Πολιτική

14 Ιουνίου 2024 12:23 Τελευταία ενημέρωση : 14 Ιουνίου 2024 14:01

Γεραπετρίτης: Συναντήθηκε με Φιντάν στα Σκόπια

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, συναντήθηκαν στην Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Διαβαλκανικής.

Γεραπετρίτης: Συναντήθηκε με Φιντάν στα Σκόπια
-

Με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη συναντήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος μετέβη στη Σύνοδο Κορυφής φωτογραφήθηκε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη έπειτα από τη συνάντησή τους. 

Τα Βαλκάνια, βασική προτεραιότητα Τουρκίας

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου και σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλούνται τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Χακάν Φιντάν «θα επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι τα Βαλκάνια, που είναι επίσης γνωστά ως ‘Νοτιοανατολική Ευρώπη’, αποτελούν βασική προτεραιότητα της Τουρκίας τόσο από γεωγραφική, πολιτική και οικονομική άποψη όσο και από την άποψη των ιστορικών, πολιτιστικών και ανθρωπιστικών δεσμών ενώ θα επισημάνει ότι η Τουρκία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Βαλκανίων». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Χακάν Φιντάν «αναμένεται να επισημάνει ότι η διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και ότι η Τουρκία συμβάλλει στις προσπάθειες αποτροπής των εντάσεων στην περιοχή που ενδέχεται να απειλήσουν αυτό το περιβάλλον». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ «υποδεικνύοντας ότι η Τουρκία, ως αντανάκλαση της αποτελεσματικής υποστήριξής της στους διεθνείς μηχανισμούς στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στο Κόσοβο συμβάλει στη διεθνή στρατιωτική παρουσία, όπως στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) και στην Ειρηνευτική Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUFOR), θα σημειώσει ότι η χώρα από τις 10 Οκτωβρίου έχει επιφορτιστεί με επιτυχία τη Διοίκηση της KFOR». 

Ο Χακάν Φιντάν «αναμένεται να κάνει έκκληση προς τις χώρες της περιοχής και τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να ‘υποστηρίξουν την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στη Γάζα’», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Επαφές με ηγέτες πριν την συνάντηση 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Bajram Begaj, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Η συνάντηση κοινοποιήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ ο Αλβανός πρόεδρος Begaj, σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο X, σημείωσε ότι είχαν γόνιμες συνομιλίες με τον υπουργό Φιντάν, για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας. Επίσης Χακάν Φιντάν συναντήθηκε και είχε χειραψία με την 6η Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Gordana Siljanovska-Davkova.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του, τον Υπουργό Εξωτερικών Marko Djuric. Επίσης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Denis Becirovic. Χαιρέτησε επίσης την πρόεδρο του Κοσόβου Vjosa Osmani. 

Ειδήσεις σήμερα:

Εξάρχεια: Επεισόδια και τραυματισμοί αστυνομικών

Ηλεία - Δασκάλα 11χρονης: Ήθελε να γίνει γιατρός για να βοηθά

Βόλος: Έπεσε με το αυτοκίνητο στη θάλασσα κι αρνήθηκε το αλκοτέστ

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)