Κοινωνία

21 Μαΐου 2024 13:05 Τελευταία ενημέρωση : 21 Μαΐου 2024 17:08

Ναυάγιο στην Πύλο: Αθώοι οι 9 Αιγύπτιοι

Με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Καλαμάτας, οι εννέα Αιγύπτιοι διασωθέντες του ναυαγίου, οι οποίοι δικάζονταν ως διακινητές και επιπλέον για πρόκληση ναυαγίου, αφέθηκαν τυπικά ελεύθεροι – κρατούνται μόνο διοικητικά.

Ναυάγιο στην Πύλο: Αθώοι οι 9 Αιγύπτιοι
-

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι εννέα κατηγορούμενοι Αιγύπτιοι για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι, οι εννέα κατηγορούμενοι Αιγύπτιοι απολογούμενοι τον περασμένο Ιούνιο, αρνούνταν τις κατηγορίες που του αποδίδονταν.

Σύμφωνα με το messinialive, το δικαστήριο της Καλαμάτας που εξέτασε το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, έκρινε λίγο νωρίτερα, ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, διότι η τραγωδία συνέβη σε διεθνή ύδατα, κάνοντας δεκτή τη βασική ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Καλαμάτας, οι εννέα Αιγύπτιοι διασωθέντες του ναυαγίου, οι οποίοι δικάζονταν ως διακινητές και επιπλέον για πρόκληση ναυαγίου, αφέθηκαν τυπικά ελεύθεροι – κρατούνται μόνο διοικητικά.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ,  Δημήτρης Κουτσούμπας, σχετικά με το ναυάγιο δήλωσε ότι «το έγκλημα στην Πύλο δεν θα ξεχαστεί, γιατί αυτό επιβάλλει το δίκαιο αίσθημα της οργής του λαού που διαδήλωσε μαζικά τις μέρες του πολύνεκρου ναυαγίου, αλλά και σήμερα έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας.

Η καταστολή δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες των κρατικών αρχών και της Frontex για τις συνθήκες του ναυαγίου, ούτε να αθωώσει την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία οφείλει να απαντήσει τι έγινε το μοιραίο βράδυ, γιατί δεν σώθηκαν εκατοντάδες απελπισμένοι άνθρωποι που κινδύνευαν, ανάμεσά τους εκατοντάδες γυναίκες και ανυπεράσπιστα παιδιά.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει, όπως έκανε μέχρι τώρα, να αποκαλύπτει την άδικη και βάρβαρη πολιτική της ΕΕ, που στηρίζουν όλα τα κόμματα και οδηγεί σε τέτοια εγκλήματα, στα ναυάγια της Μεσογείου με 28.000 χιλιάδες νεκρούς από το 2014 μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και καταγγέλλει το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που σηματοδοτεί ένταση της πολιτικής καταστολής, εγκλωβισμού και εργαλειοποίησης σε βάρος των ξεριζωμένων μεταναστών και προσφύγων.

Με ψήφο στο ΚΚΕ την 9η Ιούνη στέλνουμε μήνυμα καταδίκης της ΕΕ των πολέμων, της φτώχειας, του ξεριζωμού.»

Χαρίτσης: Δεν θα επιτρέψουμε η χώρα μας και η Ευρώπη να μετατραπεί σε ένα κολαστήριο για τους ανθρώπους

Έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας βρέθηκε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως η Νέα Αριστερά δίνει "μια μάχη ανθρωπιάς,  μια μάχη για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Δεν θα επιτρέψουμε η χώρα μας και η Ευρώπη να μετατραπεί σε ένα κολαστήριο για τους ανθρώπους".

Αναφερόμενος στις επικείμενες Ευρωεκλογές είπε: "Στη μάχη λοιπόν των ευρωεκλογών ψηφίζουμε και για το ζήτημα του ανθρωπισμού, ψηφίζουμε για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ψηφίζουμε για μια Ευρώπη ελευθερίας, για μία Ευρώπη δημοκρατίας, για μία Ευρώπη κράτους δικαίου που θα σέβεται τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως της φυλής του, ανεξαρτήτως του θρησκεύματός του, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού του προσανατολισμού".

Η δήλωση του κ. Χαρίτση: 

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το ναυάγιο της Πύλου.

Το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο που έχει συμβεί στη θάλασσα της μεσογείου εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Βρέθηκα από την πρώτη στιγμή στο λιμάνι της Καλαμάτας, είδα τους διασωθέντες, τον πόνο αυτών των ανθρώπων, τους βασανισμένους αυτούς μετανάστες και πρόσφυγες που βίωσαν μια ανείπωτη τραγωδία.

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, για την απόσυρση των ποινικών κατηγοριών και την αθώωση των εννέα κατηγορουμένων, είναι μια σημαντική θετική εξέλιξη και την χαιρετίζουμε.

Δεν μπορεί τα θύματα να μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίοι τράγοι. Δεν μπορεί για ένα τέτοιο έγκλημα, όπως αυτό του ναυαγίου της Πύλου, οι ευθύνες να μετατίθενται σε αυτούς οι οποίοι βίωσαν όλη αυτή την τραγωδία.

Από δω και πέρα όμως πρέπει και η συγκάλυψη να σταματήσει. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Το έγκλημα αυτό πρέπει να βρει τους ενόχους.

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, το οφείλουμε στις ψυχές αυτών των ανθρώπων που χάθηκαν, το οφείλουμε σε μια ολόκληρη κοινωνία.

Επιτρέψτε μου και ένα πιο πολιτικό σχόλιο, επειδή έχουμε και ευρωεκλογές σε λίγες μέρες, το μίσος για το μετανάστη και τον πρόσφυγα είναι αυτό το οποίο θρέφει την ακροδεξιά.

Το μίσος προς την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο είναι αυτό το οποίο θρέφει την ακροδεξιά.

Η λογική ότι φταίει το θύμα. Η λογική της κρατικής συγκάλυψης. Η λογική της μετατροπής της Ευρώπης σε ένα φρούριο είναι αυτό το οποίο θρέφει την ακροδεξιά.

Στη μάχη λοιπόν των ευρωεκλογών ψηφίζουμε και για το ζήτημα του ανθρωπισμού, ψηφίζουμε για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ψηφίζουμε για μια Ευρώπη ελευθερίας, για μία Ευρώπη δημοκρατίας, για μία Ευρώπη κράτους δικαίου που θα σέβεται τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως της φυλής του, ανεξαρτήτως του θρησκεύματός του, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

Δίνουμε λοιπόν μια μάχη ανθρωπιάς, δίνουμε μια μάχη για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Δεν θα επιτρέψουμε η χώρα μας και η Ευρώπη να μετατραπεί σε ένα κολαστήριο για τους ανθρώπους.

Ειδήσεις σήμερα:

Βία ανηλίκων - Κέρκυρα: Ελεύθερος ο 15χρονος που έστειλε ανήλικο στο νοσοκομείο

Γεωργιάδης - Κασσελάκης: Ο “μάπας”, η αναδίπλωση και η αντεπίθεση

Κιλκίς: Κτηνοτρόφος πυροβόλησε και σκότωσε 45χρονο μέσα στην μονάδα του

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)