Οικονομία

11 Ιουνίου 2024 16:33

Τουρκία: Το “φλερτ” της Άγκυρας με τους BRICS

Στη Ρωσία βρίσκεται τουρκικό κυβερνητικό κλιμάκιο, με τον Φιντάν να συναντά τον Πούτιν, στο περιθώριο της Συνόδου των BRICS.

Τουρκία: Το “φλερτ” της Άγκυρας με τους BRICS
-

Τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν αναμένεται να δεχθεί σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο της συνόδου των BRICS  στο Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ήδη ο Χακάν Φιντάν είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, σε δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται: «Ο Υπουργός μας Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Νίζνι Νόβγκοροντ στο περιθώριο της Συνάντησης BRICS».

Κατά τη συνάντηση Φιντάν - Λαβρόφ, αξιολογήθηκε η τελευταία κατάσταση στη Γάζα, συζητήθηκαν διμερείς και περιφερειακές σχέσεις και τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη οικονομικά θέματα που έχουν σημασία για την Τουρκία.

Εκτός από τα μέλη των BRICS, 15 χώρες (Τουρκία, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Λευκορωσία, Αλγερία, Ινδονησία, Καζακστάν, Κούβα, Λάος, Μαυριτανία, Νιγηρία, Ταϊλάνδη, Σρι Λάνκα, Βενεζουέλα και Βιετνάμ) συμμετέχουν  στη σύνοδο BRICS σήμερα, όπου συζητούνται θέματα αειφόρου ανάπτυξης και παγκόσμιας διακυβέρνησης. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε επίσης στη σύνοδο BRICS στο περιθώριο της 10ης Συνόδου Κορυφής των BRICS που πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2018.

BRICS - Ρωσία

Από την 1η Ιανουαρίου, η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία των BRICS από τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής. Η 16η Σύνοδος Κορυφής των BRICS προγραμματίζεται να διεξαχθεί στο Καζάν στις 22-24 Οκτωβρίου.

Θα ενταχθεί η Τουρκίας στους BRICS;

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τους BRICS είναι σημαντικές τόσο όσον αφορά την οικονομική συνεργασία όσο και τον πολιτικό διάλογο. Οι χώρες BRICS μπορούν να προσφέρουν εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες στην Τουρκία, παρέχοντας παράλληλα μια πλατφόρμα για την υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων στη διεθνή σκηνή. Ωστόσο, εάν η Τουρκία ενταχθεί στους BRICS, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και οι σχέσεις της με τη Δύση.

Επί του παρόντος, το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στις BRICS δεν είναι επίσημα στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, ορισμένες πρόσφατες δηλώσεις και εικασίες μπορεί να εξέφρασαν την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS. Ορισμένες δηλώσεις από τη Ρωσία έδειξαν θετική προσέγγιση όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στα BRICS. Ωστόσο, λεπτομέρειες όπως το πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συμμετοχή και αν η Τουρκία θα γίνει δεκτή ως πλήρες μέλος αυτού του οργανισμού δεν είναι σαφείς.

Η πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στους BRICS θα συνδεθεί επίσης με τους στόχους εξωτερικής πολιτικής της χώρας και τη δυναμική των διεθνών σχέσεων.

Ωστόσο, αν και δεν υπάρχει επίσημη απόφαση αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εικασίες ότι η Τουρκία μπορεί να λάβει μέτρα για να ενισχύσει τις σχέσεις της με τους BRICS και να συνεργαστεί στενότερα με αυτόν τον οργανισμό.

Τί είναι οι BRICS;

Οι BRICS είναι ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε από τη Βραζιλία , τη Ρωσία , την Ινδία , την Κίνα και τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και εκλαμβάνεται ως ο αντίπαλος πόλος της Δύσης.  Αυτές οι πέντε χώρες διαδραματίζουν αυξανόμενο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική και συνεργάζονται με το όνομα BRICS.

Ο κύριος σκοπός των BRICS είναι να αυξήσει την οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών και να υπερασπιστεί τα κοινά τους συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται σύνοδοι κορυφής BRICS και παρέχεται συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών σε θέματα όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η μεταφορά τεχνολογίας και ο πολιτικός διάλογος.

Οι χώρες BRICS αντιπροσωπεύουν μεγάλο μερίδιο του παγκόσμιου πληθυσμού και σημαντικό μέρος του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, η επιρροή των BRICS στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική αυξάνεται σταδιακά.

BRICS - Ρωσία

Πότε ιδρύθηκαν οι BRICS;

Οι BRICS είναι μια ιδέα που προτάθηκε για πρώτη φορά από τον οικονομολόγο της Goldman Sachs Jim O'Neill το 2001, σε μια έκθεση που συγκέντρωσε τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης της Βραζιλίας , της Ρωσίας , της Ινδίας και της Κίνας. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και το οικονομικό δυναμικό αυτών των τεσσάρων χωρών τους επέτρεψαν να αυξήσουν την επιρροή τους στην παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, οι BRICS εμφανίστηκαν επίσημα το 2006, με πρωτοβουλία του τότε Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η πρώτη επίσημη σύνοδος κορυφής των BRICS πραγματοποιήθηκε στο Κατερινούπολη της Ρωσίας, στις 16 Ιουνίου 2009. Μετά από αυτή τη σύνοδο κορυφής, η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής έγινε η πέμπτη χώρα με την ένταξη της στους BRICS το 2010.

Ποια είναι τα μέλη των BRICS;

Το BRICS είναι ένα αρκτικόλεξο που σχηματίζεται από τα αρχικά των αγγλικών ονομάτων της Βραζιλίας , της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής. Χρησιμοποιείται για να αναφέρεται στις οικονομίες αυτών των χωρών. Η Νότια Αφρική εντάχθηκε στον όμιλο, ο οποίος αρχικά περιελάμβανε χώρες όπως η Βραζιλία και η Ρωσία, το 2011. Αυτή η ομάδα αναπτυσσόμενων χωρών παρουσίασε γενική συμμετοχή την 1η Ιανουαρίου 2024. Οι BRICS αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 30% της παγκόσμιας χερσαίας έκτασης, το 23% του ΑΕΠ και το 18% του παγκόσμιου εμπορίου. Αυτή η ένωση είναι μια εταιρική σχέση πέντε κορυφαίων αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων χωρών, που βασίζεται σε ιστορικούς δεσμούς φιλίας, αλληλεγγύης και κοινών συμφερόντων. Τα μέλη των BRICS είναι: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.

Ειδήσεις σήμερα:

Ακίρα Έντο: Πέθανε ο βιοχημικός που ανακάλυψε τις στατίνες

Σαντορίνη - Παναθηναϊκός: Οπαδός χτύπησε αθλητή με αμαξίδιο (βίντεο)

Έμφυλη βία: Την χτύπησε με κράνος και απείλησε να διαρρεύσει γυμνές φωτογραφίες της

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)

Τελευταία Videos