Κόσμος

22 Μαΐου 2024 10:35 Τελευταία ενημέρωση : 22 Μαΐου 2024 21:34

Μέση Ανατολή: Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη - Ανακαλεί τους πρέσβεις το Ισραήλ

Η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος. Ανακαλεί τους πρέσβεις του σε Όσλο και Δουβλίνο το Ισραήλ.

Μέση Ανατολή: Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη - Ανακαλεί τους πρέσβεις το Ισραήλ
-

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση "για διαβουλεύσεις" των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την επικείμενη αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου.

"Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα", τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

Η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

"Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης", δήλωσε ο Στέρε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Μαΐου. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός απηύθυνε με αυτή την αφορμή "ισχυρή έκκληση" σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις, προσθέτοντας ότι αναμένει πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία και θα κάνουν το ίδιο βήμα τις επόμενες εβδομάδες.

"Σήμερα η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης", δήλωσε ο Χάρις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάνοντας λόγο "για ιστορική ημέρα, σημαντική για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη". "Τώρα κάθε ένας από εμάς θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα σε εθνικό επίπεδο για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή", πρόσθεσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Επιπλέον και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προγραμματίζει να ανακοινώσει την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους σήμερα, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Confidencial. Εκπρόσωπος του γραφείου του Σάντσεθ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Η αναγνώριση από την Ισπανία κράτους της Παλαιστίνης είναι πιθανόν να συμπέσει με παρόμοια ανακοίνωση από την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, σύμφωνα με ιρλανδική πηγή που είναι ενήμερη για το ζήτημα αυτό.

Τα περισσότερα από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα κράτος της Παλαιστίνης.

Ειδήσεις σήμερα:

Κιλκίς - Πατέρας κτηνοτρόφου: Ήθελαν να λιντσάρουν το παιδί μου, όχι να το κλέψουν

10ετες ομόλογο: Γιατί η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές την Τετάρτη

Ιράν - Ραϊσί: Πλήθος κόσμου αποχαιρετά τον εκλιπόντα πρόεδρο (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)