Κοινωνία

19 Ιουνίου 2024 09:49 Τελευταία ενημέρωση : 19 Ιουνίου 2024 15:32

Φωτιά στην Νάξο: Μήνυμα του 112 για εκκένωση περιοχών

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν ριχτεί στην μάχη με τις φλόγες. Τι αναφέρει το μήνυμα του 112 προς κατοίκους και επισκέπτες.

Φωτιά στην Νάξο: Μήνυμα του 112 για εκκένωση περιοχών
-

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική, τις τοπικές Αρχές και στους κατοίκους της Νάξου για φωτιά που ξέσπασε στο νησί, στην περιοχή της Μουτσούνας.

Οι πύρινες γλώσσες έχουν ξεπηδήσει σε χορτολιβαδική έκταση.

Στην περιοχή επιχειρούν 1 ελικόπτερο, 3 οχήματα της Πυροσβεστικής και 6 πυροσβέστες.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι έντασης 6-7 και τοπικά έως 8 μποφόρ, σύμφωνα με το δελτίο καιρού της ΕΜΥ.

Στη σύλληψη ενός άνδρα προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές για την πυρκαγιά συνελήφθη ένας άνδρας στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ως υπαίτιος από αμέλεια, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σε ενημέρωση ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πυρονόμος, Νίκος Πάστρας.

Το πρωί της Τετάρτης μάλιστα ενεργοποιήθηκε το 112, στέλνοντας μύνημα σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Μουτσούνα, να εγκαταλείψουν την περιοχή μετακινούμενοι προς την Απείραθο.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της Πυροσβεστικής, η φωτιά οροθετήθηκε και βρίσκεται υπό έλεγχο.

Εν τω μεταξύ, βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά που ξέσπασε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Ζεφύρια της Μήλου, κοντά στο αεροδρόμιο, για την οποία χθες εκδόθηκε μήνυμα του 112 προς όσους βρίσκονται στην παραλία Τσιγκράδο καλώντας τους να απομακρυνθούν προς Προβατά.

Σε ύφεση είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, και η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Σοφό Ασπροπύργου Αττικής.

Δασική πυρκαγιά - Φωτιά

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Αττική και Κύθηρα
  • Κεντρική και νότια Εύβοια
  • Αργολίδα και περιοχές Κορινθίας, Λακωνίας και Βοιωτίας
  • Λέσβο, Χίο Ψαρά

Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε αρκετές περιοχές.

Στο «κόκκινο» μπήκαν από τις αρχές της εβδομάδας πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς το φαινόμενο “Hot-Dry-Windy” φέρνει αυξημένη επικινδυνότητα για δασικές πυρκαγιές.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μέσω του ΑΝΤ1, έκανε έκκληση στους πολίτες για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς - 19 Ιουνίου 2024

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός - “Hot Dry Windy”: Αυξημένος κίνδυνος για φωτιές

Καταγγελία - Αχαΐα: Έβγαλαν ζευγάρι από αυτοκίνητο και βίασαν την γυναίκα

Σύζυγος Λύτρα: Το panic button, η πρώην, το απειλητικό μήνυμα και οι μηνύσεις (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)