Πολιτική
Μαρινάκης: Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο είναι αναγκαία μεταρρύθμιση για την Παιδεία
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία, τον Economist, την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και τις αλλαγές στο ΕΣΥ.
Με αναφορά στην «ιστορική μεταρρύθμιση για την Παιδεία για ‘το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο'» που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Το νομοσχέδιο αφορά τόσο στην απελευθέρωση του δημόσιου πανεπιστημίου από τη γραφειοκρατία και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου όσο και τη διαμόρφωση του πλαισίου για τη δημιουργία στη χώρα μας παραρτημάτων ΑΕΙ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της ΕΕ ή σε τρίτες χώρες και τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Και επεσήμανε ότι στο δημόσιο πανεπιστήμιο απλουστεύονται οι διαδικασίες που επιβαρύνουν την καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται. «Καταργείται η μέχρι σήμερα απαραίτητη υπογραφή του υπουργού Παιδείας ακόμα και σε μικρής κλίμακας τροποποιήσεις των προϋπολογισμών ενώ απλοποιούνται οι διαδικασίες όσον αφορά στους ειδικούς λογαριασμούς καινοτομίας και έρευνας», τόνισε και αναφέρθηκε επίσης στην ευελιξία που αποκτούν τα πανεπιστήμια ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων, στην κατεύθυνση περισσοτέρων των 60 εκατ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων, τη δημιουργία δυνατότητας χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ που θα αφορά αποκλειστικά φοιτητές ή ερευνητές."Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί με περισσότερο από 1 δισεκ ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Για την εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια παραρτήματος πανεπιστημίου άλλης χώρας το ν/σ θα προβλέπει ότι πρέπει να γίνει ιδρυματική και τμηματική αξιολόγηση καθώς και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών του. Η πιστοποίηση θα γίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια», είπε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε ακόμη ότι «η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα θέσει αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να επιτρέπεται η λειτουργία τμημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία, τονίζω ξανά, θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε προϋποθέσεις που θα προβλέπονται για την αδειοδότηση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου.
«Πρόκειται πράγματι για μια αναγκαία μεταρρύθμιση η οποία ικανοποιεί πάγια αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στην χώρα μας», είπε ο κ. Μαρινάκης και ανέλυσε ορισμένα από αυτά.
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.
«Τα μέτρα αφορούν: τις λέσχες φιλάθλων, την ηλεκτρονική εποπτεία αθλητικών εγκαταστάσεων με κάμερες, την αναδιαμόρφωση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας, τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης, την ενίσχυση διοικητικών και ποινικών μέτρων, τη ρήτρα παραβατικότητας στη χρηματοδότηση από το στοίχημα και την δημιουργία σύγχρονου και πρωτοποριακού συστήματος ταυτοποίησης κατόχων εισιτηρίων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης», είπε και τόνισε: «Το έχουμε πει ξανά, το κλείσιμο των γηπέδων δεν έγινε "για τους τύπους" αλλά ώστε, παράλληλα με την εν εξελίξει έρευνα της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης, να μπορέσουν να εφαρμόσουν οι ΠΑΕ μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα για την ασφάλεια των φιλάθλων και την περιστολή των φαινομένων βίας στον επαγγελματικό αθλητισμό».
Αναφορά έκανε και στην παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας ,Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος, «το οποίο αρχικά θα αποτελείται από 16 Κέντρα για την κάλυψη των αναγκών από την επείγουσα προνοσοκομειακή περίθαλψη έως την ενδονοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε σε προηγούμενο δημοσίευμα του Economist για την κατάταξη της χώρας μας πρώτης στη λίστα με τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις για το 2023. Όπως είπε «μια ακόμα θετική είδηση αποτελεί ότι ξανά, ο Economist ανέδειξε την Ελλάδα ως την ‘χώρα της χρονιάς', μέσα σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον εξ' αιτίας των πολλαπλών κρίσεων αλλά και του ευμετάβλητου παγκόσμιου γίγνεσθαι όπως αυτό έχει επηρεαστεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα δείχνει ότι από τα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι δυνατό να θεσπιστούν λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανοικοδομηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο».
«Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN) κατέληξε σε συμφωνία για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης», ανέφερε ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο της συμφωνίας ικανοποιήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση, για την ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών, την εξαίρεσή τους δηλαδή από τον υπολογισμό του υπερβολικού ελλείματος. Επιπλέον ικανοποιήθηκαν ζητήματα για την ειδική πρόνοια των τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2033, την προστασία των επενδύσεων και την σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους».
Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι «ολοκληρώθηκαν οι τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο».Και είπε: «Στην τελική απόφαση αποτυπώνονται πολλές από τις επιδιώξεις της Ελλάδας, κορυφαία μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει πως τα υπόλοιπα κράτη μέλη πρέπει υποχρεωτικά να συνδράμουν την χώρα μας. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει πλέον την απειλή που συνιστά η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης, και αποκτά εργαλεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της».
Καθώς και ότι «το νέο Σύμφωνο θα αποτελέσει καθοριστικό εργαλείο για τη διαχείριση της Μετανάστευσης και του Ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε επίσης στη λειτουργία της πλατφόρμας pet.gov.gr, με στόχο τη φιλικότερη και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση κτηνιάτρων, ιδιοκτητών και διαχειριστών ζώων συντροφιάς, μέσα από μια σειρά νέων ψηφιακών υπηρεσιών.
Και έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του αναφέροντας ότι «σήμερα, Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 καταβάλλονται νέες προκαταβολές, ύψους 26,2 εκατ. Euro, στους αγρότες των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Ευβοίας, των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής, επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα "Daniel" και "Elias". Ο ΕΛΓΑ επεξεργάζεται με σταθερούς ρυθμούς τις περισσότερες από 30.000 δηλώσεις ζημίας, τις οποίες υπέβαλαν οι πληγέντες παραγωγοί και σχεδιάζει την σταδιακή σύνταξη πορισμάτων, για την οριστικοποίηση των αποζημιώσεων, με στόχο να ολοκληρωθεί άμεσα η εξόφλησή τους στο 100% της αξίας τους.Αύριο, Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την τακτική μηνιαία συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου».
Αναλυτικά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:
«Μια ιστορική μεταρρύθμιση για την Παιδεία για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη. Το νομοσχέδιο αφορά τόσο στην απελευθέρωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου από την γραφειοκρατία και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου, όσο και την διαμόρφωση του πλαισίου για την λειτουργία στη χώρα μας, παραρτημάτων ΑΕΙ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες και τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
- Στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο απλουστεύονται οι διαδικασίες που επιβαρύνουν την καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων.
- Καταργείται η μέχρι σήμερα απαραίτητη υπογραφή του Υπουργού Παιδείας ακόμη και σε μικρής κλίμακας αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών, ενώ απλοποιούνται οι διαδικασίες όσον αφορά στους Ειδικούς Λογαριασμούς Καινοτομίας και Έρευνας.
- Τα Πανεπιστήμια αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων.
- Περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων.
- Δημιουργείται δυνατότητα χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ η οποία αφορά αποκλειστικά φοιτητές ή ερευνητές. Για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχουν προβλεφθεί πόροι ύψους 50 εκ. ευρώ.
- Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί με περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
Για την εγκατάσταση στην Ελληνική επικράτεια παραρτήματος πανεπιστημίου άλλης χώρας το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι πρέπει να γίνει ιδρυματική και τμηματική αξιολόγηση καθώς και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών του. Η πιστοποίηση θα γίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια.
Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα θέσει αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να επιτρέπεται η λειτουργία τμημάτων ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία, τονίζω ξανά, θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Για την αδειοδότηση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου θα πρέπει, μεταξύ άλλων πολλών αυστηρών, προϋποθέσεων:
- να αποτελείται από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας από τρεις τουλάχιστον πανεπιστημιακές σχολές.
- να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από την οποία προέρχεται,
- τα επιμέρους προγράμματα σπουδών να έχουν επίσης πιστοποιηθεί από τη χώρα προέλευσης,
- οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα να προσδίδουν τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που ισχύουν στο κράτος προέλευσης,
Πρόκειται πράγματι για μια αναγκαία μεταρρύθμιση η οποία ικανοποιεί πάγια αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στην χώρα μας.
Πρώτον, θα ενισχυθεί η οικονομία της με την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, δεύτερον θα ανασχεθεί ακόμα περισσότερο το brain drain καθώς πολλοί από τους 40.000 Έλληνες φοιτητές που αναζητούν τις σπουδές τους στο εξωτερικό θα μπορούν τώρα πια αυτονόητα να το κάνουν στην χώρα τους.
Επιπλέον, θα αφήσουμε πίσω μας μια αγκύλωση του παρελθόντος που «δαιμονοποιούσε» την ύπαρξη μη κρατικών πανεπιστημίων σαν να επρόκειτο να καταργήσουν τη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό ρητά και κατηγορηματικά δεν πρόκειται να συμβεί, προτεραιότητα είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Αυτό σε καμία περίπτωση όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αποτελούμε μια παγκόσμια εξαίρεση, ως η μόνη χώρα στον πλανήτη που δεν έχει επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών τμημάτων ΑΕΙ.
Μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας παρουσίασε χθες ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης. Τα μέτρα αφορούν:
τις λέσχες φιλάθλων, την ηλεκτρονική εποπτεία αθλητικών εγκαταστάσεων με κάμερες, την αναδιαμόρφωση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας, την σύσταση Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης, την ενίσχυση διοικητικών & ποινικών μέτρων, την ρήτρα παραβατικότητας στη χρηματοδότηση από το στοίχημα και την δημιουργία σύγχρονου και πρωτοποριακού συστήματος ταυτοποίησης κατόχων εισιτηρίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Το έχουμε πει ξανά, το κλείσιμο των γηπέδων δεν έγινε «για τους τύπους» αλλά ώστε, παράλληλα με την εν εξελίξει έρευνα της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης, να μπορέσουν να εφαρμόσουν οι ΠΑΕ μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα για την ασφάλεια των φιλάθλων και την περιστολή των φαινομένων βίας στον επαγγελματικό αθλητισμό.
Όσες διοικήσεις ομάδων συμμορφωθούν με τα μέτρα της πολιτείας -ελπίζουμε όλες- θα μπορέσουν να ανοίξουν τα γήπεδά τους κυρίως με ασφάλεια για τους φιλάθλους τους. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα προς όφελος του αθλητισμού.
Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος, το οποίο αρχικά θα αποτελείται από 16 Κέντρα για την κάλυψη των αναγκών από την επείγουσα προνοσοκομειακή περίθαλψη έως την ενδονοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση. Στόχος του συστήματος είναι η εξασφάλιση, της ταχείας μεταφοράς του τραυματία ή του ασθενούς, από το σημείο του συμβάντος στον κατάλληλο νοσηλευτικό σχηματισμό και στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, αλλά και η παροχή άμεσης ιατρικής φροντίδας, ανάλογης με το είδος του τραύματος. Το Εθνικό Σύστημα Τραύματος περιλαμβάνει: τη σύσταση Κέντρων Τραύματος σε κάθε Νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τη λειτουργία και αναδιοργάνωσή τους με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό και την αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών. Ακόμα προβλέπει την κατάρτιση του εμπλεκόμενου ανθρωπίνου δυναμικού και κυρίως τη σύμπραξη με αρμόδιους φορείς, ώστε να επιτευχθεί η ταχεία μεταφορά του τραυματία.
Μετά το δημοσίευμα του Economist η οποία κατέτασσε την χώρα μας πρώτη στην λίστα με τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις για το 2023 μια ακόμα θετική είδηση αποτελεί ότι ξανά, ο Economist ανέδειξε την Ελλάδα ως την «χώρα της χρονιάς», μέσα σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον εξ' αιτίας των πολλαπλών κρίσεων αλλά και του ευμετάβλητου παγκόσμιου γίγνεσθαι όπως αυτό έχει επηρεαστεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. «Η Ελλάδα δείχνει ότι από τα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι δυνατό να θεσπιστούν λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανοικοδομηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο».
Έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά και σημαντικά βήματα, αλλά το γεγονός ότι η πολιτική μας και τα αποτελέσματά της αναγνωρίζονται διεθνώς, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική επιβράβευση πρωτίστως προς τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι άντεξαν στις πιο δύσκολες εποχές. Το οφείλουμε και σε εκείνους ότι μπορούμε σήμερα να μιλάμε για αληθινή πρόοδο και ανάπτυξη. Δεσμευόμαστε ξανά, πως όλες οι θετικές ειδήσεις για την οικονομία θα μεταφράζονται σε μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.
Το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN) κατέληξε σε συμφωνία για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας ικανοποιήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση, για την ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών, την εξαίρεσή τους δηλαδή από τον υπολογισμό του υπερβολικού ελλείματος. Επιπλέον ικανοποιήθηκαν ζητήματα για την ειδική πρόνοια των τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2033, την προστασία των επενδύσεων και την σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε: «σταθερή δέσμευσή μας ήταν και παραμένει μια οικονομική πολιτική που αφήνει πίσω την περασμένη δεκαετία αλλά θέτει τις βάσεις για μια ελληνική οικονομία που θα συνεχίσει να εκπλήσσει ευχάριστα συνδυάζοντας τα γερά δημοσιονομικά θεμέλια με την γρήγορη ανάπτυξη της χώρας».
Ολοκληρώθηκαν οι τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο.
Στην τελική απόφαση αποτυπώνονται πολλές από τις επιδιώξεις της Ελλάδας, κορυφαία μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει πως τα υπόλοιπα κράτη μέλη πρέπει υποχρεωτικά να συνδράμουν την χώρα μας. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει πλέον την απειλή που συνιστά η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης, και αποκτά εργαλεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.
Επιπροσθέτως, η Ελλάδα εξασφάλισε πρόνοιες που λειτουργούν αποτρεπτικά στην υπερφόρτωση των συνοριακών περιοχών της χώρας.
Παράλληλα, κατοχυρώνονται ταχύτερες διαδικασίες ασύλου, κάτι που θα συμβάλλει στην άμεση και ταχεία αναγνώριση όσων πράγματι το δικαιούνται, καθώς και στην εν γένει ταχύτερη αποφόρτιση δομών υποδοχής και φιλοξενίας.
Το νέο Σύμφωνο θα αποτελέσει καθοριστικό εργαλείο για τη διαχείριση της Μετανάστευσης και του Ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα pet.gov.gr, με στόχο τη φιλικότερη και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση κτηνιάτρων, ιδιοκτητών και διαχειριστών ζώων συντροφιάς, μέσα από μια σειρά νέων ψηφιακών υπηρεσιών.
Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και για πρώτη φορά δημιουργείται μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα καταγραφής και παρακολούθησης των όρων ευζωίας και υγείας των ζώων συντροφιάς που είναι ανοιχτή και υποστηρίζει τους κτηνιάτρους, τους ιδιοκτήτες, τους αναδόχους, τους φιλόζωους και τη Δημόσια Διοίκηση.
Επιπλέον, τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας, δημιουργείται ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης αδέσποτων από κάθε Δήμο, συστήνονται τα απαραίτητα Ψηφιακά Μητρώα Ζώων Συντροφιάς φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, καταφυγίων και εκτροφέων και θεμελιώνεται συνεκτικό ψηφιακό πλαίσιο εποπτείας με αντιπροσωπευτικότητα και διαφάνεια, για τον έλεγχο της υγείας και της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.
Σήμερα, Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 καταβάλλονται νέες προκαταβολές, ύψους 26,2 εκατ. Euro, στους αγρότες των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Ευβοίας, των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής, επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα "Daniel" και "Elias".
Ο ΕΛΓΑ επεξεργάζεται με σταθερούς ρυθμούς τις περισσότερες από 30.000 δηλώσεις ζημίας, τις οποίες υπέβαλαν οι πληγέντες παραγωγοί και σχεδιάζει την σταδιακή σύνταξη πορισμάτων, για την οριστικοποίηση των αποζημιώσεων, με στόχο να ολοκληρωθεί άμεσα η εξόφλησή τους στο 100% της αξίας τους.
Αύριο, Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την τακτική μηνιαία συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου».
Σε ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρονται τα εξής:
«Ο κύριος Μητσοτάκης, μέσα στις εσωτερικές του δυσκολίες, επιχείρησε να ενώσει όλα τα νεοφιλελεύθερα κομμάτια του κόμματος του, μέσα από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες για το “ελεύθερο” πανεπιστήμιο. Επικαλείται λόγους που δεν οδηγούν σε τέτοιες λύσεις. Τα παιδιά σπουδάζουν στο εξωτερικό και στα κολλέγια γιατί η ΝΔ τα έχει αφήσει έξω από τα δημόσια πανεπιστήμια. Δηλώνει πως θα υπάρξουν νέες συνεργασίες με τα δημόσια πανεπιστήμια, όταν ΔΕΝ χρειάζεται καμία επιπλέον αλλαγή στην υφιστάμενη νομοθεσία για κάτι τέτοιο και τα ελληνικά πανεπιστήμια ήδη έχουν αξιοζήλευτες συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια. Μιλάει για μη κερδοσκοπικά, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι τα ιδρύματα αυτά θα χρειαστούν πολλά κέρδη για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα τους. Ανακοινώνει συνεχώς ότι επιδιώκει την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων όταν η δίκη του κυβέρνηση τα έχει αφήσει στην τύχη τους με την ελάχιστη χρηματοδότηση και την ανυπαρξία νέων θέσεων καθηγητών.
Είμαστε, λοιπόν, κατηγορηματικά αντίθετοι με την ίδρυση ιδιωτικών. “Ελεύθερο” πανεπιστήμιο για τον κύριο Μητσοτάκη, όμως, είναι το εξαρτώμενο, από τα ιδιωτικά συμφέροντα, πανεπιστήμιο, τα οποία άλλωστε θα το χρηματοδοτούν. “Ελεύθερο” πανεπιστήμιο, επίσης, για τον κύριο Μητσοτάκη σημαίνει ακριβό σε δίδακτρα πανεπιστήμιο. “Ελεύθερο” πανεπιστήμιο για τον Πρωθυπουργό σημαίνει ταφόπλακα στο Δημόσιο, το οποίο χρόνια περιφρονεί και σκοπίμως υπονομεύει τόσο με τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες, όσο και με τις απαξιωτικές αναφορές σ’ αυτό των στελεχών της Κυβέρνησης του. “Ελεύθερο” πανεπιστήμιο, τέλος, για την Κυβέρνηση της ΝΔ είναι ένα πανεπιστήμιο θεμελιωμένο στα συντρίμμια του Συντάγματος το οποίο, κατά τα ειωθότα, κουρελιάζει και ερμηνεύει κατά το δοκούν. Επί του πρακτέου, λοιπόν, αυτό που προοιωνίζει το “ελεύθερο” πανεπιστήμιο του κυρίου Μητσοτάκη, είναι ένα ακριβό, κατευθυνόμενο από την αγορά ίδρυμα, με πολύ αμφίβολη ποιότητα εκπαίδευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όσες νομικές αλχημείες και να απεργάζονται οι “άριστοι” της ΝΔ, δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια ισοπέδωσης της ισότιμης πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και σταθερά θα υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα και την αναβάθμιση της».
Αλβανία - Σαλί Μπερίσα: Άρση της βουλευτικής ασυλίας για τον πρώην ηγέτη
Επικοινωνία Ερντογάν – Αλ Σίσι για τη Γάζα
Περιστέρι: Στο νοσοκομείο 13χρονη που κατανάλωσε ηρεμιστικά