Έρευνες
Η φωτιά στην Ύδρα, το πάρτι των ολιγαρχών στην Ισπανία και τα βεγγαλικά των 125000 ευρώ!
Ο Χάρης Καρανίκας επισημαίνει αναφορές σε έγγραφα από διαρροές τόσο για τους “αφανείς” επιβάτες της θαλαμηγού που φέρεται να σχετίζονται με την φωτιά στην Ύδρα, όσο και την λατρεία τους για τα πυροτεχνήματα.
Του Χάρη Καρανίκα
Όπως πολλές χώρες του κόσμου, η Ισπανία γιορτάζει το θερινό ηλιοστάσιο με τον δικό της μοναδικό τρόπο: με τη γιορτή του Σαν Χουάν, μια ζωντανή φιέστα βαθιά ενσωματωμένη στον ισπανικό πολιτισμό, που συμβολίζει τον θρίαμβο του φωτός επί του σκότους.
Οι “ρίζες” του Σαν Χουάν ανάγονται στους προχριστιανικούς χρόνους. Η γιορτή σηματοδοτεί την μετάβαση από την μεγαλύτερη μέρα στην μικρότερη νύχτα, μια εποχή κατά την οποία το “πέπλο” μεταξύ του γήινου και του πνευματικού κόσμου πιστεύεται ότι είναι “πιο λεπτό”. Η φωτιά, το νερό και τα βότανα παίζουν κεντρικό ρόλο στους εορτασμούς. Καθένα συμβολίζει διαφορετικές πτυχές της θεραπείας, της προστασίας και της μαγείας.
Κατά την περίοδο των εορτασμών, μικρές φωτιές ανάβουν σε όλη την Ισπανία. Αυτές οι φωτιές, για τις οποίες συχνά χρησιμοποιούνται παλιά έπιπλα, αντιπροσωπεύουν το κάψιμο των προβλημάτων του παρελθόντος και το καλωσόρισμα των νέων αρχών. Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται γύρω από αυτές τις φωτιές και είναι σύνηθες να βλέπει κανείς, όπως και στη γιορτή του Άη Γιαννιού στην Ελλάδα, άτομα να πηδούν πάνω από τις φλόγες, μια τελετουργία που πιστεύεται ότι φέρνει καλή τύχη και απομακρύνει τα κακά πνεύματα.
Τα βεγγαλικά και τα βαρελότα, βασικό στοιχείο των εκδηλώσεων για τον Σαν Χουάν, προσθέτουν στην εορταστική ατμόσφαιρα. Οι εκρήξεις των χρωμάτων και των ήχων δεν είναι μόνο για το θέαμα. Πιστεύεται επίσης ότι διώχνουν τα κακά πνεύματα.
Το Φεστιβάλ του Σαν Χουάν στο Αλικάντε, νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, διαρκεί έξι ημέρες από τις 19 έως τις 24 Ιουνίου. Όμως, οι πλέον “περιζήτητες” περιοχές για να ζήσει κανείς το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, το οποίο πραγματοποιείται το βράδυ της 23ης Ιουνίου, είναι βορειοανατολικά της Βαρκελώνης, στις ακτές της Κόστα Μπράβα. Δύο από τα πλέον γνωστά παραθαλάσσια θέρετρα εκεί, όπου γιορτάζουν με όλες τις δέουσες τιμές και παραδόσεις, με φωτιές και βεγγαλικά στις παραλίες τους τη νύχτα του Σαν Χουάν είναι η Lloret de Mar και η Platja D’Aro i S’agaro, που απέχουν μεταξύ τους περίπου μισή ώρα με το αυτοκίνητο.
Από την διαρροή εγγράφων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων Kazaworld, στην οποία είχε πρόσβαση το ant1news.gr, φαίνεται ότι τα δύο παραπάνω ισπανικά θέρετρα επέλεγε επί σειρά ετών η οικογένεια του Καζακστανού ολιγάρχη που επέβαινε στη θαλαμηγό «Persephone Ι», η οποία βρισκόταν πλησίον της φωτιάς της 21ης Ιουνίου στην Ύδρα.
H δασική πυρκαγιά που κατέκαψε 300 στρέμματα του μοναδικού πευκοδάσους του νησιού ξέσπασε αργά το βράδυ, έπειτα από τουλάχιστον δεκαπέντε λάμψεις και κρότους που ακούστηκαν στην περιοχή, σύμφωνα με μαρτυρίες. Πέντε ημέρες μετά την φωτιά, από αυτοψία που διενήργησε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που δημοσίευσε το protothema.gr, εντοπίστηκαν σε παραλία κάτω από την έκταση που κάηκε, ίχνη από κροτίδες.
Έως εκείνο το χρονικό σημείο η Εισαγγελία είχε ασκήσει ποινική δίωξη στα 13 μέλη του πληρώματος, από τα οποία ο καπετάνιος και ο υποπλοίαρχος φυλακίστηκαν προσωρινά, ενώ τα υπόλοιπα αφέθηκαν ελεύθερα με εγγυήσεις 10.000 και 20.000 ευρώ κατά περίπτωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία τους οι κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι, ενώ ο καπετάνιος αρνήθηκε ότι εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα από το σκάφος. Την Πέμπτη 27 Ιουνίου, έξι ημέρες μετά την δασική πυρκαγιά στην Ύδρα, έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία άσκησε ποινικές διώξεις και στους ενήλικες επιβάτες της θαλαμηγού, οι οποίοι, όμως, ήδη από την επομένη της φωτιάς, αναχώρησαν για το Καζακστάν, καθώς τους επετράπη να ταξιδέψουν.
Πριν από λίγες ημέρες διατάχθηκε από την Εισαγγελία προκαταρκτική έρευνα, για τους χειρισμούς του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, κυρίως όσον αφορά παραλείψεις που οδήγησαν στην “έξοδο” των επιβατών του «Persephone I» από τη χώρα, ενώ υπήρχαν υπόνοιες ότι ενδέχεται να έπαιξαν κάποιο ρόλο στην πρόκληση της πυρκαγιάς. Από τη λίστα επιβατών του «Persephone I», που είδε το ant1news.gr φαίνεται ότι στο σκάφος υπήρχαν 10 άτομα, επτά εκ των οποίων από το Καζακστάν, ένα από Ηνωμένο Βασίλειο και δύο με πολωνική εθνικότητα. Ανάμεσά τους υπήρχε μία ανήλικη, πέντε επιβάτες ήταν άνω των πενήντα ετών, τρεις περί τα 40-45 έτη και ένας εικοσάχρονος.
Από τα έγγραφα της διαρροής Kazaworld φαίνεται ότι στο ισπανικό θέρετρο Platja D’Aro εντοπίζεται διεύθυνση παραθεριστικής κατοικίας του ολιγάρχη και της συζύγου του, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στην λίστα επιβατών του «Persephone Ι», μαζί με αυτό του γιου τους.
Στην Lloret de Mar εντοπίζεται βίλα του αδερφού της συζύγου, ο οποίος επίσης θεωρείται Καζακστανός ολιγάρχης. Οι δύο ολιγάρχες, των οποίων οι προσωπικές περιουσίες ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, σε συνεργασία με τρίτο ολιγάρχη συγγενή του πρώην προέδρου του Καζακστάν, φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση μιζών για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων της χώρας από πολυεθνική εταιρεία. Τα στοιχεία για την εμπλοκή τους προέκυψαν από την διαρροή Kazaworld.
Ανάμεσα στα έγγραφα της διαρροής εντοπίζονται και κάποια που αφορούν σε πάρτι της οικογένειας στην παραθεριστική κατοικία της Lloret de Mar. Το πάρτι είχε προγραμματιστεί για τις 19 Αυγούστου 2010 και οι προετοιμασίες είχαν ήδη ξεκινήσει από τα τέλη Ιουλίου. Στα highlights της εκδήλωσης όπου θα παρευρίσκονταν δεκάδες καλεσμένοι περιλαμβάνονταν ειδικός εξοπλισμός για συντριβάνια “Magic Water”, με γυροσκοπικά, χρωματικά και άλλα εφέ με αψίδες νερού. Επιπλέον, σε πισίνα 12 μέτρων θα υπήρχε ξεχωριστός εξοπλισμός για την δημιουργία “υδάτινου τείχους” 10 μέτρων, όπου θα προβάλλονταν εικόνες από βιντεοπροβολέα και σχέδια με λέιζερ. Από τα σχετικά τιμολόγια φαίνεται ότι το κόστος ενοικίασης του παραπάνω εξοπλισμού ανέρχονταν σε 376.080 ευρώ.
Αφού είχε κανονιστεί η κράτηση του εξοπλισμού για το πάρτι, στις αρχές Αυγούστου πάρθηκε η απόφαση το “υδάτινο” highlight της εκδήλωσης να συνοδεύεται και από βεγγαλικά. Σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς μέλος της οικογένειας από τη ρωσίδα εκπρόσωπο της εταιρείας που είχε αναλάβει το συγκεκριμένο κομμάτι της διοργάνωσης αναφέρεται:
“Ο ειδικός για τα πυροτεχνήματα, επισκέφθηκε τον χώρο τη Δευτέρα 9 Αυγούστου και επιβεβαίωσε ότι είναι δυνατή η διοργάνωση πυροτεχνημάτων στο χώρο. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η άδεια των τοπικών αρχών. (… Ο τεχνικός) είναι έτοιμος να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα αυτή την εβδομάδα για να λάβει την άδεια διοργάνωσης πυροτεχνημάτων. Εάν υποβάλει αίτηση την επόμενη εβδομάδα, θα είναι πολύ αργά. Το κόστος των πυροτεχνημάτων ανέρχεται σε 125.000 ευρώ και περιλαμβάνει το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, τα υλικά, την εγκατάσταση/αποσυναρμολόγηση, τη μεταφορά ανθρώπων, τους μισθούς και τα ταξίδια 4 ειδικών. Παρακαλούμε επιβεβαιώστε την ανάγκη να συμπεριληφθούν πυροτεχνήματα στο σιντριβάνι. Η αποστολή του οχήματος με τον εξοπλισμό έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Σε περίπτωση θετικής απόφασής σας, τα πυροτεχνήματα προβλέπεται να φορτωθούν στο ίδιο όχημα”.
Η απόφαση για την ένταξη των πυροτεχνημάτων στο πρόγραμμα φαίνεται ότι πάρθηκε λίγες ημέρες μετά τις αντίστοιχες εκδηλώσεις στη Lloret de Mar για τους εορτασμούς της Santa Christina, όπου επίσης περιλαμβάνεται πλούσιο θέαμα με βεγγαλικά και βαρελότα.
Σε έγγραφο που εντόπισε το ant1news.gr, επισυναπτόμενο σε μήνυμα από την εκπρόσωπο της εταιρείας προς μέλος της οικογένειας των ολιγαρχών, και με τη σημείωση ότι η πληρωμή πρέπει να καταβληθεί πριν από την παράδοση των πυροτεχνημάτων στο χώρο, επιβεβαιώνεται ότι το κόστος τους όντως ανέρχονταν σε 125.000 ευρώ. Αν και η εκπρόσωπος της εταιρείας ήταν Ρωσίδα και το τηλέφωνο επικοινωνίας ρωσικό, η εταιρεία που εξέδωσε το τιμολόγιο για τα πυροτεχνήματα εμφανίζεται να έχει έδρα στον Παναμά. Η ίδια παναμέζικη εταιρεία είναι αυτή που εκδίδει τα παραστατικά για τον εξοπλισμό όσον αφορά το “υδάτινο” μέρος των highlights του πάρτι.
Σε πρόσφατη δήλωσή του, σε μέσα ενημέρωσης του Καζακστάν, ο ολιγάρχης που επέβαινε στη θαλαμηγό υποστήριξε: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε κατά την επιστροφή μας τους ισχυρισμούς που ακολούθησαν στον Τύπο και αρνούμαστε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παράνομη πράξη. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου κάναμε οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρκαγιά. Ακολουθήσαμε αυστηρά τους κανόνες πυρασφάλειας που προβλέπονταν στη θαλαμηγό».
Για να έχει κανείς εικόνα τι σημαίνει βεγγαλικά αξίας 125.000 ευρώ, αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για το 2021 οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για τα πυροτεχνήματα κατά την αλλαγή του χρόνου ανήλθαν σε 74.400 ευρώ. Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο το Λονδίνο γιόρτασε την πρωτοχρονιά ξοδεύοντας περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.
Τουρκία: “Ο Φιντάν αναγνώρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο;”
Θερμοκρασία - Ιούνιος: Ρεκόρ όλων των εποχών κατέγραψε ο υδράργυρος
Πέρασε θηλιά στο λαιμό της πρώην συντρόφου, μπροστά στο παιδί της
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!