Κόσμος

10 Ιουνίου 2024 00:03

Ευρωεκλογές - Βέλγιο: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

Με 90% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί το κόμμα του Open VLD, συγκέντρωσε ποσοστό 5,9%.

Ευρωεκλογές - Βέλγιο: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός
-

Την παραίτηση του υπέβαλε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, μετά την ήττα της παράταξής του στις Ευρωεκλογές.

Με 90% των ψήφων να έχουν καταμετρηθείμ το κόμμα του Open VLD, συγκέντρωσε ποσοστό 5,9%, 2,7% λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. 

«Είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε γρήγορα μια νέα κυβέρνηση, με πλήρεις εξουσίες», πρόσθεσε. «Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι σαφές».

Το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο του Βελγίου, καθώς οι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρου καταποντίστηκαν στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μαζί με τις ευρωεκλογές.

Στο γαλλόφωνο νότιο Βέλγιο, το αποτέλεσμα είναι λιγότερο σαφές, καθώς έχει καταμετρηθεί μικρότερος αριθμός ψήφων, με τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλιστές να διεκδικούν την πρώτη θέση.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες προκειμένου να σφυρηλατηθεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ των κατά κύριο λόγο δεξιών κομμάτων του ολλανδόφωνου βορρά και των πιο αριστερών κομμάτων του γαλλόφωνου νότου.

Η παραίτηση έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, από τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. . Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστών συνιστά κίνδυνο τόσο για τη Γαλλία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τόνισε πως για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σκόπιμο είναι να λάβει τον λόγο ο γαλλικός λαός.

Ειδήσεις σήμερα:

Σύμη - Μάικλ Μόσλεϊ: Τα σενάρια για τον θάνατο του παρουσιαστή του BBC

Ευρωεκλογές - ΑΝΤ1: Ο Λάκης Λαζόπουλος ως “Γύφτος” σατιρίζει την επικαιρότητα (βίντεο)

Ευρωεκλογές - Exit Poll 100%: Τα ποσοστά και οι έδρες των κομμάτων

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)