Πολιτική

01 Ιουνίου 2024 14:58

Πέθανε ο Γιάννης Γκιργκούδης

Ο βίος και η πολιτεία του αγωνιστή του αντιδικτατορικού κινήματος, η πορεία του στα δύσκολα χρόνια των συλλήψεων από τους πραξικοπηματίες και η σύγχρονη δράση του.

Πέθανε ο Γιάννης Γκιργκούδης
-

Tα βαθιά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους συγγενείς του και την οδύνη τους για τον αιφνίδιο θάνατο του συναγωνιστή τους, φυλακισμένου αγωνσιτή του αντιδικατατορικού κινήματος, Γιάννη Γκιργκούδη εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών Δικτατορίας (ΣΦΕΑ 1967–1974).

Γιάννης Γκιργκούδης

«Ο Γιάννης Γκιργκούδης γεννήθηκε το 1944 στο Αιγίνιο Πιερίας. Συμμετείχε στους αγώνες του “15% στην Παιδεία” και του “114”. Στέλεχος της “Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη”, ως φοιτητής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετείχε στην αντιδικτατορική αντίσταση, μέσα από τις γραμμές του Ρήγα Φεραίου και του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ). Συνελήφθη στις 11.04.1968 και βασανίστηκε άγρια στην Γενική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Παραπέμφθηκε στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης μαζί με 38 συναγωνιστές/τριες του. Καταδικάστηκε τον Μάιο του 1969 σε πρόσκαιρη κάθειρξη 7 ετών, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και, στη συνέχεια, σε “ποινή διαρκούς αποβολής από το πανεπιστήμιο”.

Θεσσαλονίκη - Παλιές Φυλακές - Επταπύργιο

Συμμετείχε στην κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 1973. Ως καθηγητής μαθηματικών εργάστηκε σε φροντιστήρια. Μετά τον διορισμό του στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών μέσα από τις γραμμές της “Αγωνιστικής Συνεργασίας”, και διετέλεσε πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Συνταξιοδοτήθηκε αφού υπηρέτησε ως Διευθυντής του Λυκείου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Ήταν μέλος του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Θεσσαλονίκης και της Κίνησης Ενεργών Συνταξιούχων. Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού, της ΕΑΡ, του Ενιαίου Συνασπισμού, του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου και του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτικής Συμμαχίας», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΦΕΑ 1967-1974.

Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα 3 Ιουνίου και ώρα 17.00 από το ναό Αγίου Παντελεήμονα Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Η πρωτιά της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η 4η θέση κι η αδιευκρίνιστη ψήφος

Λιόσια - Καμένο πτώμα: Φρίκη από την μαρτυρία του γιού που έκαψε τον πατέρα του

Ρόδος - Ασέλγεια σε ανήλικες: Ο δάσκαλος καράτε έδωσε νέα κατάθεση

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)