Κόσμος

28 Ιουνίου 2024 10:11 Τελευταία ενημέρωση : 28 Ιουνίου 2024 14:37

Ντιμπέιτ: Fact check σε Τραμπ και Μπάιντεν για μετανάστες, Καπιτώλιο και πληθωρισμό

Τι έδειξε η έρευνα για τα ψέματα και τις ανακρίβειες που ειπώθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν στην διάκρεια της τηλεμαχίας.

Ντιμπέιτ: Fact check σε Τραμπ και Μπάιντεν για μετανάστες, Καπιτώλιο και πληθωρισμό
-

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξαν διάφορα καρφιά στη διάρκεια του πρώτου ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών. Το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) έλεγξε την ακρίβεια κάποιων από τους ισχυρισμούς των δύο υποψήφιων σε θέματα- κλειδί.

Ο Τραμπ δήλωσε ψευδώς ότι επί προεδρίας Μπάιντεν «δεν έχουμε πλέον σύνορα» και ότι «εξαιτίας της γελοίας, παράλογης και ιδιαίτερα ηλίθιας πολιτικής του άνθρωποι έρχονται (στις ΗΠΑ) και σκοτώνουν τους συμπολίτες μας σε πρωτοφανή επίπεδα».

Αντιμέτωπος με τις επικρίσεις για τον αριθμό ρεκόρ μεταναστών που έχουν εισέλθει στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα στις αρχές Ιουνίου το οποίο προβλέπει το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό μόλις συμπληρωθεί συγκεκριμένος αριθμός αφίξεων. Αυτό ισοδυναμεί «με ενισχυμένη εποπτεία στα σύνορα», σύμφωνα με τη Νικόλ Χάλετ διευθύντρια του Κέντρου για τα Δικαιώματα των Μεταναστών στο πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Παρά μερικά περιστατικά που προκάλεσαν έντονη δημοσιότητα, ανάμεσά τους ο φόνος ενός φοιτητή στη Τζόρτζια, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» για το κύμα εγκληματικότητας των μεταναστών, για το οποίο κάνει λόγο ο Τραμπ προσθέτει η ίδια. «Η εγκληματικότητα μειώνεται σε όλη τη χώρα, αν και η μετανάστευση αυξάνεται», τονίζει.

Τα ποσοστά των βίαιων εγκλημάτων και των εγκλημάτων κατά περιουσίας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI για το 2022 -- τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα. «Η τεράστια πλειονότητα των βίαιων εγκλημάτων διαπράττονται από Αμερικανούς», διευκρινίζει ο Τζέφρι Φάγκαν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

ΗΠΑ - Ντιμπέιτ - Τραμπ - Μπάιντεν - Debate

Έκθεση του ινστιτούτου Cato που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι το 2022 Αμερικανοί πολίτες διέπραξαν αναλογικά περισσότερους φόνους απ΄ ό,τι μετανάστες.

Σύμφωνα με τη Μισέλ Μίτελστατ, διευθύντρια επικοινωνίας του Migration Policy Institute, δεν υπάρχει καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι οι κρατούμενοι και οι τρόφιμοι ψυχιατρείων συρρέουν από τα σύνορα με το Μεξικό.

Τραμπ και Μπάιντεν επέρριψαν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την αύξηση του πληθωρισμού. Ο Δημοκρατικός «προκάλεσε τον πληθωρισμό – του άφησα μια χώρα σχεδόν χωρίς πληθωρισμό», κατήγγειλε ο δισεκατομμυριούχος. Ο νυν πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ο προκάτοχός του «κατέστρεψε την οικονομία» στη διάρκεια των τεσσάρων ετών του στον Λευκό Οίκο. Και οι δύο άνδρες κάνουν λάθος καθώς παραγνωρίζουν τις επιπτώσεις της covid-19 στην οικονομία.

Στο τέλος της θητείας του Τραμπ, σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της κρίσης της πανδημίας, ο πληθωρισμός βρισκόταν περίπου στο 1,4%. Άρχισε να αυξάνεται την άνοιξη του 2021 μέχρι που έφτασε το 9,1% τον Ιούνιο του 2022, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Στη συνέχεια άρχισε αργά να μειώνεται και σήμερα κυμαίνεται στο 3%, υψηλότερο από τον στόχο του 2% της FED.

ΗΠΑ - Ντιμπέιτ - Τραμπ - Μπάιντεν - Debate

Πολλοί παράγοντες που συνδέονται με την πανδημία ευθύνονται για αυτό, όπως τα δισεκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν σε προγράμματα βοήθειας και από τις δύο κυβερνήσεις, από τις δυσκολίες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ή και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να απορρίψει τις κατηγορίες σχετικά με τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να αποτρέψουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν. Ο πρώην πρόεδρος κατηγόρησε τη Νάνσι Πελόζι, τότε πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Της προσέφερα 10.000 στρατιώτες ή την Εθνοφρουρά, αρνήθηκε», δήλωσε στο ντιμπέιτ.

Η Νάνσι Πελόζι δεν είχε τη δικαιοδοσία να απορρίψει την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς, αν ο Τραμπ το είχε αποφασίσει, υπογραμμίζουν πολλοί ειδικοί. Όπως αναφέρει η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον στον ιστότοπό της λαμβάνει εντολές «αποκλειστικά από τον πρόεδρο». Η κοινοβουλευτική επιτροπή που ερεύνησε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου είχε αναφέρει στην τελική της έκθεση ότι ο Τραμπ «δεν έδωσε ποτέ εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά».

Debate - Τραμπ - Μπάιντεν

Ντιμπέιτ: Ο Μπάιντεν “προβλημάτισε” με την εμφάνιση απέναντι στον Τραμπ

Η επίδοση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ ήταν μάλλον αδύναμη και αναποτελεσματική απέναντι σε έναν Ντόναλντ Τραμπ που του έκανε διαρκώς επιθέσεις για διάφορα ζητήματα, λέγοντας συχνά ανακρίβειες. Οι δύο άνδρες αντιπαρατέθηκαν για την άμβλωση, τη μετανάστευση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Γάζα, τη διαχείριση της οικονομίας, ακόμη και το γκολφ καθώς προσπαθούσαν να κερδίσουν πόντους και ψηφοφόρους, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν εδώ και μήνες να δίνουν μάχη στήθος με στήθος. 

Δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν ήταν κρυωμένος προκειμένου να εξηγήσουν τη βραχνάδα στη φωνή του. Αλλά η άνιση επίδοση του προέδρου προκάλεσε ανησυχία ακόμη και μεταξύ κάποιων Δημοκρατικών και ενδέχεται να ενέτεινε την ανησυχία των ψηφοφόρων ότι ο 81χρονος είναι πολύ μεγάλος για μία ακόμη προεδρική θητεία.  

Τα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Δημοκρατικού υποψηφίου και σύμμαχοί του προσπάθησαν να δείξουν ότι δεν επηρεάστηκαν από την επίδοσή του, αλλά σίγουρα αποτελεί πλήγμα για την υποψηφιότητά του, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. 

ΗΠΑ - Ντιμπέιτ - Τραμπ - Μπάιντεν - Debate

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις διαβεβαίωσε ότι ο Μπάιντεν «ξεκίνησε αργά, αλλά τελείωσε δυναμικά. Έκανε μια δύσκολη αρχή, ήταν προφανές σε όλους, δεν το αμφισβητώ», ενώ και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν σε ένα πρώτο σχόλιο του είπε ότι «τα κατάφερε καλά, έχοντας απέναντι έναν Τραμπ που έλεγε ψέματα» 

Περίπου στη μέση του ντιμπέιτ σύμβουλος στρατηγικής των Δημοκρατικών, που εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν το 2020, έκανε λόγο για «καταστροφή». 

«Δεν υπάρχει τρόπος να το γυρίσουμε αυτό. Η επίδοσή του τον βγάζει από την κούρσα», δήλωσε σημαντικός δωρητής των Δημοκρατικών, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μετά το ντιμπέιτ. 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξουν νέες πιέσεις για αλλαγή υποψηφίου στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, όταν θα πρέπει να επικυρωθεί και επισήμως η υποψηφιότητα του Μπάιντεν. 

ΗΠΑ - Ντιμπέιτ - Τραμπ - Μπάιντεν - Debate

Στην αρχή του ντιμπέιτ ο Μπάιντεν έκανε μια παύση την ώρα που μιλούσε για το σύστημα Υγείας και τη φορολογική μεταρρύθμιση και έμοιαζε σα να έχει χάσει τον ειρμό του. 

Η φορολογική μεταρρύθμιση θα φέρει περισσότερα χρήματα «για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κάθε άνθρωπος θα είναι επιλέξιμος για αυτό που κατάφερα να κάνω με, με την covid, συγνώμη, με την αντιμετώπιση όλων όσων είχαμε να κάνουμε», είπε ο Μπάιντεν, κάνοντας μια παύση για να προσθέσει «επιτέλους νικήσαμε το Medicare». 

O Τραμπ σχολίασε ότι ο Μπάιντεν δεν έχει ειρμό και κάποια στιγμή είπε: «Ειλικρινά δεν ξέρω τι είπε στο τέλος αυτής της πρότασης. Νομίζω ότι ούτε ο ίδιος ξέρει». 

Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί ανησυχούν, δήλωσε εργαζόμενη στο Κογκρέσο. Η ίδια πρόσθεσε ότι ο γερουσιαστής για τον οποίο εργάζεται «κάθεται με άλλα σημαντικά στελέχη και πανικοβάλλεται». 

Ο Ντέιβιντ Άξελροντ, βασικός σύμβουλος στρατηγικής του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στο CNN: «Θα υπάρξουν συζητήσεις για το αν θα πρέπει να συνεχίσει». 

Την ώρα που ο Μπάιντεν δυσκολευόταν να τα βγάλει πέρα, ο Τραμπ έκανε αβάσιμες και συχνά αναληθείς δηλώσεις για σειρά θεμάτων, όπως ότι οι Δημοκρατικοί στηρίζουν τις παιδοκτονίες και ότι οι μετανάστες έχουν προκαλέσει κύμα εγκληματικότητας. 

ΗΠΑ - Ντιμπέιτ - Τραμπ - Μπάιντεν - Debate

«Ο Τραμπ είναι ο Τραμπ, κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα του είναι μ…ίες. Αλλά ο Μπάιντεν ακούγεται γέρος. Και χαμένος. Και αυτό θα μετρήσει περισσότερο από οτιδήποτε. Μέχρι στιγμής αυτό είναι ένας απόλυτος εφιάλτης για τον Μπάιντεν», δήλωσε ο Τζο Γουόλς υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών το 2020 στο Χ. 

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο 78χρονος Τραμπ -- οι δύο γηραιότεροι υποψήφιοι για την προεδρία στην ιστορία των ΗΠΑ-- δέχονται πιέσεις να αποδείξουν ότι είναι σωματικά και πνευματικά ικανοί για τα καθήκοντα του προέδρου. 

Η τηλεμαχία έγινε την ώρα που οι ΗΠΑ μοιάζουν βαθιά πολωμένες, με τους ψηφοφόρους να ανησυχούν βαθιά για την αμερικανική πολιτική. Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων δήλωσαν σε δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos τον Μάιο ότι ανησυχούν ότι μετά τις εκλογές θα ξεσπάσει βία. 

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Μπάιντεν και Τραμπ στήθος με στήθος, στις πιο αμφίρροπες πολιτείες που συνήθως κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών προηγείται ο Ρεπουμπλικάνος. 

Ωστόσο κανείς από τους δύο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλήςκαι πολλοί Αμερικανοί δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιον θα επιλέξουν. Περίπου το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων λέει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη, ότι κλίνει προς έναν τρίτο υποψήφιο ή ότι δεν θα ψηφίσει, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos.

ΗΠΑ - Ντιμπέιτ - Τραμπ - Μπάιντεν - Debate

Σε συχνά υψηλούς τόνους, με αναφορές για ψέματα και fake news, κόντρα για το ποιος από τους δύο υπήρξε «ο χειρότερος Πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ» και με απαντήσεις σε μια σειρά απο ερωτήματα για την οικονομία, την εσωτερική πολιτική με αιχμή το Μεταναστευτικό, την Υγεία και τις αμβλώσεις, αλλά και με κόντρες για την εξωτερική πολιτική, διεξήχθη η πρώτη τηλεμαχία των δύο υποψηφίων για την Προεδρία των ΗΠΑ, στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για ζητήματα που αφορούν από την πολιτική και την οικονομία, μέχρι σκάνδαλα που ταλάνισαν τους δύο πολιτικούς, αλλά και για την κατάσταση της υγείας τους, με αιχμή την μεγάλη ηλικία τους, σε ένα ντιμπέιτ που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, αλλά ολόκληρος ο πλανήτης.

Η τηλεοπτική συζήτηση που φιλοξένησε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, είχε αρκετές επιθέσεις επί προσωπικού και συχνά με φράσεις και επιχειρήματα που δεν αιτιολογούνται επαρκώς, κυρίως από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ προβληματισμό προκάλεσε η παρουσία του Τζο Μπάιντεν, αναφορικά με την ηλικία και την κατάσταση της πνευματικής διαύγειας του, καθώς συχνά δεν θυμόταν ακριβώς τι ήθελε να πει και άφηνε φράσεις χωρίς να τις ολοκληρώνει, σε μια τηλεμαχία στην οποία διεκδικεί την θέση του "πλανητάρχη" για άλλα 4 χρόνια. 

Σύμφωνα με το επιτελείο του, ο Τζο Μπάιντεν υποφέρει από ένα κρύωμα, γι΄ αυτό και η φωνή του δεν ήταν πολύ δυνατή στην διάρκεια του ντιμπέιτ, προσπαθώντας να περιορίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε η συνολική εμφάνιση του νυν Προέδρου των ΗΠΑ στην τηλεμαχία.

Αναλυτές στις ΗΠΑ, λόγω όλων των παραπάνω, εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσον θα γίνει το δεύτερο debate, που ειναι προγραμματισμένο για τις 10 Σεπτεμβρίου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ έγινε ντιμπέιτ μεταξύ ενός εν ενεργεία προέδρου και ενός πρώην προέδρου. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι οι κ. Μπάιντεν και Τραμπ δεν έδωσαν τα χέρια, όταν βρέθηκαν στην σκηνή για να πάρουν τις θέσεις τους για το ντιμπέιτ.

Debate - Τραμπ - Μπάιντεν

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την οικονομία και ειδικότερα την ακρίβεια στις ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε για την ακρίβεια και την αγοραστική δύναμη του μέσου Αμερικανού πολίτη, απαντώντας ότι παρέλαβε χάος και «καμένη γη» από την διακυβέρνηση Τραμπ και κάνοντας αναφορές για κακή πορεία της οικονομίας ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Στην δική του τοποθέτηση, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είχαν την καλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία χτυπήθηκε από την πανδημία, λέγοντας ότι πλέον έχει χτυπηθεί και από τον πληθωρισμό, ενώ ο Τζο Μπάιντεν παρέλαβε μηδενικό πληθωρισμό, όπως είπε.

Ακολούθως, Τραμπ και Μπάιντεν ρωτήθηκαν για τα τεράστια ελλείμματα, ύψους τρισεκατομυρίων δολαρίων που άφησαν επί των διακυβερνήσεών τους και στις τοποθετήσεις τους αλληλοκατηγορήθηκαν για το τεράστιο χρέος στις ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για εκτεταμένη μείωση φόρων «που βοήθησαν περισσότερο τους ήδη πλούσιους» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να στηρίξουν περισσότερο το σύστημα Υγείας. Ο Τραμπ κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι ορδές παράτυπων μεταναστών βρήκαν κάλυψη στο εθνικό σύστημα υγείας των ΗΠΑ και στερούν πολλά κονδύλια από τους σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς. 

Debate Μπάιντεν - Τραμπ

Ερωτηθέντες για τις αμβλώσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι δικαστές που διόρισε «σκότωσαν» την απόφαση Roe Vs Wade και ότι η διακυβέρνηση του επέστρεψε την δύναμη στους πολίτες και πλέον κάθε Πολιτεία αποφασίζει χωριστά, υποστηρίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί θέλουν να σκοτώνονται τα παιδιά ακόμη και μετά από την γέννησή τους. Ο Τζο Μπάιντεν ανταπάντησε πως οι Δημοκρατικοί αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών, για το δικαίωμα στην άμβλωση των γυναικών που πέφτουν θύματα βιασμού και επεσήμανε ότι δεν μπορεί οι νομοθέτες να ορίζουν τα θέματα για τις αμβλώσεις, αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τις αποφάσεις των γιατρών και των εγκύων. Παίρνοντας πάλι τον λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ, με έντονες αρνητικές αναφορές στο Μεταναστευτικό, είπε ότι οι Αμερικανίδες πέφτουν θύματα βιασμού και δολοφονίας από τους μετανάστες που φέρνει στην χώρα ο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα τρία τρίμηνα λέγοντας οτι υπάρχει χρονικό όριο και στο πρώτο τρίμηνο επιλέγει η γυναίκα, στο δεύτερο τρίμηνο μπορεί να επιλέξει ο γιατρός και στο τρίτο τρίμηνο ο γιατρός με δικαστική επιτροπή για περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει πως ο Μπάιντεν «ζητάει να βγάζουν τα μωρά από την μήτρα των μητέρων τους στον ένατο μήνα και να δολοφονούν τα παιδιά μόλις βγαίνουν από την μήτρα», με τον νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ να αντιδρά στα λόγια του προκατόχου του.

Debate Μπάιντεν - Τραμπ

Τα επόμενα ερωτήματα των δημοσιογράφων του CNN αφορούσαν το Μεταναστευτικό με τον Τζο Μπάιντεν να υποστηρίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεινε παιδιά σε κλουβιά και τα χώριζε από τους γονείς τους και ισχυρίστηκε ότι η διακυβέρνηση του έκανε τα σύνορα πιο ασφαλή σε σχέση με εκείνη του Τραμπ. Απαντώντας, ο Ντ. Τραμπ είπε ότι επί προεδρίας του τα σύνορα ήταν πιο ασφαλή από ποτέ, ενώ πλέον τα σύνορα των ΗΠΑ είναι διάτρητα και ότι μετανάστες ζουν σε ξενοδοχεία 5 αστέρων στη Νέα Υόρκη. Κόντρα υπήρξε και για τους βετεράνους των ΗΠΑ και την αντιμετώπιση τους από το Κράτος επί των ημερών Τραμπ και επί της περιόδου Μπάιντεν.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα ανά τον πλανήτη, οι δύο υποψήφιοι για την Προεδρία των ΗΠΑ ρωτήθηκαν τόσο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όσο και για όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και στην Λωρίδα της Γάζας. Αμφότεροι οι συμμετέχοντες στο debate μίλησαν για τις αποτυχίες του αντιπάλου τους σε πολέμους, όσο βρίσκονταν στο «τιμόνι» των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε αν είναι αποδεκτοί από εκείνον οι όροι του Πούτιν, ήτοι να διατηρήσει η Ρωσία τις περιοχές που έχει προσαρτήσει στην Ουκρανία και η Ουκρανία να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ. Αποκρίθηκε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα σεβαστεί έναν πρόεδρο δυναμικό, που θα λειτουργεί αντίθετα από την στάση του Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι ούτε η Ρωσία θα είχε κάνει την εισβολή στην Ουκρανία ούτε η Χαμάς θα είχε κάνει ότι έκανε στο Ισραήλ, εάν ήταν εκείνος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Δεν έχω ακούσει τόσες πολλές χαζομάρες μαζεμένες σε τόσο λίγο χρόνο», απάντησε ο Τζο Μπάιντεν. Αφού επέμεινε η συντονίστρια, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως «δεν είναι αποδεκτοί οι όροι του Πούτιν. Όμως, κάθε φορά που έρχεται ο Ζελένσκι εδώ φεύγει με 60 δισεκατομμύρια. Είναι ο καλύτερος πωλητής του κόσμου. Εγώ θέλω να σταματήσει ο πόλεμος». Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας θέλει να ανασυστήσει την «Σοβιετική αυτοκρατορία» και πως «όσο πιο πολύ χώρο του δώσεις τόσο πιο πολύ χώρο θα πάρει», προσθέτοντας ότι «δεν δίνουμε χρήματα στην Ουκρανία σε αυτή τη φάση, αλλά όπλα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ».

Σε άλλο σημείο του ντιμπέιτ, ο Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε τον ρόλο των ΗΠΑ ως στρατιωτικής δύναμης και κατηγόρησε τον Τραμπ πως είπε στον Πούτιν «κάνε ο,τι θες με την Ουκρανία». Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε ότι «ο Πούτιν δεν θα πάρει ποτέ τίποτα από μένα. Με αυτόν (ενν. τον Μπάιντεν), ο Πούτιν θα πάρει την Ουκρανία», χρεώνοντας τα αποτελέσματα του πολέμου στον Μπάιντεν.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς και οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι των ΗΠΑ δήλωσαν πως είναι στο πλευρό του Ισραήλ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αποκαλεί τον Τζο Μπάιντεν «Παλαιστίνιο και μάλιστα αδύναμο Παλαιστίνιο».

Σε ερώτηση για την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να αποφύγει να απαντήσει, ωστόσο σε νεότερο ερώτημα αποκρίθηκε ότι η τότε πρόεδρος της Βουλής, «η Νάνσι Πελόζι ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την 6η Ιανουαρίου». Ο Τζο Μπάιντεν τον κατηγόρησε ότι ποτέ «δεν είπε στους υποστηρικτές του να σταματήσουν και δεν έκανε το παραμικρό. Ο Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα θέλει να τους δώσει χάρη». 

Debate Μπάιντεν - Τραμπ

Συχνά, οι τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ανάγκαζαν τον Τζο Μπάιντεν να αρχίσει την ανταπάντηση του με τις φράσεις «Είναι όλα ψέματα. Δεν έχει πει τίποτα αληθινό», ενώ ο Ντ. Τραμπ επαναλαμβάνει διαρκώς ότι ο Τζ. Μπάιντεν είναι ο χειρότερος Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ και πως οι μετανάστες θα καταστρέψουν το σύστημα Υγείας και κοινωνικής πρόνοιας των ΗΠΑ.

Σε ότι αφορά τα σκάνδαλα με «πρωταγωνιστές» τους ίδιους ή μέλη των οικογενειών τους, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι ο γιός του Τζο Μπάιντεν έχει καταδικαστεί για αδίκημα. Στην δική του πολύκροτη υπόθεση για την Στόρμι Ντάνιελς, στην κατηγορία του νυν Προέδρου των ΗΠΑ ότι «κοιμήθηκες με μια πορνοστάρ όταν η γυναίκα σου ήταν 9 μηνών έγκυος», ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε πως έχει κάνει σεξ με την πορνοστάρ και αποκάλεσε τον δικαστή «Δημοκρατικό» που ήθελε την δίωξη του για πολιτικούς λόγους, με τον Τζο Μπάιντεν να τονίζει πως «Υπάρχει μόνο ένα άτομο εδώ που έχει καταδικαστεί για κακούργημα και τον κοιτάζω αυτή τη στιγμή».

ΗΠΑ - Ντιμπέιτ - Τραμπ - Μπάιντεν - Debate

Εν συνεχέια, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως ανασύστησε την αστυνομία στη χώρα, λέγοντας πως όλοι οι αστυνομικοί ψηφίζουν τον ίδιο για την προεδρία των ΗΠΑ και συνέχισε λέγοντας ότι οι μετανάστες παίρνουν τις δουλειές των μαύρων και των ισπανόφωνων.

Για την κλιματική κρίση ανέφερε πως πως «Θέλω καθαρό νερό» και «καθαρό αέρα» και πως οι «στατιστικολόγοι μου, μου έδωσαν τα στοιχεία πως επί των ημερών μου, είχαμε την πιο καθαρή ατμόσφαιρα και το καλύτερο νερό». Ο Τζο Μπάιντεν απάντησε ότι «έχουμε ήδη κάνει σωστές πολιτικές για το κλίμα, αλλά ο Τραμπ μας έβγαλε από τις συνθήκες για το Κλίμα. Παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές και πως θα έχει μειώσει την ρύπανση στο μισό έως το 2030.

Μεγάλη ήταν η σύγκρουση των δύο υποψηφίων για τα φάρμακα, την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, με τον Τζο Μπάιντεν να αναφέρει πως «εμείς θα κάνουμε τους πλούσιους να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους», λέγοντας ότι οι πολιτικές του Τραμπ ήταν ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με αμφότερους να κατηγορούνται ως ψεύτες.

Debate - Τραμπ - Μπάιντεν

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν ότι καταστρέφει την Υγεία, λόγω των μεταναστών, που «μένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία και παίρνουν τα δικαιώματα των Αμερικανών όσο αφορά την υγεία και παίρνουν δωρεάν ασφάλεια υγείας». 

Ο Μπάιντεν ανέφερε μια ψηφοφορία ειδικών που ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ ως τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, με εκείνον να απαντά πως είναι ο καλύτερος Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το επόμενο ερώτημα αφορούσε τις οικογένειες και το κόστος ανατροφής ενός παιδιού, που είναι υψηλότερο από το μέσο ενοίκιο, ωστόσο ο Ντόναλτν Τραμπ ανάλωσε τον χρόνο της απάντησης του λέγοντας ότι «ο Τζο Μπάιντεν δεν απέλυσε ποτέ κανέναν. Η χώρα μας καταστρέφεται και εσύ δεν έχεις απολύσει έναν στρατιωτικό ή κάποιον συνοριοφύλακα, που έχουν μπει 18 εκατομμύρια ξένοι και καταστρέφουν τη χώρα μας». Ο Τζο Μπάιντεν απάντησε ότι «είμαστε η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο και κανείς δεν τα βάζει με εμάς. Ο Τραμπ είναι ο χειρότερος Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ» και συνέχισε αναλύοντας το σχέδιό του για το κόστος ανατροφής των παιδιών.

Ο Τραμπ ανταπάντησε ότι «κανείς δεν έχει κόψει φόρους σαν εμάς. Θα πληρώνετε όλοι μεγαλύτερους φόρους. Κόβοντας τους φόρους δημιουργήσαμε περισσότερες θέσεις εργασίας» και ο Μπάιντεν αντέλεξε «εμείς δεν θα αυξήσουμε τους φόρους για τους μικρομεσαίους. Οι φόροι θα αυξηθούν με τον Τραμπ κατά 2.000 δολάρια, μόνο από το κόστος τροφίμων. Ο Τραμπ θα χρεοκοπήσει την χώρα».

Debate - Τραμπ - Μπάιντεν

Σε ερώτηση για την ηλικία και την κατάσταση της υγείας τους, ο Τζο Μπάιντεν είπε «κάποτε ήμουν από τους νεότερους στην πολιτική. Ο Τραμπ είναι μόλις τρία χρόνια νεότερος από εμένα» και άρχισε να αναφέρεται στο έργο του, σε συνδυασμό με την ηλικία του, βάλλοντας κατά του Τραμπ ότι «αναφέρει τις ΗΠΑ ως μια αποτυχημένη χώρα. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν μας βλέπει έτσι».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην δική του απάντηση, αναφέρθηκε στην υγεία του και στο πόσο καλά αισθάνεται, λέγοντας πως έχει πάρει και δύο βραβεία στο γκολφ, ευρισκόμενος σε τέλεια φόρμα, ενώ στρέφοντας τα βέλη του προς τον Τζο Μπάιντεν προσέθεσε ότι «έκανα τεστ γνωσιακής λειτουργίας και είναι σε τέλεια φάση». Παίρνοντας πάλι τον λόγο, ο Τζο Μπάιντεν προκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ σε αγώνα γκολφ.

ΗΠΑ - Ντιμπέιτ - Τραμπ - Μπάιντεν - Debate

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είπε ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα «εάν οι εκλογές είναι δίκαιες. Αρκεί να μην είναι απάτη», αναφέροντας εν συνεχεία ότι οι εισβολείς στο Καπιτώλιο ήταν «λίγοι νέοι» και ότι «ο Σι, ο Πούτιν και ο Κιμ-Γιονγκ Ουν δεν σέβονται τον Μπάιντεν και πως ο Μπάιντεν θα οδηγήσει τον κόσμο στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Αμφιβάλλω πως θα το αποδεχθείς», σχολίασε αργότερα ο Τζο Μπάιντεν, επειδή «είσαι τόσο κλαψιάρης», υπενθυμίζοντας πως ο προκάτοχός του δεν είχε παραδεχθεί την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές και συμπληρώνοντας ότι «κάτι έσπασε μέσα σου όταν έχασες την προηγούμενη φορά».

ΗΠΑ - Ντιμπέιτ - Τραμπ - Μπάιντεν - Debate

Στο τέλος του debate δόθηκε χρόνος στους δύο υποψηφίους για να απευθυνθούν απευθείας στους ψηφοφόρους.

Πρώτος μίλησε ο Τζο Μπάιντεν, μετά από ρίψη κέρματος για την σειρά των δύο ανδρών. Ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε την οικονομική του πολιτική, ενώ προαναγγέλει ότι πρέπει να φορολογηθούν επιπλέον οι πλούσιοι, κάτι που τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ακόμη να αυξήσει τις προσπάθειες του για ενίσχυση της Υγείας και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ηλικιωμένων καθώς και ότι σχετίζεται με την φροντίδα των παιδιών.

ΗΠΑ - Ντιμπέιτ - Τραμπ - Μπάιντεν - Debate

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην «υποχώρηση», όπως είπε, από το Αφγανιστάν, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και υποστήριξε πως αν εκείνος ήταν στην εξουσία, το Ιράν δεν θα είχε μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά την Χαμάς. Ισχυρίστηκε ότι οι ξένοι ηγέτες δεν σέβονται τον Τζο Μπάιντεν και ότι αν εκείνος ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα είχε συμβεί ποτέ η εισβολή στην Ουκρανία. Όπως πολλές φορές έκανε στην διάρκεια της τηλεμαχίας κατηγόρησε τους μετανάστες ότι καταστρέφουν την χώρα και υποσχέθηκε να κάνει την Αμερική ξανά «μεγάλη». 

Ειδήσεις σήμερα

Copa America: Η Ουρουγουάη “ισοπέδωσε” την Βολιβία (βίντεο)

Ενδοοικογενειακή βία: Δικάζεται ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ για τις απειλές στην σύντροφο του

Φωτιά: Πολύ υψηλός κίνδυνος την Παρασκευή σε 5 Περιφέρειες (χάρτης)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)