Πολιτική

03 Αυγούστου 2024 23:29

Ένταση στην Κάσο - ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Διακοίνωση σε αυστηρό τόνο

Τι αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προς τη γειτονική χώρα σχετικα με όσα έλαβαν χώρα πριν λίγες μέρες, κατά την ένταση γύρω από το νησί της Κάσου.

Ένταση στην Κάσο - ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Διακοίνωση σε αυστηρό τόνο
-

Με ρηματική διακοίνωση η οποία επιδόθηκε την Τρίτη στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών η Αθήνα αντέδρασε σε όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα νότια της Κάσου με τις έρευνες του ιταλικού πλοίου Ievoli Relume.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, στη ρηματική διακοίνωση, η οποία είναι η συνήθης διαδικασία όταν η Τουρκία αποπειράται να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, αναφέρονται στοιχεία για το αντικείμενο έρευνας του σκάφους, για την πορεία του και για τις Navtex τις οποίες εξέδωσε ο Ναύσταθμος Ηρακλείου πριν από τον απόπλου.

Έτσι, η διακοίνωση διαψεύδει το τουρκικό επιχείρημα πως δήθεν το σημείο περιλαμβάνεται στην υποτιθέμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα, υποβάλλει διαμαρτυρία για τις μονομερείς τουρκικές ενέργειες –ενέργειες οι οποίες εξάλλου, βάσει Διεθνούς Δικαίου, κανένα τετελεσμένο δεν γεννούν όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών– και υπογραμμίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών για τη διεύθυνση της θαλάσσιας έρευνας.

Στόχος της διακοίνωσης είναι ακριβώς αυτή η, μη συνοδευόμενη από πρόκληση διπλωματικού επεισοδίου και συμβατή με το Δίκαιο της Θάλασσας, παρεμπόδιση σχηματισμού εντυπώσεων περί δήθεν γένεσης τετελεσμένου. Δηλαδή περί δήθεν υποχρέωσης της κάθε χώρας η οποία ενδεχομένως στο μέλλον θα πραγματοποιεί έρευνες στην συγκεκριμένη περιοχή, να ενημερώνει τις αρχές τις Τουρκίας, πολλώ δε μάλλον να λαμβάνει πρώτα την έγκρισή τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Σομαλία: Δεκάδες νεκροί από επίθεση τζιχαντιστών σε δημοφιλή παραλία (εικόνες)

Φιλιππίνες: Μεγάλος σεισμός στο Μιντανάο

Καιρός: Μικρή άνοδος και πρόσκαιρες νεφώσεις το Σάββατο

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)