Κόσμος

21 Ιουνίου 2024 11:45 Τελευταία ενημέρωση : 21 Ιουνίου 2024 18:47

Φονικές φωτιές στην Τουρκία (εικόνες)

Γρήγορα εξαπλώθηκε σε τουρκικές επαρχίες η φωτιά, προκαλώντας θανάτους πολιτών.

Φονικές φωτιές στην Τουρκία (εικόνες)
-

(εικόνα αρχείου)

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίσθηκαν σε δασικές πυρκαγιές που επεκτάθηκαν πλήττοντας χωριά στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας.

«Υπήρξαν πέντε νεκροί και 44 τραυματίες, οι 10 από τους οποίους φέρουν σοβαρά τραύματα», στις δύο ζώνες που βρίσκονται κοντά στη Μαρντίν, έγραψε ο υπουργός Φαχρετίν Κοτζά στο X.

Σε εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται μια γιγάντια πυρκαγιά να φωτίζει τον ουρανό και μεγάλα σύννεφα καπνού.

Τέσσερις ομάδες υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και 35 ασθενοφόρα βρίσκονται επιτόπου, διευκρίνισε ο Κοτζά.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ σε ζώνη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου τριάντα χιλιομέτρων νότια του Ντιγιάρμπακιρ και επεκτάθηκε γρήγορα εξαιτίας των σφοδρών ανέμων, πλήττοντας πέντε χωριά, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

«Δυτυχώς τρεις κάτοικοι της περιφέρειας του Ντιγιάρμπακιρ και δύο της περιφέρειας της Μαρντίν έχασαν τη ζωή τους», ανέφερε ο τελευταίος μέσω της X.

Σε δήλωση του  ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ντιγιαρμπακίραναφέρει ότι «προκειμένου να διεξαχθεί αποτελεσματική έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς και τους ισχυρισμούς καθυστέρησης της επέμβασης, υποβλήθηκε αίτημα για ποινική έρευνα στην Γενική Εισαγγελία Τσινάρ του Ντιιγιαρπακιρ για τα εγκλήματα ‘Πρόκλησης θανάτου και τραυματισμού περισσοτέρων από ένα άτομα’, ‘Εσκεμμένη διακύβευση της γενικής ασφάλειας’, ‘Κατάχρηση εξουσίας. Ως Δικηγορικός Σύλλογος του Ντιγιαρμπακίρ, θα παρακολουθήσουμε την έρευνα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, ο Ibrahim Eren, αυτόπτης μάρτυρας είπε: «Είμαι από το χωριό Koksalan. Η φωτιά ξεκίνησε τη νύχτα όταν ξαφνικά ξέσπασε δυνατός άνεμος και ηλεκτρικά καλώδια χτυπήθηκαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να πέσουν σπινθήρες στο γρασίδι. Όταν το γρασίδι πήρε φωτιά και εκδηλώθηκε η καταιγίδα, η φωτιά επεκτάθηκε στις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Οι κάτοικοι του χωριού προσπάθησαν να το σβήσουν με δική τους παρέμβαση. Ενημερώσαμε τα διπλανά χωριά. Καθώς η φωτιά μεγάλωνε, εξαπλώθηκε σε όλα τα χωριά. Ο καθένας έπρεπε να μείνει στο χωριό του. Το περιστατικό ξέφυγε εντελώς. Έχασα 2 στενούς ανθρώπους. Αυτοί ήταν βοσκοί. Ενώ προσπαθούσαν να σώσουν τα πρόβατά τους από τη φωτιά, πιάστηκαν και αυτοί στη φωτιά. Τα ζώα μας χάθηκαν. Δυστυχώς έχασαν και τη ζωή τους. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα τέτοιο πράγμα όπως μια πυρκαγιά από καλαμιές. Είμαι από τους πρώτους αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού. Το παιδί μου με προειδοποίησε ότι τα καλώδια ακουμπούσαν το ένα το άλλο και θα ξεσπούσε φωτιά, οπότε όταν έβγαλα το κεφάλι μου από το παράθυρο, αυτές οι σπίθες έπεσαν στο έδαφος. Η φωτιά εξαπλώθηκε σε όλο το χωριό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Ειδήσεις σήμερα:

Διασύνδεση των POS με τις Ταμειακές Μηχανές - ΑΑΔΕ: 22 ερωτήσεις και απαντήσεις

Copa America: Ο “Μέσι” χάρισε την πρώτη νίκη στην Αργεντινή (εικόνες)

ΗΠΑ: Τρανς δολοφόνησε τους γονείς της, που αντιδρούσαν στην φυλομετάβασή της (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)