Πολιτική

24 Ιουλίου 2024 11:24 Τελευταία ενημέρωση : 24 Ιουλίου 2024 15:09

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας - Σακελλαροπούλου: Όσο είναι το Κυπριακό ανοιχτό, ο Ελληνισμός δεν μπορεί να αισθανθεί ήρεμος (εικόνες)

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την 50η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας - Σακελλαροπούλου: Όσο είναι το Κυπριακό ανοιχτό, ο Ελληνισμός δεν μπορεί να αισθανθεί ήρεμος (εικόνες)
-

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την ευκαιρία της 50ής επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή στον μνημειακό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας, τιμώντας όσες και όσους αγωνίστηκαν για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος.

Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, Ευάγγελος Γκιουγκής.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο υπό ανακαίνιση Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, παρουσία και της Χριστίνας Μουστακλή.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε πως η χώρα κατάφερε τα τελευταία 50 χρόνια να αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της. Όπως υπογράμμισε, εμπεδώθηκε η φιλελεύθερη δημοκρατία αλλά και η ομαλότητα που η χώρα έζησε με τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών, ενώ μεγάλα επιτεύγματα υπήρξαν η ομαλή εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία, η επίλυση του πολιτειακού, η νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος και η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και βέβαια η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια στη Νομισματική Ένωση.

Το 1974, την περίοδο που αποτελεί ορόσημο για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι μόλις 18 ετών και δίνει εξετάσεις για να περάσει στην Νομική Αθηνών. Περιγράφοντας τις ιστορικές εκείνες στιγμές αναφέρει: «Ήταν πολύ περίεργες και δύσκολες μέρες. Πράγματι ήμουν 18 χρονών, ετοιμαζόμουν να δώσω εξετάσεις στη Νομική Σχολή, μια απαιτητική σχολή, και ζήσαμε την τουρκική εισβολή, την επιστράτευση μετά, συγγενείς, φίλοι είχαν επιστρατευθεί, ήμασταν σε μια αγωνία, σε μια σύγχυση όλοι και ξαφνικά καταρρέει η χούντα και επιστρέφει ο Καραμανλής. Ήταν οι στιγμές λύτρωσης, χαράς προφανώς, μαζί με την οδύνη για όσα συνέβαιναν στην Κύπρο που εξελίσσονταν, και από κει και πέρα ζήσαμε αυτό που αποκαλούμε την αρχή της μεταπολίτευσης ή τη στιγμή της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, σαν νέα παιδιά, και από αυτήν τη γιορτή, τη συλλογική γιορτή, συνειδητοποιηθήκαμε και πολιτικά. Γιατί πλέον επέστρεψαν οι εκτοπισμένοι, επέστρεψαν οι αυτοεξόριστοι από το εξωτερικό, είχαμε μια έξαρση στα εικαστικά, στη λογοτεχνία, συναυλίες φυσικά, ο Μίκης που γύρισε και όχι μόνο, ήτανε στιγμές πραγματικά που όσοι τις ζήσαμε δεν θα τις ξεχάσουμε ποτέ».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Κατάθεση στεφάνου

Αγκάθι εκείνης της περιόδου αποτελεί έως και σήμερα το Κυπριακό, σύμφωνα με την κυρία Σακελλαροπούλου. «Το μεγάλο τραύμα που παραμένει είναι το ανοιχτό ζήτημα της Κύπρου. Και όσο είναι το Κυπριακό ανοιχτό, δεν νομίζω ο Ελληνισμός να μπορεί να αισθανθεί ποτέ ήρεμος», σημειώνει χαρακτηριστικά. Προσθέτει ότι «η δημοσιονομική κρίση, που δοκίμασε πάρα πολύ τις αντοχές της κοινωνίας, ανέδειξε και τις ατέλειες της μεταπολίτευσης, νομίζω ότι εκεί καταλήξαμε από τα προβλήματα στη διαχείριση των σοβαρών θεμάτων κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης».

Σε έναν πιο προσωπικό τόνο, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν έκρυψε και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα της όπως είναι η υπερέκθεση αλλα και η «δολοφονία χαρακτήρων» ειδικότερα μέσω των κοινωνικών δικτύων. Παρότι όπως εξήγησε η κριτική είναι καλοδεχούμενη, είναι διαφορετικό να εφευρίσκει κανείς γεγονότα, «να δημιουργείς γεγονότα εκεί που δεν υπάρχουν και πάνω εκεί να στήνεις ένα αφήγημα. Που πολλές φορές, γιατί το ζούμε και με την άνοδο της τεχνολογίας στα social media και είναι κάτι που αφορά ευρύτερα τη δημοκρατία σαν κίνδυνος, τα fake news και όλα αυτά που ζούμε σαν προβλήματα στη σύγχρονη κοινωνία, αυτό μπορεί να φτάνει τελικά σε δολοφονία χαρακτήρων».

Κλείνοντας, η κυρία. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στα όσα την φοβίζουν για το μέλλον αλλά και όσα την κρατούν αισιόδοξη. «Να ξεκινήσω από αυτό που με φοβίζει, το ότι ζούμε σε μια περίοδο με πάρα πολλές προκλήσεις, πόλεμοι που δεν ήξερε η Ευρώπη ότι θα αντιμετωπίσει στον 21ο αιώνα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τώρα η κρίση στη Μέση Ανατολή, η ανθρωπιστική κρίση που δημιουργείται από αυτούς τους πολέμους. Και φυσικά μια σειρά από προβλήματα που αναφέραμε ήδη, όπως είναι η κλιματική κρίση, το μεταναστευτικό, βλέπουμε συνεχώς να διογκώνονται τα προβλήματα και οι προκλήσεις για όλους».

Ωστόσο όπως εξήγησε, «θα επιλέξω να είμαι αισιόδοξη, με την έννοια ότι ο άνθρωπος πάντα πρέπει να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία, να μην παραιτείται, να μην εγκαταλείπει ποτέ. Και βέβαια, η δημοκρατία στην Ελλάδα, μιας και αναφερόμαστε στη μεταπολίτευση, υπήρξε ανθεκτική. Δεν περάσαμε λίγα αυτά τα 200 χρόνια που είμαστε ανεξάρτητο κράτος, ούτε στα τελευταία 50, για τα οποία μιλάμε τώρα, και θέλω να ελπίζω ότι θα προχωρήσουμε δυναμικά στο μέλλον και θα αντέξουμε για τα επόμενα».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Κατάθεση στεφάνου

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας ανέφερε σχετικά πως “Tο χάος παρέδωσε τη σκυτάλη στην πολιτική ηγεσία.” Ακόμη, επεσήμανε πως “εφτα χρόνια καταπίεσης που οδηγησαν στα αποτελέσματα τα οποία έφεραν την Κύπρο σήμερα να τελεί σε κατοχή μετα απο την τουρκικη θηριωδία της εισβολής.” και συνέχισε: “το τίμημα στην Κύπρο να μην αποτελέσει η τελεσιδικη πραξη του μικρασιατικού δράματος, αλλά να υπάρξει λύση”. “Εχουμε την πιο αξιομνημόνευτη δημοκρατία, με όλα τα σκαμπανευάσματα της, αυτά τα τελευταία 50 χρόνια”, είπε κλείνοντας.

Ο Σωκράτης Φάμελλος. Πρόεδρος ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, είπε: “Δε σταματάει ποτέ ο αγώνας για τη δημοκρατία…Η σημερινή ημέρα είναι και μία γιορτή της αντίστασης, μία υπενθύμιση της αξίας της αντίστασης. Γιατί η αντίσταση του ελληνικού λαού δοξάστηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Γιατί η αντίσταση αποτέλεσε την προϋπόθεση προόδου. Από την άλλη πλευρά η μεταπολίτευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια διπλή τραγωδία για τον ελληνισμό, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη  διχοτόμηση του Νησιού, που παραμένει 50 χρόνια. Ταυτόχρονα όμως κηλίδωσαν τη δημοκρατία μας:  οι πελατειακές σχέσεις,  η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια η επικράτηση της κομματοκρατίας, η διαφθορά, η οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία” είπε και συνέχισε, “Μπροστά στις νέες μεγάλες αβεβαιότητες, οφείλουμε όλοι να εργαστούμε για προοδευτική διέξοδο της χώρας. Αυτό ήταν το μήνυμα της μεταπολίτευσης.  Αυτό είναι το μήνυμα της θυσίας αυτών που αντιστάθηκαν και εμείς τιμούμε τη μνήμη τους δεσμευόμαστε για υπεράσπιση των αξιών του κράτους δικαίου”.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε για τα 50 χρόνια της αποκατάστασης της Δημοκρατίας και είπε μεταξύ άλλων πως: "Αποτελεί τομή στην πολιτική ιστορία του τόπου. Η σύγχρονη Ελλάδα γεννήθηκε από την εξέγερση του πολυτεχνείου". 

"Δε θα ξεχάσουμε ποτε τη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα. 11.10 Η Κυπριακή τραγωδία έγινε μέρος της ταυτότητάς μας. Να βρισκόμαστε σε εγρήγορση σε μια ιστορική περίοδο όπου αναθεωρητές ηγέτες επιμένουν στη διχοτόμηση. Δε θα ανεχθούμε καμία πρόκληση όπως αυτή την ημέρα της μαύρης επετείου όταν ο Ερντογάν μίλησε για ειρηνευτική επιχείρηση", είπε σχετικά με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

"Κάποιοι θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία, σθεναρό εμπόδιο η ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού...Εχουμε ανάγκη από μια νέα μεταπολίτευση, μια νέα αλλαγή για μια νεα σελίδα στον τόπο που θα δώσει ξανά πίστη στον λαό....Αγωνιζόμαστε καθημερινά για τη θωράκιση των θεσμών. Κινδυνοι που απειλούν το δημοκρατικο πολιτευμα ειναι αυξημενοι, δεν μπορουμε να στρουθοκαμηλίζουμε. Να προστατευσουμε δημοκρατια απο ακροδεξιες δυνάμεις...Κάθε βουλευτης και πολιτης να κρίνει αυστηρά όλες, και τις δημοκρατικά εκλεγμενες κυβερνησεις οι οποίες χρησιμοποιούν και αθεμιτα μέσα που προσβάλουν το πυρήνα του δημοκρατικού πολιτευματος", τόνισε ακόμη ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Παπανδρέου: είναι η ώρα της επανεκκίνησης της χώρας για μια δίκαιη κοινωνία με αξιοκρατία, διαφάνεια και λογοδοσία

Ο πρώην πρωθυπουργός , Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε με αφορμή τη σημερινή επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας πώς «μισό αιώνα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, που ήρθε μετά από την τραγωδία της Κύπρου, ο Ελληνισμός είναι και πάλι αντιμέτωπος με μείζονα ερωτήματα που αφορούν τόσο τη μέχρι τώρα πορεία του, όσο και την ύπαρξή του στον πολυσύνθετο και άκρως ανταγωνιστικό και απαιτητικό κόσμο ενός άδηλου μέλλοντος».

Επισήμανε τα σημαντικά επιτεύγματα των πενήντα χρόνων Δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας όπου η ελληνική κοινωνία πρόκοψε και οι Έλληνες κατέκτησαν δικαιώματα και ελευθερίες, η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ και βρέθηκε στη χορεία των 25 πιο σημαντικών κρατών του κόσμου, απέκτησε ρόλο και λόγο στην περιοχή μας και στην ΕΕ. Παράλληλα, εντάχθηκε και η Κύπρος στην ΕΕ.

«Η εποχή της ευδαιμονίας όμως, δεν άφησε περιθώρια για στοχασμούς που θα έδιναν τη δυνατότητα αλλαγής των παθογενειών που συνεχίζουν να απειλούν το νεανικό ακόμη οικοδόμημα», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι «όσοι επιχείρησαν να θέσουν τα σημαντικά ζητήματα προς προβληματισμό και αντιμετώπιση, συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να αποτελούν τους «ενοχλητικούς» και «αποσυνάγωγους» παράγοντες ενός στρεβλού και σε λίγο αβίωτου πολιτικοοικονομικού συστήματος. Ενός συστήματος που χαρακτηρίζεται από τον πελατειασμό και την πρόσβαση σε ένα προνομιακό περιβάλλον, μόνον όσων συνάπτουν προνομιακά συμβόλαια με ένα παραθεσμικό σύστημα εξουσίας ή απλά αποδέχονται να το υπηρετήσουν».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι με τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που ήρθε μετά από μια εθνική τραγωδία, την εισβολή και κατοχή της Κύπρου από τους Τούρκους, οι Έλληνες και η χώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς κρίσεις και υπογράμμισε: «Έχει πλέον σημάνει η ώρα μιας εθνικής επανεκκίνησης, με στόχο την υιοθέτηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, που θα συμπεριλάβει όλους τους εθνικούς στόχους, ένα ολιστικό σχέδιο μετάβασης στην πράσινη και ψηφιακή εποχή, θα εγγυηθεί δικαιώματα και ελευθερίες και θα προωθήσει αξίες διαχρονικές, εισάγοντας και εμπεδώνοντας στον δημόσιο βίο ισονομία, ισηγορία, αξιοκρατία, διαφάνεια και λογοδοσία, με πρόσημο κοινωνικό και συμμετοχικό.

Έχει πλέον σημάνει η ώρα να τεθεί φραγμός σε όσους συνεχίζουν να παίζουν με το μέλλον των Ελλήνων ερήμην του λαού. Σε όσους συνεχίζουν να ιδιοποιούνται την εξουσία ως λάφυρο προς ικανοποίηση συμφερόντων και κατεστημένων.

Οι κοινοί στόχοι του Ελληνισμού, αλλά και η επίτευξή τους, δεν μπορεί παρά να αποτελούν πλέον κτήμα, ιδιοκτησία των Ελλήνων, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε μια γόνιμη και ασφαλή μετάβαση σε έναν κόσμο μεγάλων προκλήσεων».

Ειδήσεις σήμερα:

Ελληνοτουρκικά - Κάσος: Λεπτοί χειρισμοί για “ήρεμα νερά” 

Γήπεδα: Αποκλειστικά με ηλεκτρονικό εισιτήριο η είσοδος των φιλάθλων

Φάλαινα πήδησε πάνω σε σκάφος και έριξε στον ωκεανό τους επιβαίνοντες (βίντεο)


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)