Υγεία
19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου
Απαραίτητος είναι ο τακτικός ενδοσκοπικός έλεγχος για την έγκαιρη ανίχνευση βλαβών του πεπτικού συστήματος.
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σημασία των ενδοσκοπικών εξετάσεων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου στις 19 Μαΐου, αναφέρονται σε ανακοίνωση του Hellenic Healthcare Group. Συγκεκριμένα:
"Τι είναι η γαστροσκόπηση;
Η γαστροσκόπηση είναι μία ολιγόλεπτη εξέταση για τη μελέτη των παθήσεων του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Όπως όλες οι ενδοσκοπήσεις είναι μία εξέταση ασφαλής, που γίνεται ανώδυνα με μέθη παρουσία αναισθησιολόγου. Κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης παρατηρείται με λεπτομέρεια το εσωτερικό τοίχωμα αυτών των οργάνων.
Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εντοπισθούν διάφορες αλλοιώσεις (όπως έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου). Επίσης ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν στη διάγνωση διαφόρων παθήσεων (όπως οισοφαγίτιδα, κιρσοί οισοφάγου, νεοπλάσματα).
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης υπάρχει η δυνατότητα λήψης τεμαχιδίων για ιστολογική εξέταση (βιοψία) ή να γίνει και έλεγχος για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Η γαστροσκόπηση συστήνεται σε ασθενείς με:
- Δυσφαγία, αδυναμία δηλαδή διέλευσης τροφών ή υγρών από τον οισοφάγο προς τον στόμαχο
- Επεισόδια ενσφήνωσης τροφής στον οισοφάγο και ανθεκτική παλινδρομική νόσο
- Χρόνια παλινδρομική νόσο για αποκλεισμό οισοφάγου Barrett και παρακολούθηση τους ανάλογα με τα ιστολογικά και απεικονιστικά ευρήματα
- Κοιλιακό άλγος που επιμένει ή που αφυπνίζει τον ασθενή από την νυχτερινή κατάκλιση προς αποκλεισμό πεπτικού έλκους
- Ανεξήγητη σιδηροπενική αναιμία και ειδικά σε άρρενες ασθενείς οποιαδήποτε ηλικίας
- Απώλεια βάρους και εμέτους
- Άλλες εξετάσεις εργαστηριακές ή απεικονιστικές έμμεσα διαγιγνώσκουν πάθηση που μπορεί να ευθύνεται ή να συμμετέχει ο οισοφάγος ή ο στόμαχος
Τι είναι η κολονοσκόπηση;
H κολονοσκόπηση είναι η ενδοσκοπική εξέταση που ελέγχει τον βλεννογόνο (δηλαδή την εσωτερική επιφάνεια) του παχέος εντέρου. Το παχύ έντερο ονομάζεται επίσης και κόλον.
Ένα όργανο εύκαμπτο που διαθέτει κάμερα υψηλής ευκρίνειας στο άκρο του, εισέρχεται αργά και ανώδυνα στο ορθό και με ήπιες κινήσεις προωθείται μέχρι το τέλος του εντέρου δηλαδή, στην περιοχή του τυφλού.
Η κολονοσκόπηση χρησιμοποιείται ως διαγνωστική εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού, ή επί παρουσίας οποιουδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρονται στη συνέχεια.
Ο προληπτικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου γίνεται με την κολονοσκόπηση ακόμα και χωρίς συμπτώματα επειδή όταν ο καρκίνος εκδηλώσει συμπτώματα σημαίνει ότι βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
Η κολονοσκόπηση είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε ακτινολογική μέθοδο, διότι υπάρχει η δυνατότητα λήψης βιοψιών, ή ενδοσκοπικής αφαίρεσης πολυπόδων, οι οποίοι δυνατόν μετά από χρόνια να εξελιχθούν σε καρκίνο παχέος εντέρου.
Αν και οι περισσότεροι ασθενείς πιστεύουν ότι η εξέταση αυτή προκαλεί πόνο, στην πράξη θα διαπιστώσουν ότι αυτό δεν ισχύει όταν τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, πέρα από την απαραίτητη εκπαιδευτική επάρκεια του ενδοσκόπου.
Πότε πρέπει να κάνω κολονοσκόπηση;
Οι ενδείξεις της κολονοσκόπησης:
- Προληπτικά εάν έχετε συμπληρώσει τα 50 χρόνια (σύμφωνα με νεότερες οδηγίες της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας τα 45 έτη), έστω και αν δεν έχετε άλλα συμπτώματα
- Ιστορικό οικογενειακής νόσου στο παχύ έντερο (καρκίνος, ανεύρεση πολυπόδων, κλπ.)
- Αίμα στα κόπρανα
- Πρόσφατη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα)
- Αναιμία που συνοδεύεται από κόπωση και αδυναμία
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Ευρήματα από το παχύ έντερο σε κάποια απεικονιστική εξέταση όπως αξονική, μαγνητική, κλπ.