Κόσμος

20 Μαΐου 2024 15:40

Τζουλιάν Ασάνζ: “Πράσινο φως” από τη Βρετανία για έφεση κατά της έκδοσής του

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της δικαστικής διαδικασίας για να προσπαθήσει να εμποδίσει την έκδοση. Ποιες κατηγορίες και ποινές αντιμετωπίζει ο δημοσιογράφος.

Τζουλιάν Ασάνζ: “Πράσινο φως” από τη Βρετανία για έφεση κατά της έκδοσής του
-

Μια νίκη στην υποστήριξη της υπόθεσής του φαίνεται να πέτυχε τη Δευτέρα 20.05 ο ιδρυτή του WiKiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο του στο Λονδίνο, του έδωσε ο πράσινο φως στο να υποβάλει έφεση ενάντια στο αμερικανικό αίτημα έκδοσής του, παραδεχόμενο ουσιαστικά ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχουν στον Ασανζ οι ΗΠΑ ήταν ελλιπείς.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, οι δικαστές είχαν αναβάλει την απόφαση σχετικά με το αν ο Ασάνζ θα μπορούσε να διεκδικήσει νέα ακρόαση για έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Τελικά οι δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου εξέδωσαν άδεια για να ασκήσει έφεση, νομιμοποιώντας ουσιαστικά πως «η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι σε θέση να παράσχει στο δικαστήριο τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις ότι ο αιτών [Ασάνζ] επιτρέπεται να επικαλεστεί την πρώτη τροπολογία, ότι ο αιτών δεν θα θιγεί κατά τη δίκη, συμπεριλαμβανομένης της ποινής, λόγω της εθνικότητάς του, ότι του παρέχεται η ίδια προστασία της πρώτης τροπολογίας [ελευθερία του λόγου] με έναν πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι δεν θα επιβληθεί η θανατική ποινή».

Δύο δικαστές ανέβαλλαν από τον περασμένο Μάρτιο την απόφαση σχετικά με το αν ο Ασάνζ, ο οποίος προσπαθεί να αποφύγει τη δίωξη στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας που σχετίζεται με τη δημοσίευση χιλιάδων διαβαθμισμένων και διπλωματικών εγγράφων, θα μπορούσε να μεταφέρει την υπόθεσή του σε άλλη ακρόαση έφεσης.

Έπειτα από πολλές δικαστικές περιπέτειες, στα τέλη Μαρτίου δύο δικαστές του Ανώτερου Δικαστηρίου του Λονδίνου, η Βικτόρια Σαρπ και ο Τζέρεμι Τζόνσον, ζήτησαν από τις ΗΠΑ νέες διαβεβαιώσεις για τη μεταχείριση που θα επιφυλάξει η Ουάσιγκτον στον Ασάνζ, προτού αποφανθούν αν θα εγκρίνουν το αίτημά του να ασκήσει νέα έφεση κατά της έκδοσής του.

Οι δικαστές θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο Ασάνζ δεν θα κινδυνεύσει να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών και ότι θα μπορέσει να επικαλεστεί την προστασία που του προσφέρει η Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης.

Η αμερικανική απάντηση δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά σύμφωνα με το περιβάλλον του Ασάνζ, οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι θα μπορέσει να επικαλεστεί την Πρώτη Τροπολογία, χωρίς ωστόσο να δεσμεύονται επισήμως ότι θα γίνει δεκτό το αίτημά του.

Ειδήσεις σήμερα:

ΠΑΟΚ – Τούμπα: Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί στην απονομή (εικόνες)

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Το θύμα δεν είχε κληθεί να καταθέσει στη δίκη του πρώην άντρα της

Ιράν - Ραϊσί: Ο θάνατος του προέδρου και η διεθνής ανησυχία

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)