Κόσμος

28 Ιουνίου 2024 15:08

Ντιμπέιτ: Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ προετοιμάζονται για την επιστροφή Τραμπ

Η βασική αίσθηση που άφησε το ντιμπειτ, είναι πως ήταν καταστροφή για τον Μπάιντεν, δήλωσαν αναλυτές και ψηφοφόροι.

Ντιμπέιτ: Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ προετοιμάζονται για την επιστροφή Τραμπ
-

Αν και η θεματολογία του αμερικανικού debate λίγο αφορούσε την εξωτερική πολιτική, η κακή επίδοση του Τζο Μπάιντεν θα αναγκάσει τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών να αρχίσουν να προετοιμάζονται για μία επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι υποστηρικτές του Μπάιντεν ήλπισαν ότι το debate θα σβήσει τις ανησυχίες για την ηλικία του, αλλά πολλά μέλη του Κονγκρέσου, αναλυτές και επενδυτές παραδέχονται ότι η μονομαχία έδωσε ώθηση στον Τραμπ.

«Ο κ. Τραμπ δεν νίκησε, αλλά ο κ. Μπάιντεν μπορεί και να κατέρρευσε», δηλώνει ο Κουνιχίκο Μιγιάκε, Ιάπωνας, πρώην διπλωμάτης και τώρα διευθυντής ερευνών στο think tank Canon Institute for Global Studies.

«Αντίθετα με αυτό που συνέβαινε πριν από οκτώ χρόνια, είμαστε πολύ περισσότερο προετοιμασμένοι, όπως και άλλοι ευρωπαίοι και ασιάτες σύμμαχοι. Ωστόσο, ο κ. Τραμπ παραμένει απρόβλεπτος».

Για την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, που περιλαμβάνονται στους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία, οι σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ ήταν τεταμένες λόγω των απαιτήσεών του για μεγαλύτερη συμβολή στην στρατιωτική βοήθεια και εξαιτίας της δημιουργίας εντάσεων στις εμπορικές συναλλαγές.

Ο Τραμπ ξεκίνησε επίσης έναν πόλεμο δασμών με την Κίνα, την δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, και απειλεί με δασμούς 60% ή υψηλότερους σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, αν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Στην Ευρώπη, η στάση του Τραμπ απέναντι στην Ατλαντική Συμμαχία και οι απαιτήσεις του για μεγαλύτερη συμμετοχή στις δαπάνες προς τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ κυριάρχησαν κατά την προεδρία του. Ο σκεπτικισμός του απέναντι στο ΝΑΤΟ προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία τώρα, καθώς η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει φέρει τον πόλεμο στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Πίτερ Λι του Asan Institute for Policy Studies της Σεούλ δηλώνει ότι το debate «έκανε πολύ περισσότερο ανάγλυφη» την πιθανότητα μίας δεύτερης προεδρίας Τραμπ. Ο ίδιος περιμένει ότι ο Τραμπ θα είναι πολύ πιο σκληρός την δεύτερη φορά απέναντι στους συμμάχους και τις αμυντικές δαπάνες.

Ο Λι Τζάε-ιλ, αναλυτής της Eugene Investment & Securities, θεωρεί ότι οι εταιρείες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις αμερικανικές αγορές θα πρέπει να ανησυχούν λόγω «της μυριάδας των σχετικών με τους δασμούς πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ».

Κατά την διάρκεια του debate, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι δεν τήρησε σκληρή στάση στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα. Είπε επίσης ότι ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας και ο Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας «δεν σέβονται» τον Μπάιντεν και ότι ο Δημοκρατικός «οδηγεί την χώρα προς τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Μπάιντεν απάντησε ότι οι προτάσεις περί δασμών του Τραμπ θα σημάνουν υψηλότερο κόστος για τους αμερικανούς καταναλωτές και ότι εναγκαλίζεται ανθρώπους σαν τον Κιμ και τον Πούτιν.

Η βασική αίσθηση από το debate είναι ότι ήταν καταστροφή για τον Μπάιντεν, δήλωσε ο Πίτερ Ντιν, καθηγητής στο United States Studies Centre του Σίδνεϊ, αφού συμμετείχε στο workshop με τίτλο «Trump 2.0».

«Η διάθεση έχει αλλάξει σημαντικά μετά το debate και η γενική άποψη είναι ότι αν δεν προετοιμαζόσασταν για το Trump 2 τότε, αυτή είναι η έξυπνη κίνηση που πρέπει να κάνετε τώρα».

Καταστροφική νύχτα για τον Μπάιντεν, είδαν οι αναποφάσιστοι

ΗΠΑ - Ντιμπέιτ - Τραμπ - Μπάιντεν - Debate

Μια ομάδα Αμερικανών ψηφοφόρων, που δεν είχαν επιλέξει μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ πριν από το χθεσινό ντιμπέιτ, εξέφρασαν τις απόψεις τους μετά το τέλος της τηλεμαχίας και σχεδόν όλοι δήλωσαν απογοητευμένοι από την επίδοση του Δημοκρατικού υποψηφίου.

Από τους 13 «αναποφάσιστους» που μίλησαν στο Reuters, οι δέκα χαρακτήρισαν την επίδοση του 81χρονου Μπάιντεν αδύναμη, ντροπιαστική ή δύσκολη για να την παρακολουθήσει κανείς.

Η 65χρονη Τζίνα Γκάνον, συνταξιούχος στην αμφίρροπη πολιτεία της Τζόρτζια, ψήφισε τον Τραμπ το 2016 και στη συνέχεια το 2020 τον Μπάιντεν.

«Ο Τζο Μπάιντεν φαινόταν πολύ αδύναμος και μπερδεμένος από την αρχή. Με ανησυχεί που οι εχθροί μας βλέπουν τον Τζο Μπάιντεν έτσι. Σοκαρίστηκα και τρόμαξα. Δεν μου αρέσει να βλέπω τον πρόεδρό μας να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο στην τηλεόραση, μπροστά στον κόσμο», πρόσθεσε.

Η Γκάνον σημείωσε: «Θα ψηφίσω σίγουρα τον Ντόναλντ Τραμπ».

Τα προεδρικά ντιμπέιτ συνήθως δεν επηρεάζουν πολύ τους ψηφοφόρους, αλλά ο Μπάιντεν και ο Τραμπ δίνουν μάχη στήθος με στήθος και το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πιθανό να κριθεί από μερικές χιλιάδες ψήφους σε κάποιες αμφίρροπες πολιτείες. Για να κερδίσουν, οι δύο υποψήφιοι πρέπει να πάρουν με το μέρος τους τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Η κακή επίδοση του Μπάιντεν ανησύχησε τους Δημοκρατικούς και ενδέχεται να εντείνει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία για μία ακόμη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ.

Επτά από τους εννέα ψηφοφόρους που απογοητεύτηκαν από την επίδοση του Μπάιντεν δήλωσαν στο Reuters ότι τώρα κλίνουν προς τον Τραμπ, διότι δεν πιστεύουν πλέον ότι ο Δημοκρατικός μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του ως προέδρου. Τρεις από αυτούς επεσήμαναν ότι θα ψηφίσουν σίγουρα τον Τραμπ, αν και δύο εξ αυτών τόνισαν ότι δεν συμπαθούν τον Ρεπουμπλικάνο.

Η 51χρονη Μέρεντιθ Μάρσαλ, που ζει στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι σοκαρίστηκε από το ντιμπέιτ.

Το 2020 ψήφισε τον Μπάιντεν, αλλά τώρα κλίνει προς τον Τραμπ λόγω της νοητικής κατάστασης του Δημοκρατικού. «Θα ψήφιζα σίγουρα έναν ψεύτη και έναν καταδικασμένο και όχι έναν άνθρωπο που δεν μοιάζει να είναι πνευματικά καλά», είπε.

Περίπου το 20% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι δεν έχει επιλέξει ποιον θα ψηφίσει και κλίνει προς μια τρίτη επιλογή ή προς την αποχή, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos.

Το Reuters μίλησε με 15 από αυτούς τους ψηφοφόρους πριν και μετά το ντιμπέιτ. Δεν σχημάτισαν όλοι κακή άποψη για τον Μπάιντεν.

Η 28χρονη Άσλι Άλτουμ από τη Νότια Καρολίνα σκεφτόταν να ψηφίσει τον Μπάιντεν ή έναν τρίτο υποψήφιο πριν από την τηλεμαχία. Τώρα δηλώνει ότι μάλλον θα επιλέξει τον Δημοκρατικό, εξηγώντας ότι ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις του καθώς ήταν πιο ευθείες από αυτές του Τραμπ.

Το ζήτημα της ηλικίας και της πνευματικής ικανότητας του Μπάιντεν ήρθε στο προσκήνιο τον Φεβρουάριο αφού ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης άφησε να εννοηθεί σε έκθεσή του ότι ο Δημοκρατικός υποφέρει από κενά μνήμης.

«Τι καταστροφή για τους Δημοκρατικούς», σχολίασε ο 63χρονος Σκοτ Χάριγκτον μετά το ντιμπέιτ.

«Ήμουν αναποφάσιστος, αλλά ήλπιζα ότι ο Μπάιντεν θα ήταν αρκετά καλός ώστε να μπορέσω να τον ψηφίσω. Αντιπαθώ ιδιαίτερα τον Τραμπ. Ανησυχούσα ότι ο Μπάιντεν θα δείξει ότι δεν είναι ικανός για τη δουλειά, αλλά ήταν χειρότερος απ’ ό,τι φοβόμουν. Μάλλον θα απέχω», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Ψάλτης και ιδιοκτήτης λούνα παρκ διακινούσαν ναρκωτικά (εικόνες)

Κατερίνη: Τραγικός επίλογος σε εξαφάνιση άνδρα

Γυναικοκτονία στο Κερατσίνι: Βρέθηκε νεκρή σε διαμέρισμα


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)