Κοινωνία

27 Ιουνίου 2024 18:11

Κεφαλλονιά: Αθώος κηρύχτηκε εποχικός πυροσβέστης που είχε ομολογήσει 6 εμπρησμούς

Τι ισχυρίστηκε ο άνδρας προκειμένου να ανακαλέσει την ομολογία του. Σε ποιες άλλες νομικές ενέργειες προχωρά. Ποιο το ιστορικό της υπόθεσης.

Κεφαλλονιά: Αθώος κηρύχτηκε εποχικός πυροσβέστης που είχε ομολογήσει 6 εμπρησμούς
-

Η είδηση είχε προκαλέσει “σάλο” πανελλαδικά, αφού τον Αύγουστο 2023 στην Κεφαλονιά, εποχικός πυροσβέστης συνελήφθη για εμπρησμό, ομολόγησε συνολικά 6 εμπρησμούς στο νησί και τελικά τον Σεπτέμβριο με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών προφυλακίστηκε. Έμεινε στη φυλακή μέχρι και τις 19 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία δικάστηκε από το Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, ισχυρίστηκε πως αθώος και πως του υφάρπαξαν την ομολογία με δόλιο τρόπο και αθωώθηκε. Μάλιστα κατέθεσε αγωγή στον αρχιπυροσβέστη ο οποίος κατέθεσε μάρτυρας κατηγορίας στο Δικαστήριο, του ζητά αποζημίωση 250.000 ευρώ και παράλληλα θα επιδιώξει να αποζημιωθεί για τον χρόνο κράτησής του στις φυλακές.

Όπως μεταδίδει η ενημερωτική ιστοσελίδα της Δυτικής Ελλάδας flamis.gr, η φωτιά είχε μπει σε δασική έκταση στην περιοχή Αγίας Ειρήνης Κεφαλληνίας. Σύμφωνα με τις καταθέσεις, ο εποχικός πυροσβέστης ήταν σε ένα όχημα της Πυροσβεστικής μαζί με συνάδελφό του και 10 λεπτά μετά από απομόνωσή του σε συγκεκριμένο σημείο στο δάσος “για λόγους σωματικής ανάγκης”, όπως ισχυριζόταν, ξέσπασε φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο. Κάτι το οποίο με βάση όσα κατέθεσαν πυροσβέστες, είχε συμβεί και το 2021, και πάλι με το ίδιο «κόλπο».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την σύλληψή του, το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών, εξέδωσε ανακοίνωση: «Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την εμπλοκή εποχικού πυροσβέστη σε εμπρησμούς στο νησί της Κεφαλονιάς. Πράξη απαράδεκτη που δε συνάδει με τη προσφορά και την ανιδιοτέλεια των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος. Όπως είναι φυσικό απαιτούμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης ώστε να μην υπάρχουν σκιές και εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες, να υπάρξει η παραδειγματική τιμωρία με την αυστηρότερη των ποινών προς αποφυγήν επανάληψης τέτοιων απαράδεκτων φαινομένων όπου αμαυρώνουν τον θεσμό που υπηρετούμε. Ένα μεμονωμένο περιστατικό δεν μπορεί και ούτε πρέπει να αναιρέσει το ύψιστο έργο που προσφέρουν οι Έλληνες Πυροσβέστες, όπου τις περισσότερες φορές των περιπτώσεων, υπερβαίνουμε τα όρια του καθήκοντος εκθέτοντας τη ζωή μας σε κίνδυνο για να προστατέψουμε τον συνάνθρωπο, το περιβάλλον, τις ιδιωτικές και τις δημόσιες περιουσίες».

Στην απολογία του ο 43χρονος δήλωσε αθώος και όσον αφορά στην ομολογία του στο Ανακριτικό της Πυροσβεστικής (είχε κατέβει κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού από την Αθήνα) ισχυρίστηκε πως τον πίεσαν λέγοντάς του «υπόγραψε την ομολογία αν θες να είσαι ελεύθερος να πας να δεις τα παιδιά σου». Ο συνήγορός του εγείρε τον ισχυρισμό πως ο 43χρονος είναι σχεδόν αγράμματος, καθώς επίσης πως άλλο κείμενο του διάβασαν και άλλο του έδωσαν να υπογράψει. Πάντως κατά τους Πυροσβέστες, η ομολογία εκ μέρους του είχε υπάρξει αναλυτική και λεπτομερής.

Ειδήσεις σήμερα:

Σκόνταψε σε διάδρομο γυμναστηρίου και έπεσε... από τον τρίτο όροφο, χάνοντας την ζωή της (βίντεο)

Δούκας - Χριστοδουλάκης για ΠΑΣΟΚ: Πάμε, να το κάνουμε ξανά ψυχή της δημοκρατικής παράταξης 

Βόλος: 68χρονη κατήγγειλε τον σύντροφο της για βιασμό… που ονειρεύτηκε

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)