Κοινωνία

22 Ιουνίου 2024 23:34

Άνδρος – φωτιά: Νύχτα αγωνίας με το φόβο της αναζωπύρωσης

Σπίτια και μαγαζιά έκαψαν στο πέρασμά τους οι φλόγες. Πού βρίσκονται οι διάσπαρτες εστίες και ποιοι οι φόβοι των ντόπιων για τη διάρκεια της νύχτας που δεν θα πετούν τα εναέρια μέσα.

Άνδρος – φωτιά: Νύχτα αγωνίας με το φόβο της αναζωπύρωσης
-

Η μεγάλη φωτιά στην Άνδρο που μαίνεται από το μεσημέρι και επεκτάθηκε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων παρουσιάζει μια βελτιωμένη εικόνα, αλλά ακόμα υπάρχει ανησυχία αφού υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, ενώ τη νύχτα δεν θα πετάνε τα εναέρια μέσα.

Στο πέρασμά της η φωτιά έκαψε σπίτια αλλά και επαγγελματικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων ένα οινοποιείο και μία ταβέρνα.

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, η κατάσταση είναι τραγική. Φυσάνε δαιμονισμένα οι άνεμοι, η φωτιά εξαπλώνεται με ρυθμούς πάρα πολύ γρήγορους. Είναι πάρα πολλά σπίτια στην περιοχή, προσπαθούμε έχουν μπει τα παιδιά πολλές φορές μέσα σε σπίτια και σβήνουν τις φωτιές από τους κήπους», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης.

Οι ρίψεις από τρία ελικόπτερα είναι συνεχείς, ενώ όπως ανέφερε ο δήμαρχος υπάρχουν ακόμα «πολλές μικρές διάσπαρτες εστίες παντού γύρω γύρω. Σε πολλά σημεία βλέπουμε καπνούς ακόμη. Κατά τις 7 το απόγευμα έφτασαν στο νησί ενισχύσεις από την Αθήνα και συγκεκριμένα πέντε οχήματα με 19 πυροσβέστες».

Η εικόνα της φωτιάς ήταν καλύτερη νωρίς το βράδυ, όχι όμως αρκετά καλή για να πει κανείς ότι δεν υπάρχει ανησυχία ακόμα.

Η ανακοίνωση του Δήμου Άνδρου

Μετά την επιχείρηση ο Δήμος Άνδρου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα διάσπαρτα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς σε χωριά της Κοινότητας Λαμύρων (Υψηλού, Στραπουργιές, Μεσσαθούρι) της Άνδρου έχουν περιοριστεί, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΣΕΔΑ, των χειριστών εναερίων μέσων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άνδρου, του Λιμενικού, φορέων της Άνδρου και εθελοντών πολιτών.

Οι προσπάθειες για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς συνεχίζονται από επίγειες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν από την Αττική, καθώς αντιμετωπίζονται αναζωπυρώσεις.

Στη μάχη για την κατάσβεση συνολικά επιχείρησε η Πυροσβεστική, ο ΣΕΔΑ με πυροσβέστες και οχήματα.

Από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς και σε συνεννόηση με τους επικεφαλής των αρμόδιων αρχών ήταν η Πολιτική Προστασία του Δήμου, ο Δήμαρχος Άνδρου, η Έπαρχος Άνδρου και Αντιδήμαρχοι.

Ευχαριστούμε τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό κ. Ευάγγελο Τουρνά και το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την καθοριστική συμβολή τους. Με τη συνδρομή τους, στέλνοντάς μας δυο αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, βοήθησαν καταλυτικά στο να τεθεί υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Επαρχείο Άνδρου, με εντολή του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, θα είναι σε ετοιμότητα δύο ελικόπτερα για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.

Για τα δίκτυα νερού και ρεύματος, σας γνωρίζουμε ότι λόγω πρόκλησης βλαβών:

  • Διακοπή νερού υπάρχει σήμερα (εργασίες σε εξέλιξη) γύρω από την περιοχή Μποζάκη.
  • Χωρίς ρεύμα θα παραμείνει (οι εργασίες για την αποκατάσταση είναι σε εξέλιξη) η περιοχή Υψηλού – μόνο στο τμήμα γύρω από την οικία Ζουγανέλη».

Ανδρος φωτιά

Ανδρος φωτιά

Ανδρος φωτιά

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή σε Αττική και Εύβοια (χάρτης)

Ενδοοικογενειακή βία - Χρυσοχοΐδης: 338 συλλήψεις στην Κρήτη το πρώτο 5μηνο του 2024

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: “Σαρώνει” τα μετάλλια η Ελλάδα

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)