Κλίμα

25 Μαΐου 2024 12:15

Ερευνητές “ελέγχουν” το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο - Από τι κινδυνεύει (βίντεο)

Είναι η πρώτη φορά που ορειβάτες σκαρφαλώνουν στο εμβληματικό δέντρο σεκόγια, μήκους 85 μέτρων, το οποίο προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Ερευνητές “ελέγχουν” το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο - Από τι κινδυνεύει (βίντεο)
-

Ερευνητές από το The Ancient Forest Society στο Εθνικό Πάρκο Sequoia της Καλιφόρνια αναζητούν στοιχεία για μια αναδυόμενη απειλή από τα σκαθάρια του φλοιού.

Μετά από προσεκτική επιθεώρηση και έλεγχο του πανύψηλου δέντρου 2.200 ετών, υπάρχουν καλά νέα:

«Όταν σκαρφαλώσαμε, δεν ξέραμε τι επίπεδο δραστηριότητας σκαθαριών θα ήταν στο δέντρο. Βρήκαμε λίγη δραστηριότητα, αλλά συνολικά, φαίνεται ότι είναι ένα πολύ υγιές δέντρο που μπορεί να ανταπεξέλθει από κάθε επίθεση σκαθαριού», λέει ο Anthony Ambrose, εκτελεστικός διευθυντής της Ancient Forest Society, ο οποίος ηγείται της αναρριχητικής αποστολής.

Είναι η πρώτη φορά που ορειβάτες σκαρφαλώνουν στο εμβληματικό δέντρο σεκόγια, μήκους 85 μέτρων, το οποίο προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο στο Εθνικό Πάρκο Sequoia.

Οι ερευνητές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα σκαθάρια του φλοιού, τα οποία δεν αποτελούσαν σοβαρή απειλή στο παρελθόν.
Τα σκαθάρια είναι εγγενή στην Καλιφόρνια και συνυπάρχουν με σεκόγια για χιλιάδες χρόνια. Αλλά μόλις πρόσφατα μπόρεσαν να σκοτώσουν τα δέντρα.

Οι επιστήμονες λένε ότι ανακάλυψαν περίπου 40 δέντρα σεκόγια που έχουν ''πεθάνει'' από προσβολές από σκαθάρια, κυρίως εντός των εθνικών πάρκων.

Τα σκαθάρια επιτίθενται στα δέντρα από τον θόλο, τρυπώντας σε κλαδιά και κατεβαίνουν στον κορμό. Εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα, τα μικροσκοπικά σκαθάρια μπορούν να σκοτώσουν ένα δέντρο μέσα σε έξι μήνες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υπεύθυνοι του πάρκου επέτρεψαν στον Ambrose και τους συναδέλφους του να σκαρφαλώσουν.

Η υγειονομική επιθεώρηση των δέντρων πραγματοποιείται καθώς δημοσιογράφοι και επισκέπτες τους παρακολουθούν να τραβούν τα σχοινιά που κρέμονται από τον θόλο. Οι ερευνητές εξετάζουν τα κλαδιά και τον κορμό, αναζητώντας τις μικροσκοπικές τρύπες που δείχνουν τη δραστηριότητα του σκαθαριού.

Πηγή: Associated Press 

Ειδησεις σήμερα:

Πυροσβέστης συνελήφθη και κατηγορείται ότι προκάλεσε φονικές πυρκαγιές

ΔΟΥ Χαλκίδας: Δύο προφυλακίσεις και νέες διώξεις σε επιχειρηματίες για δωροδοκία

Βραζιλία: Ανήλικος σκότωσε τους θετούς του γονείς

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)