Πολιτισμός
Πέθανε η Ειρήνη Παπά
Θλίψη σκορπά η είδηση θανάτου της σπουδαίας ηθοποιού. Τα συλλυπητήρια μηνύματα, η μεγάλη διαδρομή της "Καρυάτιδας". Που θα γινει η κηδεία της.
Θλιψη έχει σκορπίσει η είδηση θανάτου της Ειρήνης Παπά, στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα.
Η σπουδαία ηθοποιός, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Τον θάνατό της επιβεβάιωσε στην εκπομπή "Το Πρωινό" συγγενικό της πρόσωπο και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος.
Η Ειρήνη Παπά γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας ως Ειρήνη Λελέκου.
Εκεί θα γίνει και η κηδεία της, το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι.
Γεννήθηκε σε οικογένεια δασκάλων, όπως ο παππούς της, οι γονείς της και η θεία της που την επηρέασαν στη μόρφωσή της. Η μητέρα της Ελένη Λελέκου, από το γένος Πρεβεζάνου, ήταν δασκάλα, από την οποία είχε ακούσει πολλά παραμύθια και ιστορίες.
Ο πατέρας της Σταύρος Λελέκος ήταν καθηγητής κλασικού δράματος, υπήρξε διευθυντής στο σχολείο του Σοφικού Κορινθίας και την έμαθε να διαβάζει αρχαίους Έλληνες.
Λιτή, αρχαϊκή, δωρική μορφή, σύμβολο της ελληνικής ομορφιάς, διάσημη εκπρόσωπος του μεσογειακού πολιτισμού στο εξωτερικό, χαρισματική και δυναμική γυναίκα, η Ειρήνη Παπά έγινε διεθνώς γνωστή για τις υποκριτικές της ικανότητές και το πνεύμα της.
Στη σταδιοδρομία της, αναμετρήθηκε με σημαντικούς γυναικείους ρόλους του θεάτρου και του κινηματογράφου, ενσαρκώνοντας πλήρως τη δύναμη τής αρχαίας τραγωδίας.
Μητσοτάκης: Η Ειρήνη Παπά παίρνει μαζί της μια ολόκληρη εποχή
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρωθυπουργός αναφέρει: «Με συγκίνηση οι Έλληνες αποχαιρετούμε την Ειρήνη Παππά. Αφήνει πίσω της μια μοναδική πορεία στο θέατρο, τον κινηματογράφο και το τραγούδι, γνωρίζοντας από νωρίς τη διεθνή αναγνώριση. Ενώ υπήρξε ενεργή πολίτης, με θαρραλέα παρέμβαση στα δημόσια πράγματα.
Τελευταία, ίσως, εκπρόσωπος μιας σπουδαίας γενιάς, παίρνει μαζί της μια ολόκληρη εποχή. Μία εποχή την οποία ανέκαθεν συμβόλιζε η υπέροχη μορφή της. Και που θα προκαλεί για πάντα δέος, θαυμασμό και πάνω από όλα έμπνευση. Συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους».
Με συγκίνηση οι Έλληνες αποχαιρετούμε την Ειρήνη Παππά. Αφήνει πίσω της μια μοναδική πορεία στο θέατρο, τον κινηματογράφο και το τραγούδι, γνωρίζοντας από νωρίς τη διεθνή αναγνώριση. Ενώ υπήρξε ενεργή πολίτης, με θαρραλέα παρέμβαση στα δημόσια πράγματα.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 14, 2022
Τελευταία, ίσως, εκπρόσωπος μιας σπουδαίας γενιάς, παίρνει μαζί της μια ολόκληρη εποχή. Μία εποχή την οποία ανέκαθεν συμβόλιζε η υπέροχη μορφή της. Και που θα προκαλεί για πάντα δέος, θαυμασμό και πάνω από όλα έμπνευση. Συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 14, 2022
Μενδώνη: Η Ειρήνη Παπά ήταν η προσωποίηση του ελληνικού κάλλους
Μόλις πληροφορήθηκε την είδηση της απώλειας της Ειρήνης Παπά, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μεγαλοπρεπής, αρχοντική, δυναμική, η Ειρήνη Παπά ήταν η προσωποποίηση του ελληνικού κάλλους στην κινηματογραφική οθόνη και στη θεατρική σκηνή, μία διεθνής πρωταγωνίστρια που εξέπεμπε ελληνικότητα. Με τη δύναμη του ταλέντου της και τη γοητεία της προσωπικότητάς της, κατέκτησε τον κόσμο του κινηματογράφου και του θεάτρου, παίζοντας σε δεκάδες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, παραστάσεις. Πάντα με τους δικούς της όρους, χωρίς να κάνει παραχωρήσεις. Δεν δίσταζε να πηγαίνει αντίθετα στο καθιερωμένο από τη νεαρή της ηλικία, όταν σπουδάστρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και μαθήτρια του Ροντήρη και του Γληνού, έκανε το ντεμπούτο της σε επιθεώρηση του Αλέκου Σακελλάριου. Αυτή η ατίθαση στάση, αυτή η ελευθερία, την οδήγησε σε μια μεγάλη, ζηλευτή καριέρα. Στην "Ηλέκτρα" και στον "Ζορμπά" του Κακογιάννη, στα "Κανόνια του Ναβαρόνε", στο "Ζ" του Γαβρά, σε συνεργασίες με τον Έλιο Πέτρι, τον Φραντζέσκο Ρόζι, τον Μανοέλ ντε Ολιβέιρα. Με τη φωνή της απέδωσε τις "Ωδές" του Βαγγέλη Παπαθανασίου μεταφέροντας τον ελληνικό ήχο σε όλο τον κόσμο. Μας χάρισε μοναδικές ερμηνείες στο αρχαίο δράμα, στο οποίο είχε αφιερωθεί. Θυμάμαι τη συνομιλία μας το 1999, όταν ανέλαβα ως Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού. Με συνεχάρη και με το πάθος που τη διέκρινε, μου είπε ότι αυτό που έπρεπε να κάνουμε, είναι να ανοίξουμε τα αρχαία θέατρα στο κοινό, στους δημιουργούς του θεάτρου, ώστε το αρχαίο δράμα να βρίσκεται στον φυσικό του χώρο. Της απένειμαν τη διάκριση της "Γυναίκας της Ευρώπης". Είναι ένας τίτλος που περιορίζει το εύρος της προσωπικότητας της Ειρήνης Παπά, μιας γυναίκας, μιας Ελληνίδας με τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της».
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σε δήλωσή του ανέφερε: «Ταυτισμένη με την κλασική ελληνική ομορφιά, η Ειρήνη Παπά υπήρξε πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού. Η αυστηρή, δωρική φυσιογνωμία της σφράγισε τον ελληνικό κινηματογράφο με τεράστιες διεθνείς επιτυχίες μέσα από συνεργασίες, όπως αυτή με τον Μιχάλη Κακογιάννη. Με πολλές διακρίσεις, η εμβληματική Ελληνίδα θα μείνει για πάντα ζωντανή στη μνήμη μας και για τη σημαντική προσφορά της στο θέατρο, με τη λειτουργία του Σχολείου, ενός χώρου που είχε ονειρευτεί ως κοιτίδα του θεάτρου και στεγάζει πλέον την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου».
Σία Αναγνωστοπούλου: Δύσκολοι οι αποχαιρετισμοί με την αιώνια ηθοποιό
Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Σήμερα, στους αποχαιρετισμούς, επιστρέφει η μνήμη μας στη μοναδικότητα της Ειρήνης Παπά, στη ζάλη μιας ομορφιάς φτιαγμένης από τα υλικά της γης του Χιλιομοδιού, ταυτισμένης με τα πρόσωπα των γυναικών των μεγάλων τραγωδιών. Η Ηλέκτρα, η Ιφιγένεια η Μήδεια είναι το δωρικό της πρόσωπο. ?
Η γλώσσα της Ειρήνης Παπά, είναι αυτή του αγέρωχου σώματος , μια ‘’ημιθεϊκή μορφή’’ που συνοδεύει και σχηματοποιεί την ερμηνευτική τεχνική της, στις μεγάλες τραγωδίες του Αρχαίου Θεάτρου και στις εικόνες που αιχμαλώτισε η παγκόσμια κινηματογραφική οθόνη, για εκείνη. Γλώσσα που κορυφώνεται και σφραγίζει τις ταινίες του Κακογιάννη και ας συμμετείχε σε χολιγουντιανές παραγωγές, και ας είχε πρωταγωνιστήσει στο Μπρόντγουεϊ.
Γι’ αυτό και οι αποχαιρετισμοί είναι δύσκολοι με την αιώνια ηθοποιό. Δεν χωρούν παρελθοντικό χρόνο. Είναι δεμένοι με ένα διαρκές παρόν της Ειρήνης Παπά. Σιωπή και σεβασμός το τελευταίο μας αντίο».
ΣΥΡΙΖΑ για Ειρήνη Παππά: η τελευταία "αρχαία Ελληνίδα"
"Η ηθοποιός – σύμβολο, η παγκόσμια Ελληνίδα, η Bella Greca Ειρήνη Παππά έφυγε σήμερα. Η Ειρήνη Παππά διέγραψε μια διεθνή καριέρα που ίσως καμία άλλη Ελληνίδα ηθοποιός διέγραψε πριν και μετά από αυτή. Επί 40 χρόνια πρωταγωνιστούσε σε διεθνείς παραγωγές στον κινηματογράφο και το θέατρο κάνοντας καλλιτέχνες, διανοούμενους και κοινό να παραμιλούν με τις ερμηνείες και την ομορφιά της. Χαρακτηρίστηκε ως η «τελευταία αρχαία Ελληνίδα», αφού είχε εκπλήξει με την παρουσία της στην τριλογία αρχαίου δράματος του Μιχάλη Κακογιάννη, κρατώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις ταινίες Ηλέκτρα, Τρωάδες και Ιφιγένεια.
Στην ταινία Ζ του Κώστα Γαβρά ανέλαβε τον ρόλο της συζύγου του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και συνέβαλε στην αρτιότητα μιας ταινίας που αποτέλεσε διεθνή καταγγελία κατά της δικτατορίας. Είχε συνεργαστεί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, με τον οποίο δημιούργησαν δύο δίσκους που κυκλοφόρησαν διεθνώς, με εκείνη ερμηνεύτρια, τις Ωδές και τις Ραψωδίες. Υπήρξε σε όλη της τη ζωή άνθρωπος προοδευτικός, προσηνής και με χιούμορ. Η ίδια προσδιόριζε τον εαυτό της ως «ανεξάρτητη αγωνίστρια». Χαρακτηριστικό της στάσης ζωής της υπήρξε η δήλωσή της για τον δάσκαλο πατέρα της: «Με έμαθε ότι υπάρχει μόνο μία αριστοκρατία, αυτή του πνεύματος. Δεν υπάρχουν κύριοι και επίσημοι, αλλά άνθρωποι». Το 2000 της απονεμήθηκε ο τίτλος της «Γυναίκας της Ευρώπης». Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους και τους συναδέλφους της."
ΚΚΕ: ανακοίνωση για τον θάνατο της ηθοποιού
"Aποχαιρετούμε με θλίψη την μεγάλη ηθοποιό Ειρήνη Παπά, πρέσβειρα των παρακαταθηκών του κλασσικού πολιτισμού και της μεσογειακής αισθητικής σε όλο τον κόσμο. Γεννημένη το 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας, η Ειρήνη Παπά διαμορφώθηκε από τις αφηγήσεις της «σπουδαίας παραμυθατζούς» γιαγιάς της, από την αγάπη για την αρχαία ελληνική γραμματεία που της εμφύσησαν οι δάσκαλοι γονείς της και από τα νερά, τα πουλιά, το φεγγάρι και τους ίσκιους του χωριού της που, όπως αφηγήθηκε η ίδια, «μου έμαθε τον τρόπο να παίζω». Η «ζωντανή Καρυάτιδα», όπως την αποκαλούσε ο διεθνής Τύπος, με την δωρική κατατομή και την υψηλή υποκριτική, που αντανακλούσε τη βαθιά καλλιεργημένη προσωπικότητά της και το ήθος της, ενσάρκωσε πλήρως τη δύναμη της αρχαίας τραγωδίας, ενώ κατέκτησε το διεθνές θεατρικό και κυρίως κινηματογραφικό στερέωμα με σπουδαίους ρόλους, μεταξύ αυτών στην «Ηλέκτρα» και στον «Ζορμπά» του Μ. Κακογιάννη και στο «Ζ» του Κ. Γαβρά. Έχοντας συμμετάσχει σε περισσότερες από 80 ταινίες διεθνώς, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, δίπλα σε μεγάλους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, η Ειρήνη Παπά, στη μακρόχρονη καριέρα της τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους της."
Βριλήσσια: Έκρηξη σε ΑΤΜ έξω από σούπερ μάρκετ
Καιρός: τοπικές νεφώσεις και άνοδος θερμοκρασίας την Τετάρτη
Πέθανε ο γηραιότερος άνδρας στην Ιαπωνία
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!