Κόσμος

20 Ιανουαρίου 2020 11:50 Τελευταία ενημέρωση : 20 Ιανουαρίου 2020 15:03

Μισέλ: H ΕΕ θα συμβάλει στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Το μήνυμα Μισέλ να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες. Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας για την Διάσκεψη του Βερολίνου. Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Μισέλ: H ΕΕ θα συμβάλει στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη
-

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω την καγκελάριο Μέρκελ και τους διοργανωτές του συνεδρίου για το ακούραστο έργο σας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της κρίσης στη Λιβύη", ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Σημείωσε δε ότι "είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τους πιο σημαντικούς περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους να συναντιούνται για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης".

"Όπως έχει διακηρύξει με συνέπεια η ΕΕ, η μόνη βιώσιμη λύση είναι μέσω των προσπαθειών διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Εθνών που θέτουν τις ανάγκες όλων των λαών της Λιβύης στο προσκήνιο", υπενθύμισε ο Σαρλ Μισέλ. Επιβεβαίωσε ακολούθως τη "δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση παύση των εχθροπραξιών στη Λιβύη προς όφελος της σταθερότητας στην άμεση γειτονιά της". "Υποστηρίζουμε την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης, και αυτό προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας - αυτό είναι ζωτικό για την Ευρώπη", ξεκαθάρισε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι "υποστηρίξαμε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης υπό την ηγεσία της Γερμανίας που ξεκίνησαν πέρυσι για την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο" και χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Γκασάν Σαλαμέ, ο οποίος "κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρει τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση στη σύγκρουση". "Θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών", συμπλήρωσε ο Πρόεδρος.

"Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ και εγώ εργαστήκαμε για να στηρίξουμε την κατάπαυση του πυρός και την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας", υπενθύμισε και ανακοίνωσε ότι τώρα "δεσμευόμαστε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στη συνέχεια που θα δοθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου" καθώς "αντιπροσωπεύουμε τον κύριο οικονομικό εταίρο της Λιβύης και κύριο επενδυτή". "Οι νέοι της Λιβύης προσβλέπουν στην Ευρώπη όταν σπουδάζουν στο εξωτερικό και η μακροπρόθεσμη ευημερία της Λιβύης εξαρτάται από αυτούς τους οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς", τόνισε.

Σημείωσε δε ότι "αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ προτίθεται να εφαρμόσει τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου". "Είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε τα μέσα μας όπου χρειάζονται περισσότερο", είπε. Ανακοίνωσε ότι βραχυπρόθεσμα, η ΕΕ θα συμβάλει στην εφαρμογή των δεσμεύσεων της διάσκεψης "εξετάζουμε τον καλύτερο τρόπο να συμβάλουμε στην παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός και του σεβασμού του εμπάργκο όπλων". "Όσον αφορά το εμπάργκο όπλων, η ΕΕ ήταν ο μόνος περιφερειακός οργανισμός που την εφάρμοσε μετά το 2016", υπενθύμισε. "Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια, συνεργαζόμενοι με τους εταίρους μας γύρω από αυτό το τραπέζι, για να κλείσουμε όλους τους διαδρόμους όπου παραβιάζεται το εμπάργκο", δήλωσε.

AP - Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Μακροπρόθεσμα, "όπως το επιτρέπουν οι συνθήκες, ελπίζουμε να σημειώσουμε πρόοδο σε άλλους τομείς των προτεινόμενων συμπερασμάτων" ανέφερε και απαρίθμησε του εξής:

  • στο πολιτικό επίπεδο: να υποστηρίξουμε μια μελλοντική εθνική διάσκεψη, τη διοργάνωση των εκλογών και την πιθανή εργασία για το σύνταγμα.
  • οικονομικές δράσεις επικεντρωμένες στην ανάπτυξη ικανοτήτων σε εθνικούς θεσμούς, όπως η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, η Κεντρική Τράπεζα και η Λιβυκή Επενδυτική Αρχή.
  • μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας (μέσω των μέσων κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της υφιστάμενης μη στρατιωτικής αποστολής EUBAM) και στα ανθρώπινα δικαιώματα η ΕΕ επιθυμεί να φέρει την εμπειρογνωμοσύνη της στη Λιβύη.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι "η ΕΕ είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια Ανώτατη Συνάντηση Αξιωματούχων της Διεθνούς Επιτροπής Παρακολούθησης που θα επιφορτιστεί με την εφαρμογή των Συμπερασμάτων της Διάσκεψης και είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στις τεχνικές ομάδες εργασίας που δημιουργούνται από αυτή τη διαδικασία".

"Τώρα είναι καιρός όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να συνεργαστούν για να εδραιώσουν την κατάπαυση του πυρός και να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να διαφυλάξουν επίσης την ενότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Λιβύης από την οποία εξαρτάται η ενότητα της ίδιας της χώρας", τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

"Στο παρελθόν, έχουμε δείξει ενότητα σε ορισμένους από αυτούς τους στόχους. Παραδείγματος χάριν, παρεμπόδιση παράνομων προσπαθειών για την αγορά πετρελαίου εκτός του επίσημου κυκλώματος. Σε άλλους τομείς, θα έπρεπε να το είχαμε κάνει καλύτερα, ειδικότερα, σχετικά με το εμπάργκο όπλων, όπως τονίζει ο ΟΗΕ στις εκθέσεις του", αναφέρει.

"Προχωρώντας, πρέπει επίσης να αποφύγουμε μονομερείς ενέργειες, όπως η υπογραφή συμφωνιών, οι οποίες επιδεινώνουν τη σύγκρουση", ξεκαθάρισε λέγοντας ότι "αυτές είναι ενέργειες που είναι ασυμβίβαστες με το διεθνές δίκαιο και οι οποίες δημιουργούν ένα πρόσχημα για εξωτερική παρέμβαση στη λιβυκή σύγκρουση".

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει μια σαφή θέση σχετικά με αυτό, με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2019." "Δεσμευόμαστε για τη διαδικασία του Βερολίνου και τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του ΟΗΕ που θέτουν τις ανάγκες του λαού της Λιβύης πρώτα. Είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά μένει ακόμη να γίνουν πολλά. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε", κατέληξε.

AP - Ερντογάν - Βερολίνο

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας

"Η σύνοδος του Βερολίνου είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και ξεκίνησε την πολιτική διευθέτηση. Η αποτελεσματική και ευέλικτη διπλωματία του προέδρου μας (Ταγίπ Ερντογάν) έχει καταστήσει την Τουρκία έναν σημαντικό συμμετέχοντα στη διαδικασία. Η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική και ειρηνική πολιτική της εναντίον των πολέμων δι' αντιπροσώπων", έγραψε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν στον λογαριασμό του στο Twitter.

Γεραπετρίτης στον ΑΝΤ1: Η Ελλάδα είναι παρούσα

«Η Διάσκεψη του Βερολίνου έγινε για να ξεκινήσει μία διαβούλευση για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος στην Λιβύη», τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στη εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και σημείωσε πως «έχει άλλη αξία το ότι δεν συμμετείχαν οι ενδιαφερόμενοι, έχει όμως σημασία το ότι ενημερώθηκαν και συμφώνησαν για έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».

Ο Υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε «θετικό» οποιοδήποτε βήμα οδηγεί προς ειρηνευτικές διαδικασίες, όμως εξήγησε ότι κατά τη χθεσινή Διάσκεψη δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα, παρά διατυπώθηκε περισσότερο η βούληση για λύση στη Λιβύη.

Χαιρετίζει την συμφωνία η Λευκωσία 

Η Λευκωσία χαιρετίζει την κατάληξη σε συμφωνία κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αναμένοντας να δει τα αποτελέσματά της, σημειώνοντας παράλληλα ως αρνητικό το γεγονός ότι δεν έγινε δυνατή η πραγματοποίηση συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγεζ Αλ Σάρατζ και τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

«Χαιρετίζουμε την κατάληξη σε συμφωνία επί του συνολικού σχεδίου επίλυσης του προβλήματος που όμως θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Χαιρετίζουμε επίσης την κατάπαυση του πυρός. Θεωρούμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σημειώνοντας πως οι συγκρούσεις στη Λιβύη είναι επιβαρυντικές για την ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ευελπιστούμε ότι και με τον ορισμό της τεχνικής επιτροπής, που έχει ήδη ανακοινωθεί και που θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, θα μπορέσει η διεθνής κοινότητα να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός και να προχωρήσουν τα μέρη με θετικά βήματα προς τη συνολική επίλυση του προβλήματος», είπε ο κ. Κούσιος κληθείς να σχολιάσει την κατάληξη της Διάσκεψης για τη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε και κάποια αρνητικά όπως ήταν η μη δυνατότητα συνάντησης των Φάγεζ Αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χάφταρ», σημειώνοντας πως αυτοί ούτε καν εισήλθαν στην αίθουσα που γινόταν η διάσκεψη. Εκφράζουμε επίσης την ανησυχία μας για την είδηση που μεταδίδεται από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η Τουρκία εκπαιδεύει Σύρους στρατιώτες για να τους αποστείλει στο μέτωπο της Λιβύης, είπε ακόμη.

Ευελπιστούμε, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί θα τηρηθούν και με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Η τεχνική επιτροπή σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, να συμβάλει στη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός και να επιλύει επιμέρους προβλήματα τα οποία θα αναφύονται», πρόσθεσε.

«Η Κύπρος παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον και ανησυχία τις εξελίξεις. Υπήρξε αυτή η θετική κατάληξη και θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματά της. Ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή σαφέστατα και ενδιαφερόμαστε για τα τεκταινόμενα και σαφέστατα έχουμε άποψη», κατέληξε ο κ. Κούσιος.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)