Κόσμος

30 Ιουνίου 2024 21:35

Εκλογές στην Γαλλία: Τι δείχνουν τα πρώτα exit poll

Τι ποσοστά ''βλέπουν'' για το πρώτο κόμμα τα exit poll. Ποιο κόμμα κινδυνεύει να βρεθεί τρίτο.

Εκλογές στην Γαλλία: Τι δείχνουν τα πρώτα exit poll
-

Έκλεισαν οι κάλπες σε αρκετές αγροτικές περιοχές της Γαλλίας, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9 ώρα Ελλάδος στις μεγάλες πόλεις.

Πρόκειται για μία ιστορική αναμέτρηση, που μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας της χώρας.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls ηχηρό είναι το προβάδισμα της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν που φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστά από 33,5% έως 34,5%, ενώ το κόμμα του προέδρου Μακρόν έρχεται τρίτο με ποσοστά από 19% έως 23%.

Η συμμετοχή στις εκλογές είναι η μεγαλύτερη τα τελευταία 40 χρόνια, με το 65,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να εκτιμάται ότι έχει ψηφίσει.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές το βράδυ των ευρωεκλογών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα ακόμα και σε πιθανή ήττα του κόμματός του.

Εκλογές Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωνε στις 9 Ιουνίου ότι «έλαβε το μήνυμα» των Γάλλων ψηφοφόρων, έχοντας ηττηθεί πανηγυρικά από την Εθνική Συσπείρωση και την Μαρίν Λεπέν που κατέγραψε μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές.

Η αιφνιδιαστική αυτή ανακοίνωση έριξε τη χώρα σε μεγάλη αναταραχή, ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλο προβάδισμα στην Εθνική Συσπείρωση που θα μπορούσε να είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Το κόμμα του προέδρου Μακρόν κινδυνεύει να «τερματίσει» στην τρίτη θέση, πίσω και από την αριστερή συμμαχία «Νέο Λαϊκό Μέτωπο».

Επίσης το ινστιτούτο Ινφοπ εκτιμά ότι το κόμμα της Λεπέν στο δευτερο γύρο θα καταφέρει να εκλέξει 306 βουλευτές

Μόνο οι υποψήφιοι που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν πάνω από το 12,5% των ψήφων θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, που διεξάγεται την επόμενη Κυριακή, 7 Ιουλίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιές: Συλλήψεις για πυρκαγιές σε Σαλαμίνα, Ραφήνα και Πόρο

Φωτιά στην Σταμάτα: Νεκρός ο άνδρας που είχε πάθει ανακοπή

ΠΑΣΟΚ: Εκλογές τον Οκτώβριο - Υποψήφιοι Ανδρουλάκης, Δούκας και Γερουλάνος

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)