Κόσμος

30 Ιουλίου 2024 09:51

Τουρκία - Aδέσποτα: Ψηφίστηκε ο νόμος που απλοποιεί τους όρους θανάτωσής τους

Τι προβλέπει ο νέος νόμος της γειτονικής χώρας για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί ένας σκύλος συντροφιάς να οδηγηθεί στην ευθανασία. Ποιες είναι πλέον οι αρμοδιότητες των δήμων.

Τουρκία - Aδέσποτα: Ψηφίστηκε ο νόμος που απλοποιεί τους όρους θανάτωσής τους
-

Η Βουλή της Τουρκίας ενέκρινε την Τρίτη έναν αμφιλεγόμενο νόμο ο οποίος στοχεύει στην συγκέντρωση εκατομμυρίων αδέσποτων σκύλων και στην μεταφορά τους σε καταφύγια. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει ανησυχήσει τους φιλόζωους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μια εκστρατεία μαζικής στείρωσης θα ήταν καλύτερη λύση.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η οποία προτάθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, οι δήμοι θα πρέπει να απομακρύνουν τα αδέσποτα από τους δρόμους και να τα πάνε σε καταφύγια. Οποιοσδήποτε σκύλος παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά ή έχει ασθένειες οι οποίες δεν μπορούν να θεραπευθούν θα θανατώνεται.

Σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία, οι δήμοι έπρεπε να στειρώνουν και να εμβολιάζουν όλους τους σκύλους στους δρόμους, και μετά τη θεραπεία να τους αφήνουν εκεί όπου τους είχαν βρει. Ο πληθυσμός των σκύλων στους δρόμους της Τουρκίας υπολογίζεται σε 4000000 και οι δήμοι έχουν στειρώσει περίπου 2500000 τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου. Τα ζώα συχνά φροντίζονται από τους κατοίκους της εκάστοτε γειτονιάς, οι οποίοι και τα αντιμετωπίζουν σαν κατοικίδια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 322 καταφύγια ζώων χωρητικότητας 105000 σκύλων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Ο νόμος απαιτεί επίσης από όλους τους δήμους να δαπανούν τουλάχιστον το 0,3% του ετήσιου προϋπολογισμού τους για υπηρεσίες αποκατάστασης ζώων και κατασκευή καταφυγίων. Θα δοθεί χρόνος στους δήμους μέχρι το 2028 για να κατασκευάσουν νέα καταφύγια και να βελτιώσουν τα σημερινά σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες για να διαμαρτυρηθούν κατά του νόμου ενώ υπενθυμίζεται ότι ακόμα και η Μπριζίτ Μπαρντό κάλεσε τον Ερντογάν να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Τουρκία - σκύλοι - διαμαρτυρία

Ειδήσεις σήμερα:

Εορτολόγιο - 30 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Βενεζουέλα: Φονικές διαδηλώσεις, χάος και διπλωματική απομόνωση μετά τις εκλογές (εικόνες)

Υψίπεδα του Γκολάν: Ο Νετανιάχου ορκίζεται εκδίκηση και η διεθνής κοινότητα αγωνιά

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)