Κοινωνία

30 Ιανουαρίου 2021 08:29 Τελευταία ενημέρωση : 30 Ιανουαρίου 2021 13:42

ΑΕΙ: η βάση εισαγωγής, το όριο φοίτησης και η αστυνόμευση

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε στην Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής.

ΑΕΙ: η βάση εισαγωγής, το όριο φοίτησης και η αστυνόμευση
-

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο: "Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις".

Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο Παιδείας, «το Νομοσχέδιο αποσκοπεί στη συνολική αναβάθμιση των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, καθώς και στην εξασφάλιση στοχευμένων και ποιοτικών επιλογών για τους αποφοίτους Λυκείου και υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων.

1. Αναφορικά με την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τη φοίτηση σε αυτά, με το Νομοσχέδιο θεσπίζονται:

  • Ρυθμίσεις που αφορούν στη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ)

Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Στόχος: Η διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών.

  • Ρυθμίσεις για τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε δύο φάσεις

Στην Α φάση οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο με συγκεκριμένο αριθμό επιλογών.

Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Α φάσης, οι μη εισαχθέντες θα συμμετέχουν στη Β φάση, κατά την οποία οι επιλογές τους θα περιλαμβάνουν όσα τμήματα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την Α φάση χωρίς περιορισμό αριθμού επιλογών, εφόσον επιτυγχάνεται η καθορισμένη ΕΒΕ κάθε τμήματος.

Στόχος: Να εισάγονται περισσότεροι υποψήφιοι σε Τμήματα στα οποία επιθυμούν πραγματικά να σπουδάσουν.

Οι ρυθμίσεις αυτές για δύο φάσεις υποβολής μηχανογραφικού θα ισχύσουν από το 2022.

  • Ρυθμίσεις για την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού για την εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ

Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ. Συνεπώς, ένας υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα α) μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις και β) μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Στόχος: Οι νέοι μας να έχουν επιλογές, να έχουν εναλλακτικές και να ακολουθούν εκπαιδευτικές διαδρομές που υπηρετούν τις κλίσεις, τις δεξιότητες και τις προτιμήσεις τους.

  • Ρυθμίσεις για τη θέσπιση ορίου φοίτησης στα ΑΕΙ

Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης ορίζεται ως εξής:

  • σε 4ετή προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, συν 2 έτη.
  • σε προγραμμάτων σπουδών στα οποία ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 έτη, συν 3 έτη.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για φοιτητές για τους οποίους συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας στο πρόσωπο των ιδίων ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στις οποίες περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου. Για τους ήδη φοιτούντες, ο ανώτατος χρόνος φοίτησης υπολογίζεται ως εξής: α) για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω (4+2 έτη για τα τετραετή κ.ο.κ.) και β) για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης (4 έτη για τα  τετραετή κοκ).

Στόχος: Η βελτίωση του ρυθμού αποφοίτησης και η γρηγορότερη ενσωμάτωση  ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας.

2. Σχετικά με την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος προβλέπονται ρυθμίσεις  όπως:

  • ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ
  • ίδρυση Μονάδας και Επιτροπής ασφαλείας και προστασίας στα ΑΕΙ
  • θεσμοθέτηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία
  • πρόβλεψη ολοκληρωμένου πλαισίου πειθαρχικού δικαίου φοιτητών στα ΑΕΙ.

Στόχος: Η αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας».

ΔΕΊΤΕ ΑΚΟΜΗ:

- 15 Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας για τα ΑΕΙ

Το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων:

ΜεΡΑ25: Tο «νομοσχέδιο - έκτρωμα» δεν θα περάσει

Για «νομοσχέδιο - έκτρωμα» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης αναφερόμενος στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια από τους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη Νίκη Κεραμέως και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αντίστοιχα. Ο κ. Κριθαρίδης τονίζει ότι «είναι σύνηθες τέτοια αντιδημοκρατικά, αντισυνταγματικά και αυταρχικά νομοθετήματα να κατατίθενται μεταμεσονύκτιες ώρες και κοντά στο Σαββατοκύριακο, ώστε να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τις δίκαιες και οργισμένες αντιδράσεις». Προσθέτει ότι «η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν πήρε κανένα μήνυμα από την φοιτητική και εκπαιδευτική κοινότητα που ξεχύθηκε τις προηγούμενες μέρες στους δρόμους διαμαρτυρόμενη για αυτές τις σκοταδιστικές ρυθμίσεις, ούτε λαμβάνει υπόψη της, τα όσα δηλώνουν τόσο οι πρυτάνεις, όσο όμως ακόμα και οι ίδιοι οι αστυνομικοί».

Θέση του ΜέΡΑ 25 είναι ότι «η δημιουργία "αστυνομικών τμημάτων" στα πανεπιστήμια, παραπέμπει ευθέως σε καθεστώτα σαν αυτό του κ. Ερντογάν, ή σαν το 1969 που ανερυθρίαστα δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας». κτίμηση του κ.Κριθαρίδη είναι ότι «αυτή και οι υπόλοιπες αντιδραστικές και τόσο ταξικές, όσο και τοξικές διατάξεις του σχεδίου νόμου, προϊδεάζουν για μια νέα επίθεση και άλωση στο δημόσιο πανεπιστήμιο και τη νεολαία. Ό,τι και να κάνουν όμως δεν θα τους περάσει»

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)