Οικονομία
Μητσοτάκης - Τζεντιλόνι: “πράσινο φως” για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις προοπτικές της.
Συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Διάβασα τη συνέντευξή σας στην "Καθημερινή" και σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια που είπατε για την ελληνική οικονομία», ανέφερε ο πρωθυπουργός στον διάλογο που είχαν. «Αυτή είναι η πραγματικότητα», απάντησε ο κ. Τζεντιλόνι.
«Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους επτά μήνες, κάτι που αντανακλάται στις αγορές κεφαλαίου και στο ευρύτερο οικονομικό κλίμα. Είμαστε μια κυβέρνηση, η οποία είναι απόλυτα αφοσιωμένη σε μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και έχουμε υπάρξει απόλυτα αξιόπιστοι όσον αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, ενημερώνοντας τους συνομιλητές μας ότι θα τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020. Αλλά στη διάρκεια του έτους, σύντομα και χωρίς καθυστέρηση, αναμένεται να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αρχής γενομένης από το 2021. Πιστεύω, ότι αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό και χαίρομαι που και εσείς το αναγνωρίσατε και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Τζεντιλόνι απάντησε: «Ναι, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σίγουρα υποστηρικτική για το άνοιγμα αυτής της συζήτησης. Η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup, αλλά εφόσον η Ελλάδα διατηρεί αυτή τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων -έχετε πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία στο σύνολό τους- και πιστεύω ότι με αυτή τη δυναμική η συζήτηση γι' αυτούς τους στόχους μπορεί να ανοίξει ξανά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υποστηρικτική για αυτό».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις προοπτικές της, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, καταγράφεται σημαντική πρόοδος σε μια σειρά από τομείς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπογραμμίστηκαν οι θετικές εξελίξεις και στο δημοσιονομικό πεδίο, οι οποίες αποτυπώνονται στην αντιμετώπιση των ελληνικών τίτλων στις διεθνείς αγορές, καθώς και στις αξιολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, ενώ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον Ευρωπαίο Επίτροπο μια σειρά από ζητήματα προτεραιότητας για τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει η χώρα μας. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Green Deal που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, συζητήθηκαν δράσεις τις οποίες αναμένεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την επίτευξη του στόχου μείωσης εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου έως το 2030 και του βασικού στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
Ο πρωθυπουργός, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας μας να εργαστεί προς μία περισσότερο «πράσινη οικονομία» στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων σε παγκόσμιο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης για μια δίκαιη μετάβαση των περιοχών παραγωγής άνθρακα και λιγνίτη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Σε ανάρτηση του στο Twitter, o Πρωθυπουργός έγαψε "Η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους 7 μήνες. Χαίρομαι που ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ εξέφρασε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθειά μας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021"
Σταϊκούρας: Διεκδικούμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο
Συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον κ. Τζεντιλόνι είχε νωρίτερα ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος προσδιόρισε στις δηλώσεις του τους στόχους που θέτει το υπουργείο Οικονομικών για το 2020 και οι οποίοι έχουν ως εξής:
- Η επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης.
- Η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
- Η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.
- Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
- Η βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.
- Η αξιοποίηση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, τα γνωστά ως ANFAs και SMPs, σε επενδυτικές πρωτοβουλίες.
- Η μεταφορά υπερπλεονασμάτων σε επόμενες δημοσιονομικές χρήσεις, ώστε να ασκείται ορθολογική δημοσιονομική πολιτική.
- Η προώθηση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των δημοσιονομικών στόχων.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις της χώρας, διεκδικούμε, όμως, και τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο. Δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλοαναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε και τι απαιτείται για τη συλλογική απάντηση της Ευρώπης στις σημερινές προκλήσεις. Κατά τον υπουργό Οικονομικών, απαιτείται:
Η ενίσχυση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πορεία. Δημοσιονομική πολιτική, η οποία μπορεί και πρέπει να υποβοηθήσει την υφιστάμενη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, προκειμένου να επιτυγχάνονται τόσο δημοσιονομική πειθαρχία, όσο και υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης.
- Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
- Η προώθηση της ένωσης των χρηματαγορών και η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.
- Η μετάβαση σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.
Γεωργιάδης: ιδιαίτερα παραγωγική η συνάντηση με τον κ. Τζεντιλόνι
Με τον Πάολο Τζεντιλόνι συναντήθηκε και ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. κ. Χρίστος Δήμας και Γιάννης Τσακίρης και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κ. Νίκος Μαντζούφας.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:
«Η συνάντηση με τον Επίτροπο, κ. Paolo Gentiloni, ήταν ιδιαίτερα παραγωγική. Προχωρήσαμε σε επισκόπηση του υλοποιούμενου προγράμματος μεταρρυθμίσεων με γνώμονα πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο την ευρωπαϊκή βοήθεια για επενδύσεις».
Από την πλευρά του, ο κ. Gentiloni σημείωσε:
«Η συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ήταν εποικοδομητική. Πιστεύω ότι η περίοδος αυτή για την Ελλάδα είναι περίοδος επανενεργοποίησης της οικονομίας. Για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας τα νέα είναι καλά και χρειάζεται να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας ιδίως με επενδύσεις. Αυτός είναι ο τομέας που η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστούν στενά τους επόμενους μήνες».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!