Κόσμος

30 Ιουλίου 2024 10:45

Συριακή ΜΚΟ αναφέρει ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Νότια Συρία

Τι ακριβώς αναφέρει το μήνυμα του παρατηρητηρίου. Το διαρκές χρονικό των επιθέσεων των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων στα συριακά εδάφη τους τελευταίους μήνες.

Συριακή ΜΚΟ αναφέρει ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Νότια Συρία
-

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως εξαπολύθηκαν ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον συριακών στρατιωτικών θέσεων στη νότια επαρχία Ντεράα τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, χωρίς πάντως να υπάρξουν θύματα.

Τα πλήγματα έγιναν μερικές ώρες αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως θα υπάρξει «σκληρή» ανταπόδοση της επίθεσης την οποία απέδωσε στο λιβανικό κίνημα Χεζμπολά και η οποία σκότωσε 12 παιδιά το Σάββατο στο προσαρτημένο υψίπεδο του Γκολάν.

Η Χεζμπολά, σύμμαχος του Ιράν, της Χαμάς και της Συρίας, έχει ισχυρή παρουσία στη συριακή επικράτεια· καθώς μέλη της συμμετέχουν στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων της Δαμασκού.

«Το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο με πυραύλους δυο βάσεις της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας στην επαρχία Ντεράα», σημείωσε η ΜΚΟ.

Τα πλήγματα, από τον εναέριο χώρο του κατεχόμενου και προσαρτημένου στο Ισραήλ τμήματος του συριακού υψιπέδου του Γκολάν, δεν προκάλεσαν θύματα, όπως προσέθεσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έχει βάση τη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

Εξάλλου, η αντιαεροπορική άμυνα προσπάθησε να αναχαιτίσει drones τα οποία είχαν παραβιάσει τον συριακό εναέριο χώρο, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας δεν έχουν αναφερθεί στους βομβαρδισμούς ως αυτό το στάδιο.

Στα μέσα του Ιουλίου, δυο στρατιωτικοί της αντιαεροπορικής άμυνας σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων στη Δαμασκό και στα περίχωρά της, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση. Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA είχε κάνει λόγο για έναν σύρο στρατιώτη νεκρό και τρεις τραυματίες.

Αναλαμβάνοντας —κάτι σπάνιο— την ευθύνη, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως στοχοποίησε κέντρο διοίκησης των συριακών ενόπλων δυνάμεων, υποδομές και θέσεις της αντιαεροπορικής άμυνας, σε αντίποινα αφού εξαπολύθηκαν από το συριακό έδαφος δυο drones εναντίον του Ισραήλ.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει διεξαγάγει εκατοντάδες βομβαρδισμούς στη χώρα, βάζοντας στο στόχαστρο τον στρατό και παρατάξεις προσκείμενες στο Ιράν οι οποίες μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι επιχειρήσεις του είδους πολλαπλασιάστηκαν αφότου άρχισε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να επεκτείνει την παρουσία του στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Εύβοια: Ήχησε πάλι το 112 (εικόνες)

Βενεζουέλα: Φονικές διαδηλώσεις, χάος και διπλωματική απομόνωση μετά τις εκλογές (εικόνες)

Κρήτη: “Γάζωσαν” επιχείρηση στο Ηράκλειο

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)