δήμο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του.

Ο Έντι Ράμα μίλησε για θεαματική νίκη και υποσχέθηκε «να είναι δίπλα του για να μετατρέψουν τη Χειμάρρα ως το 2030 σε έναν από τους πιο περιζήτητους προορισμούς στη Μεσόγειο».

Οι Έλληνες ομογενείς όμως καταγγέλλουν τρομοκρατία, εκβιασμούς και αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Δεκάδες ήταν οι μεταδημοτεύσεις στη Χειμάρρα, ενώ δεν επιτράπηκε η ψήφος σε περίπου 6000 ψηφοφόρους, οι οποίοι ως είθισται, άσκησαν κανονικά το εκλογικό τους δικαίωμα στις προηγούμενες εκλογές, ακόμα και με ληγμένες εκλογικές κάρτες. Οι Έλληνες ομογενείς εκφράζουν πλέον φόβους ότι θα υλοποιηθεί ένα σχέδιο Ράμα για υφαρπαγή των περιουσιών τους.

Ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζιος, σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως, «η χθεσινή εκλογική διαδικασία, μετά την προσχηματική ακύρωση των εκλογών του Μαΐου 2023, αποτελεί την τυπική και προδιαγεγραμμένη ολοκλήρωση της «επιχείρησης Χειμάρρα» για την Αλβανική Κυβέρνηση. Εν μέσω καταγγελιών της ελληνικής ομογένειας για συνθήκες βίας, νοθείας, τεχνητής αύξησης του εκλογικού σώματος και αιφνιδιαστικού αποκλεισμού χιλιάδων εκλογέων, το αποτέλεσμα ουσιαστικά συνιστά επιβολή της βούλησης της Αλβανικής Κυβέρνησης στην περιοχή. Η Ελληνική Κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί την όλη υπόθεση με επάρκεια και προνοητικότητα, αρκούμενη στην επικίνδυνη «εργαλειοποίηση» με μικροκομματικούς όρους εσωτερικής κατανάλωσης, με συνέπεια η υπόθεση να κινδυνεύσει να υποβιβαστεί σε «διμερή διαφορά» μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.Η Ελλάδα ήταν και τώρα είναι ακόμη περισσότερο υποχρεωμένη να αναδείξει το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις, ως κρίσιμο βήμα της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας προς την ΕΕ και ως ισχυρό δείκτη για την έλλειψη προόδου στο κράτος δικαίου, στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και στην προστασία του συνόλου των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η Χειμάρρα εάλω από την συμπαιγνία Ράμα - Μητσοτάκη και το «ξήλωμα» Μπελέρη μέσω Ευρωβουλής. Η κυβέρνηση επέτρεψε στο καθεστώς Ράμα να διενεργήσει εκλογές ασυδοσίας και νοθείας, αφήνοντας απροστάτευτο τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Έπειτα από την προδοσία με την Βόρεια ψευδομακεδονία, ακολούθησε η προδοσία της Βορείου Ηπείρου. Πρόκειται για την πλήρη επιβεβαίωση της φράσης «μια φορά προδότης, πάντα προδότης».

Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι 2024: Οι ελληνικές συμμετοχές της 10ης ημέρας

ΗΠΑ: Η Χάρις προηγείται του Τραμπ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Καιρός: Τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας την Δευτέρα

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)