Κοινωνία

21 Ιουνίου 2024 12:11 Τελευταία ενημέρωση : 21 Ιουνίου 2024 15:42

Μεγαλόπολη: Φωτιά κοντά σε σπίτια (βίντεο)

Εστάλη μήνυμα από το 112. Επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης και εναέρια μέσα κινητοποιήθηκαν άμεσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Μεγαλόπολη: Φωτιά κοντά σε σπίτια (βίντεο)
-

Φωτιά κοντά στο λατομείο της Μεγαλόπολης, ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική, στις τοπικές Αρχές και στους κατοίκους της περιοχής.

Η πυρκαγιά μαίνεται κοντά σε σπίτια του χωριού Χωρέμη και στις 12:12 εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχη να απομακρυνθούν, κινούμενοι προς την Βελιγοστή.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 25 πυροσβέστες και ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ δόθηκε εντολή σε τρία εναέρια μέσα να σπεύσουν στην περιοχή και να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε ήδη εντολή για ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης. 

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, με ριπές ανέμων να φθάνουν τα 7-8 μποφόρ.

Σε μεγάλη ετοιμότητα βρίσκονται σήμερα Παρασκευή 21.06 οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς εκτιμάται ως πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης φωτιάς σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, στην περιφέρεια της Αττικής η επικινδυνότητα θα βρίσκεται στο «κόκκινο». Ακολουθούν σε επικινδυνότητα οι περιφέρειες:

  • Πελοποννήσου,
  • Δυτικής Ελλάδος (Ηλεία, Αχαΐα),
  • Στερεάς Ελλάδας (Φωκίδα, Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια) και
  • Βορείου Αιγαίου (Λέσβος και Χίος).

Δείτε τον χάρτη με τις περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο για εκδήλωση φωτιάς:

Αττική - Φωτιές - Κίνδυνος

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ( https://civilprotection.gov.gr ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια φωτιάς.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Κλειστά τα πάρκα της Αττικής – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε άλση και δάση

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα 21.06 τα πάρκα και τα άλση που βρίσκονται στην ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, εξαιτίας του ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, «ένα από τα προληπτικά μέτρα του εφαρμόζεται κατά την αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, είναι το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας  οχημάτων και παραμονής εκδρομέων- περιπατητών σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής».

Ο καιρός σήμερα

Γενικά αίθριος θα είναι την Παρασκευή ο καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Στα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων και βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει τους 36 με 38 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά 7 και πιθανώς πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά του νομού η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός αναμένεται αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 και τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και στη Θράκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 39 βαθμούς και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 38 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 36 με 37 βαθμούς και κατά τόπους τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στις Κυκλάδες τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Στα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων και από αργά το απόγευμα αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Copa America: Ο “Μέσι” χάρισε την πρώτη νίκη στην Αργεντινή (εικόνες)

ΗΠΑ: Τρανς δολοφόνησε τους γονείς της, που αντιδρούσαν στην φυλομετάβασή της (βίντεο)

"Ελπίδα": Ακτινολόγος μπήκε με εγκαταλελειμμένο βρέφος στον αξονικό τομογράφο - Συγκινεί η ανάρτηση της (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)