Κόσμος

10 Ιουνίου 2024 14:06

Τουρκικά ΜΜΕ: Σε Ξάνθη και Ροδόπη νίκησαν “οι Τούρκοι”

Τι ανέφεραν τα Μέσα Ενημέρωσης της γειτονικής χώρας για τη σαρωτική νίκη του ΚΙΕΦ. Ακραίες δηλώσεις από την επικεφαλής του κόμματος.

Τουρκικά ΜΜΕ: Σε Ξάνθη και Ροδόπη νίκησαν “οι Τούρκοι”
-

Σε πανηγυρικό τόνο και μάλλον με ικανοποίηση υποδέχθηκε όλο, σχεδόν, το φάσμα των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης, την ιδιαίτερα υψηλή επίδοση την οποία κατέγραψε στις Ευρωεκλογές το «Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας», της μουσουλμανικής μεινότητας, στις εκλογικές περιφέρειες Ροδόπης και Ξάνθης.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Άννα Ανδρέου, η «Anadolu» γράφει ότι «στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ελλάδα, το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) που ιδρύθηκε από ‘Τούρκους’ κατάφερε να αναδειχθεί πρώτο σε 2 από τους 3 νομούς της ‘Δυτικής Θράκης’. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, κατόπιν της ανεπίσημης καταμέτρησης του 96% των ψηφοδελτίων, το ΚΙΕΦ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στην Ροδόπη με 36% και στην Ξάνθη με 27%, όπου ζουν κατά πλειοψηφία οι ‘Τούρκοι’. Τα μέλη, οι υποψήφιοι και οι υποστηρικτές του κόμματος που παρακολούθησαν τα αποτελέσματα των εκλογών από τα κεντρικά γραφεία του στην Κομοτηνή πανηγύρισαν με ενθουσιασμό τη νίκη τους με τη συνοδεία παραδοσιακών νταουλιών και κλαρίνων. Η πρόεδρος του κόμματος ΚΙΕΦ, Cigdem Asafoglu, έκανε δηλώσεις στον ανταποκριτή του ΑΑ: ‘Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Ήμασταν σίγουροι για αυτό το αποτέλεσμα, το λέγαμε παντού όπου πηγαίναμε. Και σήμερα ο λαός μας υπερασπίστηκε ξανά τόσο τον αγώνα του όσο και το κόμμα του’. Η Asafoglu υπενθύμισε ότι και το 2014 και το 2019 είχαν αναδειχθεί πρώτο κόμμα στη Ροδόπη και την Ξάνθη και είπε ότι σήμερα στις κάλπες οι ‘Τούρκοι της Δυτικής Θράκης’ έδειξαν την αντίδρασή τους προς την Αθήνα και τις Βρυξέλλες. Η Asafoglu τόνισε ότι οι ψηφοφόροι της μειονότητας ψήφισαν το ΚΙΕΦ παρόλο που γνώριζαν ότι δεν θα μπορέσουν να εκλέξουν βουλευτή λόγω του εκλογικού ορίου του 3% και ανέφερε τα εξής: “Η μειονότητα έστειλε ένα πολύ σοβαρό μήνυμα σε αυτούς που κυβερνούν τη χώρα. Η Αθήνα πρέπει να σταματήσει να παραβλέπει το γεγονός ότι εδώ ζει μια μειονότητα”. Το ΚΙΕΦ, στις ευρωεκλογές του 2014 και του 2019, παρά το γεγονός ότι είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα σε 2 από τους 3 νομούς της ‘Δυτικής Θράκης’, δεν είχε καταφέρει να στείλει βουλευτή στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς δεν είχε καταφέρει να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 3% που ισχύει για το γενικό σύνολο της χώρας. Ο Dr. Sad?k Ahmet, γνωστός για τον αγώνα που έδωσε για τα δικαιώματα των ‘Τούρκων της Δυτικής Θράκης’, το 1989 είχε εκλεγεί ως ανεξάρτητος βουλευτής στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ελλάδα. Στις 24 Οκτωβρίου 1990, η Κυβέρνηση της Ελλάδας προκειμένου να αποτρέψει την εκ νέου εκλογή του Αχμέτ εισήγαγε το εκλογικό όριο του 3% που ισχύει τόσο για τα πολιτικά κόμματα όσο και για τους ανεξάρτητους υποψηφίους”»

Haberler: «Το ΚΙΕΦ που ιδρύθηκε από Τούρκους στην Ελλάδα ήρθε πρώτο στη Δυτική Θράκη»

EnSonHaber & Gazeteoksijen: «Στις ευρωεκλογές το ΚΙΕΦ της Δυτικής Θράκης αναδείχθηκε πρώτο στη Ροδόπη και την Ξάνθη»

Sondakika: «Στην Ελλάδα το τουρκικό κόμμα ΚΙΕΦ αναδείχθηκε πρώτο στη Δυτική Θράκη»

Star: «Μεγάλη επιτυχία από το κόμμα που ίδρυσαν οι Τούρκοι στην Ελλάδα»

Yeni Akit: «Το ΚΙΕΦ της Δυτικής Θράκης θριάμβευσε στις ευρωεκλογές»

Hurriyet: «Η ακροδεξιά ταρακούνησε την Ευρώπη. Ο Μητσοτάκης κέρδισε αλλά με μεγάλη απώλεια. Ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα ήταν η αποχή καθώς σημειώθηκε ρεκόρ στον αριθμό των ψηφοφόρων που δεν προσήλθαν στις κάλπες. Οι Έλληνες ψηφοφόροι αντί να ψηφίσουν κατέβηκαν  στις παραλίες για να δροσιστούν. Όταν είχε ανοίξει το 45% των ψηφοδελτίων, το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπερνούσε το 38,8%. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι έχασε ένα σημαντικό ποσοστό ψήφων προηγήθηκε κατά πολύ των αντιπάλων του με 27,7%».

Σαφής αναφορά σε τουρκική μειονότητα

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας κάνοντας πανηγυρικές δηλώσεις για τα αποτελέσματα του κόμματος, αναφέρθηκε καθαρά σε "Τουρκική Μειονότητα":

Ειδήσεις σήμερα: 

Ευρωεκλογές - Φειδίας Παναγιώτου στον ΑΝΤ1: Αυτό πρέπει να είναι ένας κώδωνας κινδύνου (βίντεο)

Κοινωνικός Τουρισμός - ΔΥΠΑ: Παράταση για την υποβολή των αιτήσεων

Ευρωεκλογές 2024: Η “μάχη” των σταυρών και οι νικητές της κάλπης

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)