Έρευνες

20 Μαΐου 2024 16:07 Τελευταία ενημέρωση : 21 Μαΐου 2024 07:54

Φωτιά στο Μάτι - 112: Ο “κυκεώνας” καθυστερήσεων για το σύστημα που θα έσωζε ζωές, εάν...

Τι προκύπτει από την έρευνα σε εκατοντάδες επίσημα έγγραφα, για τις συνεχείς αναβολές στην έναρξη λειτουργίας του “112”, την πολιτική αντιδικία και την ολοκλήρωση με καθυστέρηση ετών, που φέρεται να “κόστισε” πολλές ανθρώπινες ζωές.

Φωτιά στο Μάτι - 112: Ο “κυκεώνας” καθυστερήσεων για το σύστημα που θα έσωζε ζωές, εάν...
-

Του Χάρη Καρανίκα

Στις 14 Φεβρουαρίου 2024 κατά την αγόρευσή του στη δίκη για τις πυρκαγιές στο Μάτι ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης ανέφερε για την “δεύτερη μεγαλύτερη τραγωδία σε παγκόσμιο επίπεδο” ότι η μη έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών επέδρασε καταλυτικά στους τόσους θανάτους και στους εγκαυματίες. “Η εικόνα αυτή δεν τιμά ούτε το Πυροσβεστικό Σώμα ούτε την Πολιτική Προστασία ούτε τους άλλους εμπλεκόμενους… Το πρώτιστο αγαθό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το δικαστήριο σας έχει ως αποστολή να δώσει απάντηση στο ερώτημα τι συνέβη εκείνη την ημέρα στην Ανατολική Αττική. Τι και ποιος έφταιξε. Είναι διαδικασία δύσκολη”, σημείωσε.

Στις 31 Ιουλίου 2018, σχεδόν μία εβδομάδα μετά τις φονικότερες πυρκαγιές στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα είπε ανάμεσα σε άλλα: “Άλλη  μεγάλη προτεραιότητα -και εκεί οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι ασυγχώρητες- είναι στην έγκαιρη ενημέρωση. Γιατί το 112 δεν έχει δουλέψει;” Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση δημοσιογράφου τόνισε: “Δεν λειτουργεί το σύστημα. Τρία χρόνια κανείς δεν έκανε κάτι για να το λειτουργήσει. Και θέλω να θυμίσω ότι και η προηγούμενη Κυβέρνηση και επί Υπουργίας του κ. Δένδια και επί Υπουργίας του κ. Κικίλια, είχε προμηθευτεί μία σειρά από συστήματα τα οποία βοηθούσαν στη διαχείριση της πληροφορίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Το 112 είναι πρώτη προτεραιότητα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γιατί δεν λειτουργεί ήδη”.

Την ίδια ημέρα με τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε δελτίο Τύπου το οποίο τιτλοφορούνταν “Ενημέρωση για το Έργο που αφορά στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Εκτάκτων Αναγκών “112” στην Ελλάδα” όπου με χρονοδιάγραμμα ανέλυε την πρόοδο στην υλοποίηση του συστήματος έγκαιρης ενημέρωσης πολιτών από το 2010 οπότε έγινε η πρώτη πράξη έως και τα τέλη Ιουλίου 2018. “Είναι επιεικώς απαράδεκτες οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση της υλοποίησης του Έργου που αφορά στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Εκτάκτων Αναγκών “112” στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο δε, όταν οι …καταγγέλλοντες γνωρίζουν τι έχει επί σειρά ετών προηγηθεί. Όταν γνωρίζουν –και αποκρύπτουν- ότι κύριες αιτίες για την καθυστέρηση υπήρξαν και η ανεπαρκής νομοθέτηση των παραμέτρων του προγράμματος και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αλλά και κωλυσιεργίες από πλευράς των παρόχων κινητής τηλεφωνίας” ανέφερε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο δελτίο Τύπου.

“Η διαχείριση της φωτιάς στο Μάτι οδήγησε στην

δεύτερη μεγαλύτερη τραγωδία σε παγκόσμιο επίπεδο”

Το ant1news.gr συγκέντρωσε και ανέλυσε εκατοντάδες σελίδες εγγράφων για το 112 και την καθυστέρηση υλοποίησής του και σας παρουσιάζει τα ευρήματα της έρευνας για το σύστημα που ξεκίνησε να δημιουργείται το 2014 με σκοπό να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια, αλλά κατέληξε τελικά να λειτουργεί στις αρχές του 2020.

Όλα ξεκίνησαν στις 20 Ιουλίου 2010, με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του τότε Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. Η συμφωνία περιελάμβανε τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που αφορούν στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Εκτάκτων Αναγκών “112” και των υπηρεσιών που αφορούν στη βέλτιστη διαχείριση περιστατικών έκτακτης ανάγκης - κρίσεων, όπως για παράδειγμα πυρκαγιές ή βιομηχανικά ατυχήματα. Το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Έρευνα Καρανίκα - 112 - Φωτό 1

Η διακήρυξη του ανοικτού διαγωνισμού για τον εκσυγχρονισμό του 112 δημοσιεύθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011. Ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 7,1 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ο χρόνος υλοποίησης του έργου όπως αναγραφόταν στην διακήρυξη του διαγωνισμού ήταν δεκαεννέα (19) μήνες.

Περίπου δύο χρόνια μετά, έπειτα από προσφυγές συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, αποφασίζεται τον Νοέμβριο του 2013 η αποδοχή των απαιτούμενων δικαιολογητικών κατακύρωσης της εταιρείας “Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε. (ΟΤΕ Α.Ε.)”. Τον Ιούνιο του 2014, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, υπογράφεται σύμβαση μεταξυ? του ΟΤΕ και της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. για τον εκσυγχρονισμό του 112, ενώ τον ίδιο μήνα δημιουργείται και Επιτροπή Παρακολούθησης & Παραλαβής Έργου.

Όπως αναγραφόταν στην διακήρυξη του διαγωνισμού, η πρώτη φάση του έργου αφορούσε την “ανάλυση απαιτήσεων” για την ανάπτυξη του συστήματος 112 και η έναρξη της ήταν με την υπογραφή της σύμβασης. Η μέγιστη διάρκεια για την συγκεκριμένη φάση, σύμφωνα πάντα με τη διακήρυξη, ήταν τέσσερις μήνες. 

Τον Νοέμβριο του 2014 ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος και ακολούθησαν οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015, οι οποίες ανέδειξαν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.,

Ραφήνα - φωτιά

Τρεις μήνες μετά, δίνεται η προκαταβολή όπως οριζόταν στη σύμβαση του 112, ύψους περίπου 1,7 εκατομμυρίων στο σύνολο. Ενώ σε απολογισμό της νέας ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στις αρχές Μαϊου 2015 για τις 100 πρώτες ημέρες δράσεων επί υπουργίας Γιάννη Πανούση, ο εκσυγχρονισμός του 112 περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο των “πρωτοβουλιών που ελήφθησαν επί σπουδαίων υπηρεσιακών θεμάτων και οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης”.

Στο δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της 31ης Ιουλίου 2018, στο οποίο χαρακτηρίζονταν απαράδεκτες οι αιτιάσεις για τη μη ολοκλήρωση του 112 αναφερόταν:

Η Σύμβαση τέθηκε σε αναστολή με απόφαση της ΚτΠ Α.Ε. στις 15 Φεβρουαρίου 2016. Αυτό, διότι δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί το έργο μέσα στην επιλέξιμη χρονική περίοδο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Γιατί δεν μπορούσε να υλοποιηθεί; Διότι η σύμβαση …ουδέποτε προέβλεψε εργασίες διαμόρφωσης χώρων εγκατάστασης των Κέντρων Επικοινωνιών Έργου στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα”.

Έρευνα Καρανίκα - 112 - Φωτό 2

Ωστόσο, όπως φαίνεται στη διακήρυξη του διαγωνισμού για τον εκσυγχρονισμού του 112, είχε προβλεφθεί η κατασκευή δύο κέντρων επικοινωνιών “κύριο και δευτερεύον, συνολικής εγκατεστημένης δυναμικότητας τουλάχιστον πενήντα θέσεων εργασίας χειριστών(…) Σημειώνεται ότι έκαστο contact center θα υποστηρίζει (από επεξεργαστική ισχύ – άδειες λογισμικού κεντρικής υποδομής, δικτυακή υποδομή κλπ) από μόνο του πενήντα (50) θέσεις εργασίας”. Μάλιστα, στη διακήρυξη, κατά την πρώτη φάση του έργου, προβλεπόταν η “Μελέτη Διαμόρφωσης Χώρων Contact center (Κέντρων Επικοινωνίας) η οποία μπορεί να καλύπτει αρχιτεκτονικά – ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια, πρόβλεψη εργασιών διαμόρφωσης και εγκατάστασης κλπ”. 

Επίσης, στη διακήρυξη του διαγωνισμού, κατά την δεύτερη φάση του έργου, προβλεπόταν: 

“Εγκατεστημένος ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, σε λειτουργική ετοιμότητα (τμηματική παραλαβή ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ), Διαμόρφωση χώρων Computer Room, Διαμόρφωση χώρων Contact center” 

Έρευνα Καρανίκα - 112 - Φωτό 3

Το έργο διαμόρφωσης χώρων εγκατάστασης των κέντρων επικοινωνίας του 112 ονομάστηκε “υποέργο 3”, το οποίο ήταν άμεσα συνδεδεμένο με το “υποέργο 1” που ήταν το κυρίως έργο, δηλαδή ο εκσυγχρονισμός του 112 για τη βέλτιστη διαχείριση περιστατικών έκτακτης ανάγκης – κρίσεων και την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.

Ο διαγωνισμός για το έργο διαμόρφωσης των χώρων ανακοινώθηκε στον Τύπο τον Αύγουστο του 2015 και διενεργήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2015. Στην διακήρυξη αυτού του διαγωνισμού, που σχεδιάστηκε και τελέστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο χρόνος παράδοσης που είχε οριστεί ήταν τέσσερις εβδομάδες και το τίμημα ανερχόταν σε περίπου 150.000 ευρώ.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2015 κατακυρώνεται ο ανάδοχος του έργου για τη διαμόρφωση των χώρων - κέντρων επικοινωνίας, ενώ μόλις λίγες ημέρες μετά αποφασίζεται η παραλαβή της δεύτερης φάσης του έργου για τον εκσυγχρονισμό του 112 και ταυτόχρονα η καταβολή επιπλέον δύο εκατομμυρίων ευρώ στον ανάδοχο.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2016, όταν δημοσιεύεται η απόφαση για την αναστολή της σύμβασης του 112, δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση με την τεχνική εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαμόρφωση των χώρων, παρά το γεγονός ότι θεωρούνταν έργο που προκαλούσε καθυστερήσεις στο σύνολο της προόδου για τον εκσυγχρονισμό του 112. “Χωρίς τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, το σύστημα δεν μπορούσε να λειτουργήσει” είχε αναφέρει στο δελτίο Τύπου της η ΓΓΠΠ στις 31 Ιουλίου 2018.

Πυρκαγιά - Φωτιά - Αττική

Στην απόφαση για την αναστολή της σύμβασης του 112 επισημαινόταν ότι αυτή θα ισχύει έως την την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης του υποέργου 3, δηλαδή τις εργασίες διαμόρφωσης των χώρων πρωτεύοντος και δευτερεύοντος κέντρου επικοινωνιών, και την ένταξη του κυρίως έργου για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος στο νέο ΕΣΠΑ, αυτό της περιόδου 2014-2020.

Σημειώνεται ότι στο όλο έργο το οποίο αποτιμούνταν σε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, τα κοινοτικά κονδύλια κάλυπταν 5,5 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα προέρχονταν από το ελληνικό κράτος.

Τον Ιούλιο του 2016, πέντε μήνες μετά την αναστολή της σύμβασης για το 112, ο Νίκος Δένδιας υπέβαλε ερώτηση προς το υπουργείο Εσωτερικών, που ήταν και ο φορέας χρηματοδότησης του έργου, σχετικά με τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν για την επανεκκίνηση του έργου, την έγκαιρη ολοκλήρωση του και την αποφυγή απώλειας ευρωπαϊκών πόρων.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, εκείνη την περίοδο το έργο θα έπρεπε να έχει παραδοθεί ή έστω να είναι σε τελική φάση αξιολόγησης.

Η απάντηση στην ερώτηση του Νίκου Δένδια ήρθε εντός του ίδιου μήνα, από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε σε “προβλήματα που προέκυψαν με την μη ετοιμότητα του Κυρίου του έργου να παραδώσει λειτουργικά έτοιμο τον χώρο για τη δημιουργία των Κέντρων Επικοινωνιών και Δεδομένων”. Στην διακήρυξη Κύριος του Έργου οριζόταν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό το οποίο βρίσκονταν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, και η Πυροσβεστική (βλέπε στην προτελευταία παράγραφο της δεύτερης σελίδας του παραπάνω εγγράφου).

Το γεγονός ότι υπήρξαν “προβλήματα με την μη ετοιμότητα” του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να παραδώσει τους χώρους πιθανώς να εξηγεί το γιατί μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχε υπογραφεί η σύμβαση για να προχωρήσει η διαμόρφωση των χώρων για τα κέντρα επικοινωνίας του 112. Σύμφωνα πάντως με τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων, όπως αυτά αποτυπώνονται σε επίσημα έγγραφα, φαίνεται ότι ο διαγωνισμός για τη διαμόρφωση των χώρων έγινε εντός της δεύτερης φάσης του έργου για τον εκσυγχρονισμό του 112, και ότι με πρόβλεψη τεσσάρων εβδομάδων για τις εργασίες που χρειάζονταν, η διαμόρφωση θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί πριν την απόφαση το βασικό έργο να τεθεί σε αναστολή - από τη στιγμή πάντα που θα υπογραφόταν η σχετική σύμβαση.

Σε άλλο σημείο της απάντησής του προς τον Νίκο Δένδια, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ανέφερε ότι ολόκληρο το έργο του 112 -δηλαδή ο εκσυγχρονισμός του για την βέλτιστη διαχείριση περιστατικών έκτακτης ανάγκης – κρίσεων και την έγκαιρη ενημέρωση των Πολιτών, καθώς και οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων που προορίζονταν για κέντρα επικοινωνίας έχουν προταθεί και πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020. “Η υπογραφή της σύμβασης του Υποέργου 3 “Εργασίες Διαμόρφωσης χώρων Πρωτεύοντος και Δευτερεύοντος Κέντρου Επικοινωνιών” , με την οποία συνδέεται άμεσα η συνέχιση υλοποίησης της κυρίως σύμβασης (Υποέργο 1 - σ.σ. ο εκσυγχρονισμός του 112) δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι δεσμευτικές διοικητικές πράξεις δεν μπορούν να εκτελεστούν από την Αναθέτουσα Αρχή (Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ) χωρίς έγκριση από Διαχειριστική Αρχή”, ανέφερε ο κ. Βερναρδάκης.

Ραφήνα - φωτιά

Η διαχειριστική αρχή στην προκείμενη περίπτωση δεν θα μπορούσε παρά να είναι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος στο οποίο θα εντασσόταν το έργο στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Μέχρι την ανάκληση της σύμβασης τον Φεβρουάριο του 2016 ο εκσυγχρονισμός του 112 εντασσόταν στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της “Ψηφιακής Σύγκλισης”, του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Όμως, όπως φαίνεται από επίσημα έγγραφα, η σύμβαση για τις εργασίες της διαμόρφωσης των χώρων υπογράφηκε τελικά πριν ενταχθεί το συνολικό έργο (εκσυγχρονισμός 112 και διαμόρφωση χώρων) στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Συγκεκριμένα, η σύμβαση για τη διαμόρφωση των χώρων υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, τρεις μήνες πριν ενταχθεί το συνολικό έργο στο νέο ΕΣΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο Χριστόφορος Βερναρδάκης υποστήριζε στην απάντησή του ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, η αναθέτουσα αρχή του έργου, δεν μπορεί να εκτελέσει δεσμευτικές διοικητικές πράξεις, χωρίς την έγκριση της διαχειριστικής αρχής.

Και υπάρχει και συνέχεια στις καθυστερήσεις, πέρα από “τα προβλήματα που προέκυψαν με τη μη ετοιμότητα” του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη “να παραδώσει λειτουργικά έτοιμο τον χώρο για τη δημιουργία των Κέντρων Επικοινωνιών και Δεδομένων”:  

Στις 10 Οκτωβρίου 2016, έναν μήνα μετά την υπογραφή της σύμβασης με την τεχνική εταιρεία για τη διαμόρφωση των χώρων για τα Κέντρα Επικοινωνίας του 112, η οποία σύμφωνα με την διακήρυξη του διαγωνισμού θα διαρκούσε τέσσερις εβδομάδες, πάρθηκε η απόφαση να υπάρξει τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος και απόφαση μετάθεσης της σύμβασης κατά δύο μήνες.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2016 υπήρξε και άλλη τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος με επιπλέον μετάθεση της σύμβασης κατά 45 ημέρες.

Στα μέσα του ίδιου Δεκεμβρίου το υπουργείο Οικονομίας απεντάσσει το έργο από το ΕΣΠΑ του 2007-2013 και το εντάσσει σε αυτό της περιόδου 2014-2020, υπό το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα”. Στα τέλη Δεκεμβρίου εγκρίνεται η ένταξή του.

Η απόφαση για την αναστολή της σύμβασης του κυρίως έργου του εκσυγχρονισμού του 112 τον Φεβρουάριο του 2016, η οποία προκάλεσε και την ερώτηση του Νίκου Δένδια προς το υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι αυτή θα ισχύει έως την την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης του υποέργου 3 «Εργασίες Διαμόρφωσης Χώρων Πρωτεύοντος και Δευτερεύοντος Κέντρου Επικοινωνιών (Primary and secondary Contact Centers)» και την ένταξη του υποέργου 1 στο νέο ΕΣΠΑ, δηλαδή αυτό της περιόδου 2014-2020.

Παρά το ότι και η σύμβαση για τη διαμόρφωση των χώρων είχε υπογραφεί, και το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, δεν υπήρξε άρση της αναστολής της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό του 112 αμέσως μετά τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες.

φωτιά - πυρκαγιά - Μάτι - καταστροφές - κόσμος

Τον Απρίλιο του 2017, τέσσερις μήνες αφότου θα έπρεπε να έχει αρθεί η αναστολή της σύμβασης του έργου, η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, με νέα απόφασή της τροποποιεί την παλαιότερη απόφασή της για την αναστολή που είχε ληφθεί τον Φεβρουάριο του 2016. Στη νέα απόφαση αναφέρεται ότι η αναστολή της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό του 112 θα ισχύσει έως την “ημερομηνία ολοκλήρωσης και οριστικής παραλαβής του έργου “Εργασίες Διαμόρφωσης Χώρων Πρωτεύοντος και Δευτερεύοντος Κέντρου Επικοινωνιών”, αντί, όπως αναφερόταν στην προηγούμενη διατύπωση, μέχρι την υπογραφή της σύμβασης.

Στις 22 Μαϊου 2017 παραλαμβάνεται το έργο για τη διαμόρφωση των χώρων και αποφασίζεται η καταβολή του υπολοίπου τιμήματος πέραν της προκαταβολής που είχε ήδη δοθεί. Επρόκειτο για ένα έργο της τάξεως των 150 χιλιάδων ευρώ, που είχε υπολογιστεί να διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης τον Σεπτέμβριο του 2016.

Έρευνα Καρανίκα - 112 - Φωτό 6

Η διαμόρφωση των χώρων περιελάμβανε επί της ουσίας ηλεκτρολογικές εργασίες όπως εγκαταστάσεις σχαρών ισχυρών και ασθενών ρευμάτων, σωλήνων σπιράλ, διακοπτών, πριζών, καλωδίων, φωτιστικών, ηλεκτρικών πινάκων και πίνακα πυρανίχνευσης κ.α. Επίσης περιελάμβανε και μικρής κλίμακος οικοδομικές εργασίες όπως γκρεμίσματα τοίχων, τοποθέτηση γυψοσανίδων, σιλικονάρισμα παραθύρων, τοποθέτηση στοριών και πορτών.

Τέσσερις ημέρες μετά την παραλαβή του έργου, και πάλι δεν άρθηκε η αναστολή της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό του 112 αλλά αποφασίστηκε η “εκ νέου θέση σε αναστολή (…) μέχρι την ημερομηνία υπογραφής της σχετικής τροποποιητικής σύμβασης στην οποία στην οποία θα περιγράφεται αναλυτικά η τελική τεχνική υλοποίηση και θα ενσωματώνεται το σχετικό θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή υλοποίηση του έργου”.

Στο δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μία εβδομάδα μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι αναφερόταν ότι “από τον αρχικό σχεδιασμό του Έργου δεν είχε προβλεφθεί η παροχή υπηρεσίας κυψέλης (Cell Broadcast Service) εκ μέρους των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, ούτε η δυνατότητα γεωεντοπισμού, δηλαδή η αυτόματη απεικόνιση με ακρίβεια της πληροφορίας θέσης καλούντος σε Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS). Γι’ αυτό προωθήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας νομοθετική ρύθμιση (Άρθρο 48, Ν.4487/2017), που προβλέπει τη χωρίς χρέωση παράδοση των μηνυμάτων στους πολίτες”.

φωτιά - Αττική - Μάτι - Νέος Βουτζάς

Όμως, στην διακήρυξη του διαγωνισμού το 2011, υπάρχουν αρκετά σημεία όπου προβλέπεται η λειτουργία της τεχνολογίας Cell broadcasting - υπηρεσία εκπομπής κυψέλης. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

  • “Τα κανάλια επικοινωνίας με τους πολίτες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, είτε τις διαδικασίες Cell Broadcasting, είτε το mass SMS Alerting. Εκτιμάται ότι το κανάλι MASS SMS ALERTING είναι αυτό που δίνει τις μεγαλύτερες δυνατότητες επικοινωνίας αλλά και άμεσου ελέγχου του αποτελέσματος ενώ το Cell Broadcasting αναφέρεται σε μια μονόδρομη μορφή επικοινωνίας χωρίς δυνατότητες ελέγχου για το ποιός πήρε το μήνυμα, ποια ήταν η αντίδρασή του κλπ. Το προτεινόμενο 112ΣΥΣΠ (Σύστημα Συναγερμού Πολιτών), καλύπτει και τους δύο τρόπους, έτσι ώστε να υπάρχει ευελιξία στην υλοποίηση”.
  • -“Το εν λόγω σύστημα θα στηριχθεί ως προς την υλοποίησή του, στο μηχανισμό αποστολής SMS και αποστολής MASS SMS ALERT και εναλλακτικά στο μηχανισμό Cell Broadcasting που προβλέπεται από τα τεχνολογικά πρότυπα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας”

“Το 112ΣΥΣΠ (Σύστημα Συναγερμού Πολιτών) θα έχει δυνατότητες αποστολής/προώθησης μηνυμάτων μέσω διαφόρων καναλιών και προτύπων. 

Έρευνα Καρανίκα - 112 - Φωτό 7

Έρευνα Καρανίκα - 112 - Φωτό 8

Κατ’ ελάχιστον το σύστημα θα πρέπει να προσφέρει δυνατότητες χρήσης των καναλιών τηλεφωνίας, SMS, MMS και mass Alert SMS, Κοινού Πρωτοκόλλου Συναγερμών (Common Alert Protocol – CAP), Cell Broadcasting, Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου, Φαξ και ΜΜΕ”.

  • “Επίσης θα πρέπει η προσφερόμενη από τον ανάδοχο λύση, να υποστηρίζει την τεχνολογία Cell Broadcasting και να δίνει τη δυνατότητα επιλογής της (εφόσον βέβαια αυτή υποστηρίζεται από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας)”.

Έπρεπε όμως να περάσουν σχεδόν έξι χρόνια από τον διαγωνισμό για τον εκσυγχρονισμό του 112 για να νομοθετηθούν οι υπηρεσίες cell broadcasting - κάτι που τελικά αποτυπώθηκε σε μία παράγραφο στο νόμο 4487 τον Αύγουστο του 2017: “Οι επιχειρήσεις παροχής δημόσιων κινητών δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών οφείλουν να διασφαλίζουν ότι το δίκτυό τους υποστηρίζει την «Υπηρεσία Εκπομπής Κυψέλης» (…) μέσω της οποίας είναι δυνατή η ενημέρωση πολιτών που βρίσκονται εντός ορισμένης γεωγραφικής περιοχής, με την αποστολή άμεσων μηνυμάτων σε κινητά τερματικά χρηστών. Το ως άνω σύστημα θα διασυνδέεται με την Υπηρεσία Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης 112 (ΥΚΕΑ 112) της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, από την οποία θα εξέρχονται τα εν λόγω μηνύματα ενημέρωσης πολιτών για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή επικίνδυνων φαινομένων ή συμβάντων, ενώ η παράδοσή τους, θα γίνεται χωρίς χρέωση των τελικών συνδρομητών (…)”

Τον Σεπτέμβριο του 2017, δεκαεννέα μήνες μετά το πάγωμα της σύμβασης, αποφασίστηκε τελικά η άρση της αναστολής του κυρίως έργου. Ταυτόχρονα υπήρξε και χρονική επέκταση τμημάτων της τρίτης φάσης του έργου και αντίστοιχη μετακύλιση της τέταρτης φάσης.

Τον Φεβρουάριο του 2018 αποφασίστηκε η δεύτερη τροποποίηση της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό του 112, με την παράδοση του έργου να ορίζεται στους 54 μήνες από την υπογραφή της, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς -έναν μήνα πριν από την τραγωδία στο Μάτι- αποφασίστηκε νέα τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος, από τους 54 μήνες στους 55 μήνες και 8 ημέρες. 

Όπως αναφέρθηκε στην απόφαση, η τελευταία τροποποίηση έγινε “εξαιτίας πρόδηλου σφάλματος της καταμέτρησης στην αποτύπωση αθροίσματος του χρόνου υλοποίησης του έργου, του χρόνου αναστολής του έργου, του απαιτούμενου χρόνου ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων από τις κείμενες διατάξεις, εγκριτικών αποφάσεων των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών καθώς και του οποιουδήποτε χρόνου εκτός της καθαρής διάρκειας υλοποίησης”.

Τον Ιούλιο του 2018, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας και λίγο πριν από τις φωτιές που στοίχισαν τη ζωή σε 104 ανθρώπους, ξεκίνησε το πρότζεκτ για την σύνδεση του συστήματος Cell Broadcasting με τα κέντρα δεδομένων του 112. Μία διαδικασία, που σύμφωνα με εταιρεία που συμμετείχε στο πρότζεκτ διήρκησε δύο μήνες.

φωτιά - Αττική - Μάτι - Νέος Βουτζάς

Τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ ξεκινούσε περίοδος δοκιμών για το Cell broadcasting και τη σύνδεσή του με τα κέντρα δεδομένων, αποφασίστηκε και η παραλαβή τμήματος παραδοτέων του έργου για τον εκσυγχρονισμό του 112 ώστε να ξεκινήσουν οι δοκιμές ελέγχου.

Στο σύνολο η διαδικασία για το Cell broadcasting και τη σύνδεσή του με το 112 δεν ξεπέρασε τους έξι μήνες, σύμφωνα με την εταιρεία που συμμετείχε στο πρότζεκτ, με το πρώτο τεστ εκπομπής μηνύματος να γίνεται στα τέλη Ιανουαρίου του 2019.

Στις 7 Αυγούστου 2019, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε νέα τροποποίηση χρονοδιαγράμματος του έργου, που πλέον οριζόταν στους 66 μήνες και 24 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης του Ιουνίου του 2014. Το εκσυγχρονισμένο 112 θα ήταν τελικά έτοιμο να λειτουργήσει.


Ειδήσεις σήμερα:

Ιράν - Ραϊσί: η ζωή, η εκλογή και ο τραγικός θάνατος του σκληροπυρηνικού ηγέτη

Βόλος: Έβαζε βενζίνη στο χορτοκοπτικό και άρπαξε φωτιά - Νοσηλεύεται διασωληνωμένος

Σαντορίνη: Οι κατολισθήσεις, η Πολιτική Προστασία και οι... τουρίστες

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)